Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Haberler

Haberler->Gümüşhane->VALİ'DEN YANGIN UYARISI   

VALİ'DEN YANGIN UYARISI


        Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, küresel ısınmanın orman yangınları riskini artırdığını söyledi.

        Orman yangınlarına karşı alınacak önlemlerle ilgili olarak Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu başkanlığında Valilik Toplantı salonunda, bir toplantı düzenlendi. Toplantıya İl Jandarma Komutanı Mustafa Yiğit, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Trabzon Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Özçelik, Torul Orman İşletme Müdürü Ali Şahin, ilçe kaymakamları ve kurum müdürleri katıldılar.

        Toplantının açış konulmasını yapan Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, küresel ısınmanın orman yangınları riskini artırdığını belirterek şunları söyledi: "Zaman zaman bölgemizde de orman yangınları meydana geliyor. Ormanlar çok değerli hazinemizdir. Bu konuda, bütün kuruluşlar görevlerini hassasiyetle yerine getireceklerdir. Gerek sivil savunma mevzuatında gerek orman mevzuatında bu konuda çok çeşitli kuruluşlara önemli görevler düşmekte, mükellefiyetler getirmektedir. Bölgemizde, dağınık yerleşimin sonucu olarak, belli zamanlarda nüfusun göç etmesi nedeniyle orman yangını olduğunda kanuni mükellefiyetleri bulunanlar görevlerine davet edilemediği, edilse bile görevine gelemediği ya da gelmek istemediği gözlenmektedir. O nedenle konunun küresel ısınma dolayısıyla  orman yangınları riskinin artacağı dikkate alındığında konunun ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. İlimiz, orman bakımından zengin bir ildir. Bu zenginliği korumamız lazım. Bu nedenle alınan kararlar mutlaka uygulanacaktır."

        Torul Orman İşletme Müdür Ali Şahin, orman yangınları konusunda bilgi verdikten sonra alınan kararlar şu şekilde açıklandı:

        1-Gümüşhane İli dahilinde çıkan orman yangınlarını gören ve haber alan tüm resmi ve özel kuruluşlar yangın haberini en kısa sürede Orman İşletme Müdürlüğüne veya tahsis edilen 177 nolu "ORMAN YANGINLARI İHBAR" telefonuna veya 155 "POLİS İMDAT", 156 "JANDARMA İMDAT" telefonuna bildireceklerdir.

        2-Gümüşhane İli dahilinde çıkan orman yangınlarına ilk müdahale ilgili Orman İşletme Müdürlüğünce yapılacaktır.

        3-Orman Yangınını haber alan Orman İşletme Müdürlüğü yangın yerini ve derecesini en seri şekilde Gümüşhane Valiliğine, Cumhuriyet Savcılığına, Orman Bölge Müdürlüğüne ve ilgili Jandarma Birlik Komutanlığına bildirecektir.

        4-Orman yangınlarının söndürülmesinde köy muhtarlarının önemli görevleri olduğundan yangın mükelleflerinin yangın mahalline sevki konusunda azami gayreti göstereceklerdir. Bu konuda mülki amirler kendilerine gerekli talimatı yazacaklardır.

        5-Gümüşhane İlindeki tüm kamu ve özel sektöre ait kuruluşlar arasında orman yangınları ile mücadele konusunda yardımlaşma ve işbirliği en yüksek seviyede tutulacaktır.

        6-Cumhuriyet Savcılığı ve Jandarma yangının failinin araştırılmasına, yangının söndürme çalışmaları sürdürülürken soruşturmaların süratle sonuçlandırılmasına yardımcı olacak ve istenilen her türlü belge ve dokümanları ilgililere ileteceklerdir.

        7-Jandarma birlikleri yangının söndürülmesinden sorumlu olan mükelleflerin yangın mahalline sevki için gerekli işlemleri yapacaklardır.

        8-Orman yangınlarının çıktığı yerlerde söndürme çalışmalarında itfaiyeye ihtiyaç olduğu takdirde ilgili belediyeye talep doğrultusunda itfaiye araçlarını söz konusu yangın mahalline gönderecektir.  Arızalı araçlar Orman İşletme Müdürlüğüne bildireceklerdir.

