MAHMUT OLTAN SUNGURLU

“Varlığından utanacağımız hiçbir Gümüşhaneli yoktur”

M. Oltan Sungurlu

Her zaman varlığı ile ümitvar olduğumuz, Ankara’da ki evimiz, en büyük dayanağımız, ağabeyimiz, büyüğümüz, ailemizden biri o. 

Hayatını, hizmetlerini, felsefesini, görev aldığı dönemlerdeki üstün gayretlerini kaleme almakla son derece bahtiyarım. 

Bozulan siyasi arenada tertemiz kalabilmeyi başarabilmiş, üzerine hiçbir leke bulaştırmamış, hemen her Gümüşhanelinin havsalasında saygı ve sevgi ile yer alabilmiş ender şahsiyet o. 

Bu yorgun coğrafyanın hüzün emzirdiği, o hüznün ve çaresizliğin verdiği teşvik ile okumuş, başarılı bir avukat olarak hemen hemen bu şehrin köşe bucağını ezberlemiş, çaresize çare, düşene el, garibe umut olmuş kişidir o.

Ve 12 Eylül sonrası ülkemizin Turgut Özal ile birlikte sıçrama yaptığı o dönemin siyasi arenasında yer almış, Özal’ın beyin ekibinde yer almış, Adalet Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı gibi onurlu görevlerde hep tercih edilmiş, sadece bölgemiz illerinin değil tüm Türkiye’nin ismi karşısında saygıyla eğildiği sağlam bir siyasi deha o. 

Siyaset içinde ve dışında her zaman yanına varabildiğiniz, çayınızı kahvenizi içtiğiniz, derdinizi çekinmeden anlatabildiğiniz, işsize iş, aşsıza aş vermiş gerçekten altın kalpli bir insan o. 

Dünde ve bugün gelinen noktada “keşke bizimde Oltan Sungurlu gibi bir vekilimiz olsa” diye iç geçirilen, beğenilen, saygı duyulan ve ismini duyduğunuzda önünüzü ilikleme ihtiyacı duyulan bir gönül adamı o. 

Bu şehri köy köy, sülale sülale, deresinden gözesine, yedisinden yetmişine kadar tanıyan, soy ağacını çıkaran, varlığı ile gurur duyan, kendi ifadesi ile “sınırları içine girdiğinde kendini güvende hisseden”, bu şehre riyasız ve hesapsız bağlanabilen, derdi ile ağlayan sevinci ile gönlü hoş olan, şehrimizin adeta yaşayan hafızası o. 

Adını aldığı Şair dedesi Mahmut Radi’nin yine şair oğlu olan Süleyman Faik Sungurlu’nun ve yine bu şehrin asil sülalesi Zarbunlardan Mehmet Fahrettin Zarbun ile Mahbube Hanım’ın kızları Hatice Hanım’ın sekiz evladından birisi olarak 1936 yılının 24 Ağustos’unda dünyaya gözlerini açan hemşerisidir o.

1965 yılında bu şehrin ticari siması Mahmut San ile Hacı Hafız Ayşe Hanım’ın kızı Öğretmen Okulu’nun ülkücü siması Tarih Öğretmeni Ayfer Hanım ile evliliğinden Avşar Radi’nin babası, Avşar Radi’den olma Mehmet Alp ile Mahmut Oltan’ın da dedesidir o.

Bu şehrin bir başka değeri İsmail Akçay’ın dediği gibi;

“Varlığı ile her zaman güven ve gurur duyduğumuz Sayın Sungurlu; Bir gönül adamıdır, bir görev adamıdır, bir güven adamıdır.” 

Ve o hanımının akrabası olan ve bu şehrin yeterince değerini bilemediği, bu şehri belki de en çok seven Araştırmacı Yazar Merhum Sabri Özcan San’ın deyimiyle;

“O bizden farklı. Biz diğer Gümüşhaneli politikacılar onunla yarışmayalım. O Cumhuriyet tarihimizin yıldızlarındandır.” 

………………

UNUTMAYIN: Toplum adeta psikolojik buhran geçirirken PSİKOLOG olanların işsiz olması akıl kârı değildir. Rehberlik ve Araştırma Merkez’lerinde kadrosu bulunan ancak atan(a)mayan PSİKOLOGLARIN acilen atanmaları bir nebze çare olacaktır. Ve hatta bugün Aile Hekimliği uygulamasına benzer Aile Psikolog Merkezi sistemi acilen hayata geçirilmelidir.
 

YORUM EKLE