ŞEFTALİNİN BOMBASTİK AROMASI: GÜMÜŞHANE TRABZON’A BAĞLANSIN

Öncelikle geçtiğimiz hafta sonu Başkent Ankara’mızda yaşanan kanlı terör eylemi ile haftaya üzüntülü başladık. Bütün yüreğimizle ve Allah’ın izniyle, terörden korkmuyoruz, lanet ediyoruz. Ölenlere Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Her ne kadar terör eylemi, yazma heyecanımızı törpülemiş olsa da sıcaklığı geçmeden değineceğimiz bir haberimiz var:  “İpek Yolu’nun üzerinde yatırımcılarını bekliyor.” Önceki haftalarda haber.com.tr haber sitesi kaynaklı  (http://haber.star.com.tr/ekonomi/ipek-yolunun-uzerinde-yatirimcilarini-bekliyor/haber-1092790) olarak dünyanın en büyük Gümüşhane sitesi olan gumushane.gen.tr adresinde bir haber vardı. Haberde “ 24 Televizyonu ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği işbirliği ile hazırlanan Konuşan Ekonomi programı, bu hafta Gümüşhane’ye konuk oldu. Doğal güzelliklerinin yanında yayla turizminin geliştirilmesi için çaba gösteren şehir, sanayi alanında yatırımcılarını bekliyor.” Ana tema cümlesinden sonra şehrin tarihi kültür, turistik, ekonomik değerlerinden bahsedilmekte. Haber gayet güzel lakin verilen haberde Gümüşhane ili tanıtılırken Bulunduğu Bölge Doğu Anadolu Bölgesi olarak ifade edilmekte. Bakınız buraya kafam takıldı. Yazım hatası, gözden kaçmış gibi savunmalar kusura bakmayın ama kabul edilecek türden değil. Aman canım abartıyorsun diyenler çıkacaktır. Ne olmuş yani Karadeniz yerine Doğu Anadolu yazmışlar diye önemsemeyenlere cevaben anlayana işte hep böyle düşünenlerden dolayı bu hale geldik, esamemiz okunmaz, tanınmaz, halde, arka bahçeliğe devam. Anlamayanlara zaten lafımız yok diyerek devam edelim.

Şimdi efendim hepimiz malumu Gümüşhane Valiliği önceki ay sonunda turistik değerleri ve yöreleri de geniş bir şekilde içine alan bir tanıtım filmi gerçekleştirdi. Yeni logo, yeni hareket, yeni bir gazete ile bir dinamizm, bir soluk geldiği kesin. Lakin eksiklerimiz olduğu da bir gerçek. Gümüşhane İli ulusal bir kanal programı içerisinde coğrafi olarak Karadeniz Bölgesi değil de, Doğu Anadolu Bölgesi içinde biliniyorsa Türkiye bizi bilmiyor demektir. Bayburt bile Karadeniz Bölgesi içinde kalırken denize 61 km olan Gümüşhane nasıl Doğu Anadolu’da olur? Yanlış bir yana bir de TV izleyicileri ve çevrelerinde hafızada yer edecek olan coğrafi Gümüşhane yeri…

Gümüşhane’nin iyi bir tanıtıma ihtiyacı olduğu gibi yanlış tanıtımlara da bir an önce müdahale edilmeli ve basın önündeki yanlışlar düzeltilmelidir. Bu hatalar bir değil iki değil. Hiç unutmuyorum, bir gün Başkent’te DSİ Genel Müdürlüğü’nün önünden geçerken billboardda Kürtün Barajının Fotoğrafını gördüm. Altına Kürtün HES-Giresun yazıyordu. Ha çan Böyle bir şey olabilir mi? Olursa Kadırgaya da, Kazıkbeline de, Ziganaya da altına yazılacak bir yer bulunur.

Buradan hareketle, torulunsesi.com internet sitesinde 11 Şubat 2016’da Sn. Selami ÜÇÜNCÜOĞLU bir yazı kaleme almıştı. Güneydoğu’da yaşanan olaylarla ilgili olarak Hakkâri, Şırnak’ın Yüksekova, Cizre’ye taşınma sözlerine ilişkin olarak Gümüşhane’nin Trabzon’a taşınması yönünde bir öneriye karşın Gümüşhane STK’larından bir cevap beklediğini belirten Sn. ÜÇÜNCÜOĞLU’ bir yiğit göremedi, kimse bir cevap vermedi, veremedi. Frus tea içende mi yok. Şeftalinin bombastik aromasıyla dile gelsin gerçekler.

Çaykara Trabzon’a değilde Bayburt’a bağlı olmuş olsaydı ne olurdu? Çakırgöl aşağısı Maçka’ya, Yağmurdere Beşoba Aşağısı Araklı’ya bağlı olmuş olsa ne olurdu? Arada dağlar kadar fark olacağı aşikâr. Hem belki Kürtün-Şiran Giresun’a, Kelkit Erzincan’a, Köse Bayburt’a bağlanmak ister belkim de…Şeftalinin aromasını fazla kaçırmadan, Şimdi bu gelişmeler ışığı altında Gümüşhane Doğu Anadolu Bölgesinde biliniyorsa Trabzon’a bağlanırsa ne olur? Has Karadeniz Bölgeli oluruz. Sınıf atlarız. Havamız olur. Kimse bizi oyana bu yana yazamaz. Oyana çekil diyemez. Özgüvenimiz yükselir. Milletvekili sayımız artar. Garanti Bakanımız olur. Mecliste işimiz görülür. Üst düzey bürokrat sayımız artar. Haritada şıp diye yerimiz bulunur. Bize her yer Trabzon olur… Daha neler olur neler…

Sevgi ve Saygılar.
YORUM EKLE
YORUMLAR
Muharrem Kılıç
Muharrem Kılıç - 4 ay Önce

Bana Göre Gümüşhane Bölünmemeli Onlar Öyle Yazmış Olsada Gümüşhane Halkı Karadenizli Oldukları Bilir.
Şiranlılar Kesinlikle Trabzon Bağlanmak İsteyecektir Çünkü Kültürel Olsun Oraya Yakınlardır ve Ayrıca Eminki Trabzondan Şirana Büyük Yatırımlar Gelir Zaten Trabzonlular Şiranı İster Yaylacılık Olsun Tarım Olsun Hayvancılık Olsun Şiran Karadenizde Parlayan Biryerdir Ayrıca Giresun Ve Erzincandan Onlara Fayda Gelmeyeceğini bilir Giresunun Kendine Hayrı yok Birde Şirana Yatırımmı Yapacak . Ayrıca Şiranın Erzincan İle Ne Kültür ne Tarih Olarak Bir Bağı Yok Şiranın Kültürüde Zaten Batı Trabzon-Güney Giresun(Kelkit Vadisi)Kültürlerinin Karışımıdır.Giresun ilk Önce Kendini Geliştirsin Sonra Gelsin Şiranı İlhak Etsin Ben Şahsen Bir Şiranlı Olarak Trabzona Bağlanmak İsterim .