KENDİNİ BÜYÜK GÖRME NEDEN ?

Neden olduğu bilinmez ama nerede ise herkez kendini bir kişiden veya kişilerden hep yüksekte görmektedir. Böylece olunca işler sarmaşık bir hal almaktadır.

Nefsin kendisini büyük görmesi kadar çaresiz bir durum yoktur. Dünyanın neresinde olursanız olun evrenin bütün zorbalıkları, fenalıkları ve küfürleri hep nefislerin kibrine esir olmuş insanlarla dolmuştur.

Büyüklerimiz nefsi ile ilgili ne güzel açıklamalarda bulunmuşlar;

“İnsan, hayrını, amelini, ibadetini değil; hep günahlarını göz önünde tutmalıdır. Çünkü amel ve ibadetlerini görünce nefsi  kibir yapar. İnsanı felakete götüren nefsidir. Firavun, Şeddad Karun gibi ilahlık davasında bulunan ve helake gidenler hep nefisleri yüzünden bu felaketlere uğradılar. Nefisleri büyüdü, büyüdü sonunda ilahlık davasına kalkıştılar. Zira nefis, kendinden üstün hiçbir varlığın olmasını istemez.” (Abdülhakim el-Hüseyni [ kuddisi sırruhu ])(Semerkant)

NEFSİ KIRMAK İÇİN

“Peygamberlerin gönderilmesi, kitapların indirilmesi ve dinin emrettiği yükümlülüklerden maksat, kötülüğü emreden nefsin yönelişlerini ortadan kaldırmaktır. Nefsin arzularını kırmakta dinin hükümlerini yerine getirmeye bağlıdır.” (İmam-ı Rabbani [ kuddisi sırruhu ]) (Semerkant)

NEFSİ ALT EDİNCE

“ Sen nefsin kötü arzularını yener ve böylece ona üstün gelirsen sende ilim, marifet, hüner, iyilik, hikmet, güzel ahlak ve saadetin tohumu olan dindarlık, Allah Teala (cc) indinde sevaplar kazandıran güzel ameller doğmaya başlar.” (İmam Gazali [ rahmetullahi aleyh ]) (Semerkant)

Ülkemizde insanlığın gözünü para bürümüştür. Parada insanların nefsini kör eyleyerek; nefsilerimizden bizi uzaklaştırmıştır. Annelerimizi, babalarımızı artık akrabalarımızı nefsimiz yüzünden tanımaz ve saymaz olduk. Çıkar çatışmaları, tecavuzlar, şiddet aklımıza gelecek her şey nefsin kör olmasıyla başlamaktadır. Her zamanda bunun için bir kat yol ilerleyemiyoruz.

Allah’ım Bizleri Nefsimiz Beşinde Koşanlardan Eylemesin…

YORUM EKLE