TBM

İlk okuyuşta Büyük Millet Meclisimizi anımsatan TBM, Yeşilay kurumunca geliştirilen teknoloji, tütün, alkol ve madde bağımlılıkları ile sağlıklı yaşam modüllerinden oluşan bir önleme programıdır. Başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun tamamını bağımlılık konularında bilgilendirmeyi ve farkındalıklarını arttırmayı amaçlamaktadır. Açılımı Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı olan proje ile Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere kamu, STK, özel sektör işbirlikleri kapsamında her yıl yaklaşık 10 milyon öğrenciye 3 milyon da yetişkine ulaşılmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Yeşilay iş birliği kapsamında 2014 yılında faaliyete başlayan program, başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun tümünde bağımlılıklara karşı farkındalığın arttırılmasını hedeflemektedir. Yeşilay Bilim Kurulu danışmanlığında her yaşın gelişim özelliklerine uygun farklı içerikler geliştirilmiştir. Bu içeriklerin bazıları ise şunlardır: Sağlıklı yaşam, teknoloji bağımlılığı, tütün bağımlılığı. Bilimsel olarak kanıtlanarak üretilen bu eğitim içerikleri, ülkemizde bağımlılık alanında bir dil birliği sağlanmasına olanak sunmuştur. Ayrıca TBM eğitim materyalleri 8 farklı dile çevrilerek sadece ülkemizle kalmayarak yurtdışında da yaygınlaşmayı hedeflemektedir. Özellikle zararlı alışkanlıkların küçük yaşlara kadar inmesi bize bu konunun üzerinde hassasiyetle durulması gerektiği alarmını vermektedir. Umudumuz, yarınlarımız, geleceğimiz olan çocukları zararlı alışkanlıklardan korumak ve bu konuda büyükler arasında farkındalık oluşturmak her insanımızın asli vatandaşlık görevleri arasında olmalıdır. Özellikle ilkokul seviyesinde çocuklarımızı bağımlılıktan korumak amacıyla TBM eğitim programında geçen dört önemli noktaya temas etmek istiyorum.

1. Spor Yapın: Çocukların arkadaşları ile ve kardeşleriyle bol bol oyun oynamalarını sağlayın. Ayrıca bisiklet sürmek, top oynamak gibi düzenli spor faaliyetlerine katın.
2. Sigaradan Uzak Durun: Başkasının sigara dumanından en çok çocuklar zarar görür. Buna pasif içicilik denir. Çocuğun sigara dumanına maruz kalması özellikle akciğerlerine kalıcı zararlar vereceğini unutmayalım.
3. Bağımlılık Mutsuzluktur: İnsanın bir şeye bağımlı olması, onsuz olduğunda aşırı mutsuz olması anlamına geldiğini unutmayalım.
4. Sağlıklı Yaşam Eğitimi: Cips, çikolata ve gazlı içecekleri olabildiğince kendimizden ve çocuklarımızdan uzak tutalım. Çok fazla yağ, şeker ve zararlı madde içeren yiyecekler yerine doğal ve katkısız besinleri tercih edelim.

Görüldüğü gibi basit ama etkili yöntemler ile belki asrımızın en önemli problemlerinden olan bağımlılığa karşı kendimizi ve ailemizi koruyabiliriz. Bağımlılık düşmanına karşı en önemli zaaf noktası ise “Bana bir şey olmaz” düşüncesi olduğunu bilelim ve tedbirimizi önceden alalım.

Bir reçete: İçki bütün kötülüklerin anasıdır (Hadis meali).

YORUM EKLE
YORUMLAR
ÖMER YILDIZ
ÖMER YILDIZ - 2 yıl Önce

Teşekkürler hocam. Çok önemli hatırlatmalar.

Nurettin San
Nurettin San - 2 yıl Önce

Tebrikler

İsmail HAYAL
İsmail HAYAL - 2 yıl Önce

Tebrikler hocam. Bu eğitimi bende aldım. Faydalı bir paylaşım olmuş.