Sayın Oltan Sungurlu İle "Yeni Anayasa" Üzerine...

Duyduk duymadık demeyin” sözü ile Meclis Başkanı Sayın ÇİÇEK, Yeni Anayasanın 2012 yılı sonuna kadar oluşturulacağını iyice dillendirmişti. Geçen haftaki köşe yazımızda ilerleyen haftalarda  “Yeni Anayasa” üzerine bu alanda  “otorite” kişilerin fikir ve görüşlerini buradan paylaşacağımızı belirtmiştik. Devlet adamı, tecrübeli bir siyasetçi ve politikacı olarak ülkemizin ve de memleketimizin otorite kişiliklerinden Sayın Bakan Oltan SUNGURLU ile konu hakkında mini bir söyleşi gerçekleştirdik. Sayın SUNGURLU görüşlerini şu şekilde ifade etti:

“Yeni Anayasa ile ilgili olarak sorulması gereken bir çok soru vardır. Anayasa neden yapılıyor? Yeni Anayasa yapılabilecek mi? Siyasi partiler uzlaşabilecek mi? Genel bir uzlaşma sağlanabilecek mi? Herkesin beklentisi farklı. İktidar sorunlarını çeşitli kanun değişiklikleri ile çözdü. O halde iktidarın ne ihtiyacı var? Akla gelen, Cumhurbaşkanlığı seçimidir. Akla gelen Başkanlık sistemidir. İktidarın başka bir hesabı yoktur. Ana irade Başkanlık sistemidir.

İktidar bu anayasayı yapmak istiyor. Ana Muhalefet CHP, Başkanlık sistemini istemiyor bir yandan da bu değişikliği fırsata çevirerek YSK, HSYK’da geri dönüşüm istiyor ama şansı yok. MHP milliyetçi çizgilerin olmasını istiyor. BDP ise MHP’nin tam zıttını istiyor. Eski hükümler saklı kalır genel hükmünce böyle bir durumu kabul edeceklerini sanmıyorum. Hükümetin icraatlarından ortaya çıkan durum budur.

Bunun dışında Anayasa neleri ihtiva edecek? Dernek, sendika, RTÜK, YÖK vs.lerin Anayasaya girmesi şart mıdır? Anayasaya neyin girip neyin girmeyeceği konusunda da siyasi partiler uzlaşmalıdır. Anlaşılmayacak olan 5-10 maddedir. Bunlarda siyasi mücadelenin temelidir.

Diğer bir husus bu anayasayı kim yazacak? Meclis komisyonu bu işi yapamaz. Raportörler olarak Anayasa profesörlerinin işin içinde olması gerekir. Çift manaya gelen kelimelerden kaçınılmalıdır. Anayasa net olmalıdır. Hitler’i iktidara getirende bir hukuk abidesidir. Kanunlar çok mühimdir. Kanunlardan mühim olan topluma ve yönetime ait hukuk kültürü, demokrasi ve insan haklarıdır. Bazen hukuk zarar da verebilir. Anayasa yapılıyorsa uyulması gerekir. Uyulmayacaksa hiçbir anlamı yoktur. Bu ülkede meseleler kanunla çözülmez, bu anlayışla çözüm olmaz. Kendimiz ıslah olmadıkça anayasa ile mesele çözülemez. Siyasi partilerde bu gerçeği biliyorlar fakat halk karşısında töhmet altında kalmamak için kabul ediyorlar.

Yeni Anayasa ülkemiz için hayırlı olsun. Anayasaya güvenip sırt üstü yatmayalım. Bizi Anayasa değil Biz kurtarırız.”

Sayın Bakana söyleşi için teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki haftalarda kısmetse  “Yeni Anayasa” ile ilgili olarak otoriter değerlerimizle söyleşilerimize devam edeceğiz.

Saygılarımla.
YORUM EKLE