MERAKLISINA: KENDİ İŞİMİ DEVLET DESTEĞİ İLE NASIL KURABİLİRİM?

Aslında kurguladığım yazı makale formatına daha yatkındı. Fakat aldığım geri beslemeler daha öğretici ve rehberlik edici bu yazıyı okuyucuyla buluşturmamı gerektirdi.

“Girişimcilik” sihirli kelimesi, yatırım melekleri, genç girişimciler, kadın girişimciler gibi birçok kavramı içinde barındırıyor. Bir önceki yazımızda, kendi işinin patronu olmanın öneminden bahsettik.

Bu yazımızda, bir girişimcinin kendi işini kurma sürecinde Girişimciliği destekleyen en önemli kamu kurumu olan KOSGEB’in kaynaklarından nasıl faydalanabileceğini okuyacaksınız.

İlk adım KOSGEB’in belirlediği formata uygun yapılacak UGE(uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri)ile başlamalıdır. Bu Eğitimler illerdeki KOSGEB Müdürlüklerince çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliğine gidilerek açılır ve duyurulur.

İŞKUR ile sadece işsizler için, Üniversiteler ile üniversite öğrencileri için, Belediyeler, Ticaret ve Sanayi Odaları, Kalkınma Ajansları, Dernekler, Valilik/Kaymakamlık/Özel İdareler ile ise tüm halka açık(işsiz, sigortalı, Bağ-Kur’lu herkesin katılabileceği) eğitimler düzenlenmektedir. Ekteki eğitim duyurusunda bu durum görülecektir.

Yani, hali hazırda bir işi olan kişi de yeni bir Vergi Levhası ile yeni bir iş kurmak için bu eğitime katılabilecektir. Eğitime katılmak için iş kurma şartı bulunmamakla birlikte, eğitime katılımda öncelik iş kurmayı düşünenlere verilmektedir.

70 saatlik ve ücretsiz bu eğitimler, haftanın 2 ya da 3 gününü geçmeyecek şekilde ve günde 8 saatten fazla ders olmamak kaydıyla ortalama 3-4 haftada tamamlanır.
Bu eğitimlere katılan girişimciler; Girişimcilik özelliklerinin sınanması, iş fikri geliştirme ve yaratıcılık egzersizleri, İş planı kavramı ve öğeleri (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan), İş planı öğelerinin pekiştirilmesine yönelik atölye çalışmaları (Pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan), İş planının yazılması ve sunumunda dikkat edilecek hususlar konularında eğitilir. Eğitimlerin uygulamalı olması önemli bir ayrıntıdır.

Eğitim sonunda katılımcılara birer sertifika verilir. Bu sertifika KOSGEB’ten mali destek almak için gerek şarttır. Sertifika aldıktan sonra istediğiniz zaman ve ilde işinizi kurabilirsiniz. Ancak iş kurulduktan 1(bir) yıl içinde KOSGEB’e başvurulmalıdır.

İş kurulduktan sonra www.kosgeb.gov.tr sitesinden “iş planı” online olarak doldurulur ve ildeki KOSGEB Birimine teslim edilir. Toplanan KOSGEB proje değerlendirme kurulu sunulan bu iş planlarını değerlendirerek desteklenip desteklenmeyeceğine karar verir. Kurul; red, revizyon, kabul ya da kısmi kabul yönünde karar verebilir.

DESTEKLENEN GİDERLER:

KOSGEB, Desteklenecek giderleri 3 ana başlık altında toplamıştır. Gümüşhane ili 5. Bölgede olduğu için destek oranı erkeklerde %70, kadınlarda ise %80 dir. Toplam destek miktarı 100.000TL ye kadar(%70-%80 i 100.000 TL) olup; 30.000 TL ye kadar hibe, 70.000 TL ye kadar ise 2 senesi ödemesiz ve faizsiz olmak üzere 4 senede 8 eşit taksitte ödenecek şekilde geri ödemeli destekleri içinde bulundurur.

