YEREL GAZETECİLİK

Yerel gazetelerle ilgili sorunların birçoğunun temelinde güçlü sermaye yapısının bulunmaması yatmaktadır. Gazetelerin, matbaacılıktan ya da gazetecilikten elde edilmiş küçük sermayelerle güçsüz işletmeler şeklindeki yapıtları gelişmeye, ilerlemeye ve günün gereklerine uygun gazetecilik yapmaya imkan vermemektedir.

Bazı illerde görüldüğü gibi, büyük sermayenin yerel gazete sahipliğine girmesi, ortaya nitelikli, tatmin edici ve gündemi etkileyebilecek güçte gazetelerin çıkmasını sağlayabilmektedir. Ancak bu durumda da ulusal basındaki yapıya benzer bir sahiplik yapısının ve bu yapının ekonomi-politik ilişkilerden doğan sorunların yerel gazetelerde yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

Dolayısıyla, yerel gazetelerin sağlanması umut edilen çok sesliliğin, ulusal gazetelerin ekonomi-politik ilişkiler nedeniyle gizlediği olumsuzlukları ortaya çıkarabilme yetisinin kaybolacağı açıktır. Bu anlamda yerel basının ekonomik sorunlarının ve bu sorunların doğurduğu pek çok olumsuzluğun kısa vadede ortadan kalkması için sihirli bir çözüm bulunmamaktadır.

Gazeteler kendi sorunlarını görüşmek üzere dahi bir araya gelmemekte, ortak örgütlenmelere girmek yerine küçük potansiyellerine rağmen birden fazla gazeteciler cemiyeti kurmaya yönelebilmektedirler. Kısa vadede bu anlamda bir değişim beklenmemekle birlikte, yerel gazetecilere yönelik eğitim çalışmalarının ve yeni kuşak gazetecilerle birlikte oluşması muhtemel yeni gazetecilik kültürünün gelecekte dahi bilinçli yerel gazetecilik hareketleri doğurması umulabilir.

Diğer yandan yerel gazeteciliğin gerçek işlevlerini üstlenebilmesi için gazeteciler dışındaki kesimlere de görevler düştüğü unutulmamalıdır. Ekonomik politik istismarların önlenmesinde, özellikle politik çevrelerin duyarlılığın gelişmesi, sivil toplum örgütlerinin güçlenmesi ve yerel basının seslerini duyurmak için vazgeçilmez iletişim araçları olduğunun farkına varması, okuyucuların yerel sorunlara ilgisinin artması ve yerel gazete okuma alışkanlığı kazanması güçlü yerel gazeteler için temel gerekliliklerdir.

Son olarak, gazetecilik eğitiminde yerel gazeteciliğin bir meslek alanı olarak ciddiye alınması, sorunların akademik bakış açılarıyla elden geçirilerek önerilerin üretildiği araştırmaların artması çözümü hızlandıracaktır.
YORUM EKLE