Organize Sanayi Bölgelerinde hangi işletmelerin kurulacağı veya kurulamayacağı ayrımının Organize Sanayi Bölgelerinin bağlı olduğu Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü tarafından listeler halinde belirtildiğini kaydeden Akçay, “Gümüşhane OSB ile ilgili basında zaman zaman bilgi eksikliğinden kaynaklı doğru olmayan endişeler yaşandığını görüyoruz. Gümüşhane Karma Organize Sanayi Bölgemizde bakanlığımızın ön gördüğü şartlara ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak planlanmış yine bakanlığımızca kurulmasına müsaade edilen işletmelerin bu alanda kurulması sağlanmıştır. Türkiye’nin her yerinde karma organize sanayilerde bizdeki sektörlerden daha fazla çeşitlilikte işletmeler mevcuttur” dedi.
Organize Sanayi Bölgelerinde kurulmasına uygun olmayan hiçbir işletmenin Gümüşhane Karma Organize Sanayi Bölgesinde kurulmasına asla müsaade edilmediğini ifade eden Akçay, “Yine birbirlerini olumsuz etkileme ihtimali olan sektörlerin Karma Organize Sanayi Bölgelerinde bir arada bulunmasına ve kurulmasına yaslarımızca müsaade edilmemiş, ayrıca yasalara ve mevzuata aykırı bir şekilde hizmet verecek bir işletmenin yerel yönetimler tarafından da kurulmasına ve işletilmesine müsaade edilmemektedir. Zaman zaman Karma Organize Sanayi bölgelerinde gıda sektörünün diğer sektörler tarafından olumsuz etkilenme endişeleri olmuştur. Gümüşhane Karma OSB’ de gıda sektörü ile birlikte diğer sektörlerdeki işletmelerin birbirlerini olumsuz etkilemeleri söz konusu değildir. Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu endişelerin ortadan kaldırılması ile ilgili olarak sektör temsilcileri ve üretici firmalarımızla muhtelif toplantılar yapılmış, bu toplantılar sonucunda gıda sektörünün diğer sektörlerden olumsuz etkilenip etkilenmediğine dair ayrıntılı bir araştırma yapılmasına karar vermiş, alınan karar doğrultusunda yapılan ön çalışmada bu alanda en yetkili kurumların üniversitelerimiz olduğu saptanmıştır” ifadelerini kullandı.
Sektör temsilcileri ve üreticilerin istek ve taleplerinin ardından GTSO olarak Gümüşhane Üniversitesi ile görüşmeler yaparak 2012 yılında Organize Sanayi Bölgesindeki gıda işletmelerinin diğer üretim yapan sektörlerden ve çevresel etkenlerden olumsuz etkilenip, etkilenmediğinin tespit edilmesine yönelik bir çalışma yaptırarak ayrıntılı bir rapor hazırlattıklarını hatırlatan Akçay, “Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültelerinin ilgili bölümlerinden görevlendirilen üç Akademisyen hocamız Gümüşhane Karma Organize Sanayi Bölgesinin hava, su, toprak ve diğer bütün çevresel etkilerinin içinde olduğu kısacası A’dan Z’ye tüm etkenlerin göz önüne alınarak incelendiği aylar süren uzun ve detaylı bir çalışma yaparak rapor hazırlamıştır. Gümüşhane Üniversitemizin hazırladığı bu raporun sonuç ve öneriler kısmında yer alan 10. Maddenin 7. bendi rapordan alındığı hali ile şöyledir; Gümüştaş cevher zenginleştirme tesisinin gıda firmalarına herhangi bir etkisinin olup olmadığı incelendiğinde; Cevher depolama alanı, kırma eleme tesisi ve yer altı suyu incelenmiş olup, cevher depolama alanında biriktirilen cevher brandalarla kapatılmakta ve kırma eleme tesisine aktarım yaparken toz oluşmaması için ıslatılmaktadır. Kırma eleme tesisinde cevher boyut küçültme işlemleri kapalı bina içinde yapılmakta olup, binada Jet-Pulse torba filtre ile toz toplama ünitesi mevcuttur. Tesis içerisinde açılmış olan sondaj kuyusundan alınan su numunesinde yapılan analizde suyun içme ve gıda üretiminde kullanılabilecek su standartlarında olduğu, içerdiği metallerin TS 266 standartlarının oldukça altında olduğu belirlenmiştir. Bu durumlar açısından mevcut gıda firmaları ve diğer tesisler için herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır” dedi.
Üniversite akademisyenlerinin hazırladığı bu raporda da görüldüğü gibi OSB’deki maden işletmesinin gıda sektörüne hiçbir olumsuz etkisi olmadığını ifade eden Akçay, şunları söyledi: “Üniversitemizin hazırladığı bu rapor toplantıya katılan pestil-köme üreticisi firmalarımızla ve üreticilerimizle de paylaşılmıştır. Elimizde böyle bir rapor varken gözbebeğimiz pestil - köme sektörümüzü hak etmediği olumsuzluklarla anmak Gümüşhane adına çok üzücüdür, ilimize ve sektöre haksız zarar verir. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak, kendi ayağımıza kurşun sıkmaktır. Kendi ayağımıza kurşun sıkmayalım. İnsanımızın Gümüşhane sevgisinden bir endişemiz yok ancak Gümüşhane adına söylem ve eylemlerin Gümüşhane’mize olumlu katkı ve fayda sağlamasına özen göstermeliyiz. Dünyanın en güzel pestil-kömesi Gümüşhane Pestil ve Kömesidir. Dünyanın en güzel ekmeği Gümüşhane Ekmeğidir. En güzel balı da Gümüşhane Balıdır. En güzel üniversite Gümüşhane Üniversitedir.”