30.000 TL lik hibe desteğin dağılımı şu şekildedir;

3.000 TL si KURULUŞ GİDERLERİ için (İşletme kuruluş aşaması noter masrafları (iş ana sözleşmesinin hazırlanması ve onaylanması, işletme müdürü imza sirküleri/imza beyanı, defterlerin tasdik ettirilmesi), İşletmenin ticaret/esnaf sicil kaydının yapılması, İşletmenin sicil gazetesinde ilanı, Fatura, irsaliye ve gider pusulası belgelerinin basımı ve tasdiki, İlgili odalara kayıt yaptırılması, İşyeri açma ve çalışma izin ve ruhsatlarının alınması, Yazar kasa alımı, Mali müşavir ve muhasebeci ücreti için)
15.000 TL si KURULUŞ DÖNEMİ MAKİNE, TEÇHİZAT, YAZILIM VE OFİS DONANIM DESTEĞİ için (İşletmenin kuruluş tarihinden itibaren 12 (on iki) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için) 12.000 TL si İŞLETME GİDERLERİ DESTEĞİ için (Personel net ücretleri, İşyeri kirası, elektrik, su, ısıtma, telekomünikasyon, işyerinde ürün/hizmet üretim amaçlı kullanılan makine ve teçhizata ait yakıt giderleri için) ödenir.

Eğer girişimci talep ederse, 30.000 TL yukarda bahsedilen hibe desteğe ek olarak faizsiz/geri ödemeli bir destek daha alabilir. Bu desteğin adı ise “SABİT YATIRIM DESTEĞİ” dir. Yeni ya da en çok 3(üç) yaşına kadar olan makine-teçhizatın alımı için 70.000 TL ye kadar bu destekten faydalanma imkanı bulunmaktadır. Bu destek kalemi 2 senesi ödemesiz ve faizsiz olmak üzere 4 senede 8 eşit taksitte geri ödemelidir ve geri ödemeli olduğu için talep edilen miktar kadar “Banka teminat Mektubu” istenilir. Yukarda bahsedilen 30.000 TL lik destek ise hibe olduğundan Banka Teminat Mektubu istenilmez.

KURUL SONRASI:

Girişimci, Kurul kararı kendisine tebliğ edildikten sonra, kurul kararı olumlu ise KOSGEB’ e giderek “Taahhütname” imzalar ve destek süreci resmen başlar.
Girişimci, makine-teçhizat bedelinin KDV dahil tutarın tamamını tedarikçiye ödeyebileceği gibi, kendi ödemesi gereken oran(%20 yada %30) ve faturanın toplam KDV sini ödemek suretiyle de destekten faydalanabilir. Her iki durumda da makine ve teçhizatın işletmede KOSGEB tarafından tespiti yapılır.

Bununla birlikte; herhangi bir Kamu kurumunca yapılacak destek ödemesinde, işletmelerin SGK ve Vergi Borçları mutlaka sorgulanır. İşletmenin devlete taksitlendirilmemiş güncel borcu varsa bu borç alacaktan mahsup edilir. Kalmışsa artan miktar işletmeye aktarılır. Böyle bir durumda ise tedarikçiye ödeme yapılmaz. Bu durum KOSGEB’in yapacağı ödemelerde de geçerlidir.

Sonuç olarak, kendi işini kurmak isteyen insanımız için hakikaten mükemmel bir fırsat olan KOSGEB Girişimcilik Desteğinden bu güne kadar ülke genelinde binlerce kişi faydalandı. Gümüşhane’mizde durum nedir bilemiyoruz fakat gözlemlediğimiz şudur ki; bu eğitime sadece işsizlerin katılabileceği ve dolayısıyla bu desteği sadece işsizlerin alabileceği yönünde yanlış bir kanaatin olduğudur. Bunun altında yatan temel sebep ise bu eğitimleri çoğunlukla İŞKUR’un sahiplenmesidir. Sadece Kalkınma Ajansının genele açık UGE düzenlediğini biliyoruz. Bir kurumun zaten yapacağı eğitimi sahiplenmektense KOSGEB ile irtibata geçerek bu eğitimlerin sayısının arttırılması daha doğrudur. İllerde bu eğitimleri sürükleyen kuruluşlar öncelikle Ticaret ve sanayi odalarıdır. Gümüşhane TSO bu konuda sınıfta kalmıştır.

Gümüşhane Valiliğinin, İlçe Kaymakamlıklarının, İl ve ilçe belediyelerinin, Gümüşhane Üniversitesinin ve derneklerin büyük mali sorumluluk getirmeyen bu tür eğitimleri artık gündemlerine almaları gerektiğini düşünüyorum.

Farkındalık yaratılmadan açılacak eğitimlerde, sınıflar boş kalacak ve “ilgisizlik” sloganlaştırılacaktır. Halk bez afişler, internet duyuruları, cep telefonu smsleri gibi kanallarla bilgilendirildiğinde bir talep patlaması yaşanacağı mutlaktır.

İlgi ve bilginin kardeş olduğu noktasından hareketle; işsize iş, aşsıza aş sorumluluğunu, çizilmiş görev şablonu dışına taşıyarak girişimciliği özendirecek yöneticilere selam olsun!
YORUM EKLE