KİTAPSEVER NASIL OLUNUR?

COVID-19 pandemisi; günlük yaşantımızı, davranış ve alışkanlıklarımızı ciddi şekilde etkilemeyi ve değiştirmeyi sürdürüyor. Allahtan yaşantımızın büyük bir bölümünü evde geçirdiğimiz bu günlerde dış dünyayla bağlantı kurmamızı kolaylaştıracak, zamanımızı güzelleştirecek dostlarımız var: Kitaplar...

Hakikaten pandemi günleri kitapseverlere yaradı desek doğru söylemiş olacağız. Yoğun ve tempolu iş hayatında dergi ve kitap okumaya fırsat bulamayan insanlar, evde kaldıkları günlerde bolca okuma imkânı buldular. 

Peki ya sizler, günlük yaşamın bu stresli karmaşasından biraz olsun kurtulabilmek için belirlediğiniz bir hobiniz oldu mu? Hala kararsızsanız sizlere en verimli ve en çok faydası dokunacak şeyin kitap okumak olduğunu söylemek isterim. Zira kitap okumak insan ruhuna en iyi gelen ilaçmış.

Şimdi sizlerde bir kitapsever olmak istiyorsanız, okumayı kendinize ve hayatınıza nasıl entegre edeceğinizden bahsedeceğim.

Öncelikle kendinize bir limit belirleyin ve kademeli olarak  artırın. Mesela 20 sayfa ile başlayın. Günde 20 sayfa yılda yaklaşık 7300 sayfaya karşılık geliyor  ve ortalama yılda 35-40 adet kitap okumuş oluyorsunuz.  Harika değil mi?

İlk kitaplarınız dili kolay ve akıcı kitaplar olsun. Türk yazarlar bu konuda yardımcı olacaktır. Mesela Zülfü Livaneli kitapları sizi Anadolu’ya götürür, bazen bir sevdanın peşine düşürür ya da bambaşka hayatlara götürür.

Yâda Türk  Edebiyatı Klasiklerinden  bir  roman alın, Osmanlı dönemine gidin o devrin insanlarının yaşayışlarını, sıkıntılarını, yapabildikleri ve yapamadıkları şeyleri öğrenin.

Kitabınız hep yakınınızda olsun ve size kendini unutturmasın.  Hep oturduğunuz  koltuğun yanına ya da tam karşısında ki rafta dursun. 

Sizi bu konuda en çok zorlayan konu eminim ki telefonlar olacaktır. Kitap okurken telefonunuzu sessize alın. Kendinizden  uzak  bir noktaya koyun ve hiç yokmuş gibi davranın. Biraz  zor ama bir süre sonra alışırsınız.

Okuduğunuz kitabı özetleyin. Bu şekilde okuduğunuz kitaplara dönüp baktığınız da hatırlamanız çok daha kolay olacaktır. 

Genel olarak sizde bu yolları denerseniz bir kitapsever olacaksınız ve onları hayatınıza entegre etmiş olacaksınız. Zaten bir sevdin mi bütün hayatınız değişecektir. Orhan Pamuk’un dediği gibi “Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti.”   

Dilerim bir gün dev ekran televizyonlar kadar dev kitaplıklar da popüler olur ve biz çocuklarımıza ilmin, bilimin özgürce gelişebildiği bir dünya bırakabiliriz. Bol kitaplı günler diliyorum...

YORUM EKLE
YORUMLAR
yusuf Sadık
yusuf Sadık - 3 yıl Önce

Mevlüt Öğretmenim.. kutlarım. Okumak sığınılacak en güvenli limandır. Kitaplar bilgiye ulaşma kaynaklarıdır. İnsanın ufkunu açar. Konuşma yetisini galiştirir en iyi dosttur. dur dersin durur yuru dersin yürür.

Eyyüp Demirel
Eyyüp Demirel - 3 yıl Önce

Okumuyan bir toplum olduğumuz için bilgiye doymamış ve yaşadığım ülkede ve şehire katkısı olmayan bir toplumun kendine ve milletine özgüneni çok düşük olur.Ama okumuş ülkesine ve memletine faydalı olmaya gayret etmiş olan topluluklarda aşırı özgüven patlaması olur .
Sevgi ve muhabbet olsun
Allah'ü azümünşan razı olsun