KIRKLAR MAĞARASI’NI TANITMALIYIZ

Gümüşhane de turizm potansiyelini bugün bir tur üzerinden hem değerlendirmek hem de eksiklikleri gündeme taşımak istiyorum. Uzun zamandır yazmaya çalışıyoruz. Gümüşhane deki turizm alanlarına kısa  bir tur yapalım. Karaca mağarası, Süleymaniye, Kale ve Kırklar Mağarasını gezelim.

Gümüşhane ye dışarıdan bakılınca en çok Karaca mağarası ile tanınıyor, Karaca mağarası gerçekten görülmeye değer bir yer her ne kadar hizmet olmasa da mağara girişine ufak tefek turizm firmaları yerleşmiş insanın ihtiyaçlarını az çok karşılıyor. Gezimize devam edelim Gümüşhane merkezde insanı cezbeden eski Gümüşhane ye ( Süleymaniye ) bakmadan ve yazmadan geçemeyiz. Süleymaniye gerçekten insana müthiş bir duygu ve haz veriyor Manzarası ve tarihi dokusu insanı cezbediyor. Öncelikle Süleymaniye ye giderken toprak yol ve toz bulutu, Süleymaniye ve Gümüşhane yakışmıyor. Daha önce Vali Bey asfaltı Özel İdare olarak biz yapacağız diyordu. Eski belediye Başkanı Mustafa Canlı ise yol asfalta hazır ancak siyasi olarak dökmüyorlar diyordu acaba neden hala dökülmedi?

Süleymaniye için Vali Bey ve Kültür Turizm müdürümüz çok uğraşlar verdi. Belli bir noktaya getirdikleri Süleymaniye 2010 yılında  “Süleymaniye koruma amaçlı imar planları ve kentsel tasarım projeleri yapılmış “  o günün mevzuatına göre” Trabzon Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğünde onanmıştı “ ancak bu onama işleminden bir hafta önce turizm merkezi ilan edildiğinden proje tamamen değişti ve onanan projede yeniden başa dönüldü yeniden yapılan bu proje önce Kültür Bakanlığına Trabzon koruma kurulu onayına ve  şuanda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığına onay için sunuldu. Sunanlar bu yolda ilerlerken biz turumuza devam edelim.

Tozlu yoldan Süleymaniye‘ye çıktığınız da su alacaksınız?  İhtiyaç gidereceksiniz? Ancak buna imkan yok? Öğrendiğimiz kadarıyla burada ilk önce mescit daha sonra ilkokul olarak hizmet veren caminin yanında ki mülkiyeti Özel İdareye ait iki katlı tescilli yapı yöre mutfağını ön planı çıkarmak için  projelendirilmiş lokanta olarak ta İhaleye de çıkılmış İhaleyi de Özel İdare yapmış. Ancak İhaleyi bir turizm firması değil de bir dernek almış. Her hafta Süleymaniye’ye çıktığımız da bu derneğin orda tesis yapmadığını görüyoruz. Şimdi soruyoruz. İhaleyi verdikten sonra hiç takip ettiniz mi?  Turistler Süleymaniye’de gezerken yoruldular, dinlenmeyecekler mi? Bizler kültür varlıklarımızın içerisinde hizmet vermeyeceksek Süleymaniye cennette olsa kimse gelip görmez Gümüşhane ekonomisi de bu şekilde turizm den payını alamaz.

Turumuza devam ediyoruz turumuzu bir günlük olarak ilan ettik gelen kafile akşam geri dönecek onun için en yakın ya Tekke deki Hasan Çırağan baba türbesini gezecek ya da Kale deki Kaleyi veya Kov Kalesini ziyaret ederek turun en önemli ayağı olan Kırklar mağarasını gezmek gerekir. Kaleleri ve Türbedeki imkânsızlıkları yazmayacağız. Çünkü hiçbir şey yok. Ancak Kırklar Mağarasını da yazmadan geçemeyiz.

Kırklar Mağarası Gümüşhane’ye 55 km uzaklıkta Köse ilçesi Salyazı beldesinde bulunuyor. Mağaranın toplam uzunluğu 295 m. En derin noktası ise 37 m. Biraz özelliklerini yazalım. Çok kırıklı olan mağara bol miktarda sargıt dikit ve sütunlarla dolu çeşitli renk ve desende rengârenk dalma taşı şekilleriyle dolu. Bu mağara Gümüşhane’nin beklide tanıtımına Türkiye ‘de damga vuracak. Kırklar Mağarası mağaralar turizmi için Gümüşhane adına çok büyük önem arz ediyor. Ama hala turizme sunamadık Salyazı eski belediye başkanımız Mühür Uçar’ında Kırklar Mağarası üzerinde çok büyük emekleri var. Yine başkanla sohbetimizde Kırklar mağarasını Köse Kaymakamlığıyla bir ajanstan 500 bin TL’lik bir projeyle turizme kazandırmak için uğraş verdiklerini söylemişti Şimdi soruyorum; mağaranın turizme kazandırılması için ne kadar daha bekleyeceğiz? Mağaranın kaymakamlık değil de Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde olması daha doğru değimliydi?  Gümüşhane’nin önemli bir değeri olan bu mağarayı Türkiye’nin gündemine getirmek ve dışarı da Gümüşhane’yle özdeş leşmiş Karaca mağarası gibi adı anıldığında Gümüşhane’yi hatırlatacak Kırklar Mağarasını kamuoyuna tanıtmak hepimizin görevi değilmi. Mağara turuyla beraber bir günlük gezimizi bitirdik ancak turistleri bu gezide ne ihtiyaçlarını karşılaya bildik nede onlara yemek yedirebildik. Biz turizme hazır değiliz.  Yeni bir turizm konsepti oluşturmak zorundayız.
YORUM EKLE