        9-Orman yangınlarının söndürülmesi çalışmalarında işbirliği ve yardımlaşmanın planlı ve düzenli bir şekilde uygulanması için TC. Karayolları Şefliği, DSİ. Müdürlüğü, İl Özel İdaresi İmar İşleri Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Belediye Başkanlığınca görevlendirilecek diğer resmi kuruluşların; özellikle büyük orman yangınlarında ihtiyaç duyulan personelin ve yangın mükelleflerinin yangın yerine taşınması için tahsis edecekleri otobüs, servis aracı, damperli kamyon, minibüs vs. gibi araçlarını belirleyerek, bunların listesini çıkartarak Orman İşletme Müdürlüğüne bildireceklerdir. Ayrıca kurumlarında iş makinesi bulunan resmi kuruluşlar özellikle büyük dozer talebi halinde söz konusu makineleri yangın yerine sevk edeceklerdir. 

        10-Tatil günlerinde dahi ilgili araçların talebi durumunda yangın mahalline sevki için gerekli organizasyon ilgili kurum tarafından yapılacaktır.

        11-Tüm kamu kuruluşları orman yangınları ile mücadele çalışmalarına katılacak olup; akaryakıt ve personelin iaşeleri Orman İdaresince temin edilecektir.

        12-Zorunlu nedenlerden dolayı köylülerin ot, çayır ve anız yakmalarında ormana bitişik bulunan tarlalarında hasada müteakip yanıcı maddelerden arındırılmış 5-10 metre genişliğinde bant oluşturulması hususunda köy muhtarlıkları Yangınla Mücadele Komisyon kararları doğrultusunda Mülki Amirliklerce uyarılacaklardır.

        13- Halkın piknik yaptığı yerlerde orman yangınlarına duyarlı olmaları, yakılan ateşin söndürülmesi, basın yayın araçları ile duyurulacaktır. Uyarıcı levhalarla halk ikaz edilecektir.

        14-Milli Eğitim Müdürlüğünce tüm öğrencilere orman sevgisini aşılamak, ormanı korumak ve orman yangınının büyük afet olduğunu izah etmek üzere eğitici ve öğretici bilgiler verilecektir.

        15-Müftülüklerle işbirliği yapılarak vatandaşların orman yangınlarına karşı hassas olmaları, orman sevgisi, orman yangınlarının büyük afet olduğu, söndürme çalışmalarına herkesin katılması konusunda duyarlı olmaları hususunda aydınlatıcı bilgiler anlatılacaktır.

        16-Orman yangılarının çıkma ihtimalinin fazla olduğu bölgelerde gerektiğinde Valilik 6831 Sayılı Orman Kanununun 74 üncü maddesi ile verilen yetkileri kullanarak bu ormanlara giriş ve çıkışları kısıtlayabileceklerdir.

        17-Orman yangınına hassas bölgelerde Müftülük, Halk Eğitim Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğün müşterek yapacakları toplantılarda orman köylüsü orman yangınları hakkında bilgilendirilecektir.

        18-Tarım İl Müdürlüğü ve onlara bağlı teşkilatın çözüm programlarında anız yakmanın yasak olduğunu, anız yakmama konusunda halkı bilinçlendireceği toplantısı yapacaklardır. Çevre kanunundan dolayı cezai durum teşkil ettiğinden bu konuda cezai işlemin uygulanacağının bilinçlendirilmesi.

        19-Orman içi ve bitişiğinde bulunan turistik tesisler ve konaklama yerlerinin yetkilileri orman ile tesisler arasındaki mıntıkada yangına karşı gerekli önlemleri alacaklar, yangın emniyet şeritlerini ve kendi özel yangınla mücadele ekiplerini oluşturacaklardır.

        20-Son zamanlarda enerji nakil hatlarında çıkan yangınlar görülmektedir. Söz konusu hatların güzergahları ilgili kuruluş "ÇEDAŞ" tarafından ilgili Orman İşletme Müdürlüğünün bilgisi dahilinde temizlenecektir.

        21-İl ve ilçe mıntıkasında bulunan Meteoroloji İstasyonlarından sürekli olarak hava tahmin raporu alınacak rüzgarın şiddeti ve bölge için tehlikeli yönden estiğinde ve nisbi nem oranı %30 dan aşağı seviyeye düştüğü zamanlarda ilgili kurumlara bilgi verilecek yangına karşı alarma geçmeleri sağlanacaktır.

        22-Yerleşim yerlerine ait vahşi çöp depolama alanlarının ormanlardan yeterli uzaklıkta olmasına özen gösterilmesi ve etrafının kontrol altına alınması.

        23-İl Sağlık Müdürlüğünce yangın mahallinde tam donanımlı ambulans bulundurulacaktır." « Kuşakkaya Gazetesi »



TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK DİL OKULU GÜMÜŞHANE'DE


| More

 Gönderen AdamGibi, Cumartesi, 02 Haziran 2007 13:14, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2004-2006 mkportal.it
 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.79941 saniyede 9 sorguyla oluşturuldu