Regaib Gecesi’nden Mahrum Olmayalım

Geçen yazımda lanet yağan zamanlardan bahsetmiş, biraz içinizi karartmıştım dostlarım. Bu hafta ise size güzel bir geceden, rahmetin sağanak sağanak yağdığı Regaib gecesinden bahsetmek istiyorum. Adı üstünde reğaib yani rağbetlerin arttığı, bol bahşişlerin dağıtıldığı o muazzam gece… Bu gecede çok uyanık olmak ve gökten yağan altınları tane tane toplarcasına hayırları, sevapları toplamak lazımdır. Peki nedir Regaib gecesi? Hadi beraberce tanıyalım…

Üç aylar dediğimiz manevi iklime girişin alametlerinden biri olan Regaib gecesi Recep ayının ilk Cuma gecesi idrak edilmektedir. Kutlama kelimesi doğru olmasa gerektir. Kandil kutlanmaz. Mübarek geceler ihya edilir. Bereket versin ki bu sene Recep ayının ilk günü Cuma gecesine denk geliyor. Yani bir taşla üç kuş vuracağız inşallah. Bir, Cuma gecesi. İki üç ayların girişi. Üç Regaib gecesi. Şimdiden haftalık izinleri ayarlayın, oruç için hazırlık yapın ve Regaib gününde oruç tutun kıymetli dostlar. 

Peki o gecede ne yapalım, derseniz… Önce sağlam bir tövbe değil mi? Evet, önce güzel bir tövbe edip rahatlayalım, hafifleyelim. Üç aylara temiz temiz girelim. Ama tövbemiz de samimi olsun yani. Sonra şu namaz işini halledelim. 5 vakit namaz kılmaya karar kılalım ve çoluk çocuğumuzu alıp o akşam camiye gidelim. Küs isek barışalım, barıştıralım. Sadakalar verelim. İşi çok olup yoğun olanlar için bir taktik vereyim; yatsı ve sabah namazını cemaatle kılan o gecenin tamamını namaz kılmış gibi sevap alır. Eh! Müslüman uyanık olmalıdır. Hiç değilse bunu yapalım. Başka neler yapılabilir derseniz, geçmişlerimiz için bir Yasin okumakta fayda vardır. Kur’ân-ı Kerim okumasını bilenler hatim başlarsa Ramazan’a kadar bitirmek üzere, çok güzel olur. 

Zaten namaz kılan kardeşler bu gece, varsa kaza namazlarını kılmaya azmetse çok makbul olur. Herkes kendini bilir. Topluca bu geceyi ihya etmeli, Allah’ın rahmetini celbetmeli ve bahşişleri toplamalıyız. Aman bundan mahrum kalmayalım. Dileyen kimseler de İslam büyüklerinden nakledilen bazı hususi namazları ve zikirleri yapabilirler.  

Yine bir rivayete göre Hz. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) ana rahmine bu gecede düşmüştür. Bu münasebetle bu gecede salavatı arttırmak münasip bir iştir. 

Bu yazdığım maddeleri herkes kendine ve ailesine göre düzenleyip geceyi o şekilde ihya edebilir. 

Minarelerin kandillerini yakmak, kandil simidi denilen ufak hamur işlerinden dağıtmak da bizim ecdadımızın güzel adetlerindendir. Elbette kimse bunu din diye yapmıyor. Sadaka ve ikramını kandil simidiyle yerine getiriyor. Farklı anlamlar yükleyip hayır yapmak isteyenlere engel olmanın bir manası ve mantığı yoktur. Büyüklerimizin adetlerini yaşatmak açısından güzel bir uygulamadır. 

Filistin’de acı çeken müslüman kardeşlerimizi de dualarımızda unutmayalım. Bu kardeşinizi de hatırlarsanız mesud û bahtiyar olurum. Regaib geceniz şimdiden mübarek olsun. 

Vesselam…

Recep ÇELİK
İmam-Hatip
Dini Sorularınız İçin;
recepcelik2925@gmail.com

YORUM EKLE