TANINMAMAK MI YOKSA TANITAMAMAK MI?

İstanbul’da ikamet eden değerli hemşerilerimizden Gümüşhane Merkez Yaydemir (Moskufa) köyü sakinlerinden, Öztiryakiler Madeni Eşya San. Ve Tic. A.Ş.  Genel Müdürü Sn. Yüksel YALÇIN’ın öncülüğünde, başlatılan, Şiran eşrafından Sn.Yüksel HAMZAOĞLU ve GİYAD Başkanı Sn.Serkan KAYA’nın özverili çabaları sonucu bugün Gümüşhaneli Mühendisler Platformu (GÜMÜP) önemli bir görevi icra etmekte.

Platform Gümüşhaneli Mühendisleri bir araya getirmekle beraber hem iş dünyasında hem de kamu sektöründe hemşeriler arasında samimiyetle bir birliktelik ve dayanışma örneği göstermekte. Çalışmaları takdire şayandır.

Watsapp üzerinden kurulan grupta siyasete girmeden mühendislik dayanışmasının yanı sıra siyasi sohbetler Gümüş politik grubu üzerinden yürümekte böylelikle elma armut birbirine karıştırılmamakta. Emeği geçenlere bir kez daha teşekkürler…

Efendim, geçen akşam GÜMÜP üyelerinden üniversiteden de üst devrem olan Şiranlı hemşerimiz Fazıl YILMAZ’ın ortaya atmış olduğu bir fikir üzerinden devam etmek istiyoruz. Şiranlı olması hasebiyle çoğu yerde İranlı’mınsınız gibi soru ile karşılaşabildiklerini bu sebeple de iş başvurularında her ne kadar Gümüşhaneliyim deseniz de ilçe isimleri sebepleri ile zorluklarla karşılaştıklarını dile getirmekle beraber bu isimler değişişse daha güzel olmaz mı türünde bir konu açılmış oldu.

Platformda değinilen birkaç isimden Kürtün ilçesinden olanlar için kökü kürt olması sebebi ile kürt müsünüz? Sorusu ile karşılaşanlar azımsanmayacak kadar değil. Hele bir de özkürtünlü iseniz onlar kürtünlüler kürtse bunlar özkürt mü diye bile yaklaşanlar olacaktır.(Niyetimiz burada kürt adını yermek değil, aid olma noktasında yanlış anlamaya dikkat çekmektir. Sonuçta Gümüşhane Karadeniz bölgesinde bir vilayet. Güneydoğuda olsa isimde sorun yok.) Köse için ise sakalı çıkmayan köselikten gelme tabiri akıllara gelebilecektir. Şiran içinde İran menşei sorgulanmakta. Kelkit için keza farklı yorumlar, Torul için de kim bilir neler söyleniyordur. Gümüşhane’ye Gümüşhacıköy bile diyenler var.

Sonuçta hepimiz doğduğumuz toprakları seviyoruz ismi ne olursa olsun fakat isim nedeni ile bir takım sorunlarla da karşılaştığımız aşikâr. Eski isimlerine baktığımızda köylerimizin çoğunun rum(urum) yada ermeni köekenli olduğunu görüyoruz. Halk dilinde de nerelisin sorusuna cevap verirken yeni isminin yanında eski ismini de demekten geçemiyoruz zira eski isimler daha çok tanınıyor. Köylerimizin isimleri rum veya ermeni ismi olsun demiyoruz fakat ilçe isimlerimiz için bir revizyona da çok soğuk bakmıyoruz.

Kürtünlü, Köseli, Kelkitli, Torullu, Şiranlı isimlerinden memnun olabilir kimsenin bir diyeceği yok fakat Kürtünlü bu isimden dolayı mağdur oluyorsa burada düşünmek gerekir. Bu işin görünen yüzü görünmeyen yüzüne gelince;

Gümüşhane yeterince tanınmış bilinmiş bir memleket olsaydı isim değişikliğini konuşur olurmuyduk.Ya da şöyle soralık Kürtün Trabzon’un bir lçesi olsaydı Kürtünlülere siz Kürt müsünüz diye soran olur muydu acaba?Bizce meseleye buradan bakılması gerekir.Bugün hala Gümüşhaneyi Doğu Anadolu bölgesinde bilinler var.Ankara’nın kızılay göbeğinde  tuttuğunuza sorun bakalım kaç kişi Gümüşhanenin yerini biliyor?Ama Trabzonu sorsrsanız nerdeyse bilmeyen çıkmayacaktırHiç bilmeyen deniz kenarında bir yer söyler.Bizim sorunumuz bu aslında kendimizi tanıtamamak, ifade edememek. Turizm, Spor özellikle Futbol bir yerin tanınmasında günümüzde en geçerli alanlar.Şimdi siz sorun Ankaragüçlülere Çinçinde Gecekondu sakinlerine Gümüşhaneyi bilmeyenleri yoktur.Niye şampiyonluk yarışını Gümüşhane ile verdiler, Gümüşhaneye gittiler, muslukları söküp fırlattılar onun için iyi biliyorlar.Tasavvuf aleminde Ahmet Ziyauddin Gümüşhanevi Hazretlerini bilmeyen yoktur.Neden çünki o yolda olupta öyle bir kilometre taşını bilmemek olmaz .Siyasette Oltan SUNGURLU adını, medya da Aydın DOĞAN’ı bilmeyen yoktur ama yetmez Peki bu yolda olmayıpta bilmeyenler için ne yapmalı,tanıtmalı…Gümüşhaneyi de değerlerini de tanıtmalı.Bunu yapamıyorsak başaramıyorsak simimizin ne olduğunun çokta bir önemi yok.Yok eğer bu iş böyle çözülmez diyorsanız.Bağlayın Gümüşhaneyi Trabzon’a Hepimiz Trabzonlu olduktan sonra tanıtıma gerek yok. Bizim yapmadığımız yapamadığımızı Trabzon yapar.Turizmide yapar,lobiyide yapar,iş adamlarımız Trabzonlu iş adamı olur bir günde çevresini katlar, işini katlar, bürokraside ismi anılmayan Gümüşhane, Trabzon adı ile şaha kalkar, genel müdürler çoğalır, hatta bedavadan bakanımız bile olur..

Hadi hayırlı traşlar

Sevgi ve Saygılar.

Not: Bu arada bu yazı kaleme alındıktan Sn.Oltan SUNGURLU ile kısmetse önümüzdeki hafta yayınlayacağımız Referandum değerlendirme söyleşi sırasında Kürtün ve Harşit Vadisinin isim babalığını en iyi bilen e Oltan Bey’e bizzat durumu sordum. O da kısmetse önümüzdeki haftalarda…

YORUM EKLE