Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Eyüp DEMİREL->DONAN MAHSÜLE VE SÖNEN ARILARA DEVLET YARDIM YAPSIN [ Arama ]

DONAN MAHSÜLE VE SÖNEN ARILARA DEVLET YARDIM YAPSIN
Başlık DONAN MAHSÜLE VE SÖNEN ARILARA DEVLET YARDIM YAPSIN
Açıklama -
Mail Adresi eydem@mynet.com
Siteye Ekleyen AdamGibi
        İlimiz coğrafi özellikler bakımından Harşit ve Kelkit Çayı havzalarına tekabül eden iki ana yöre bulunmaktadır.Tarım alanları sınırlı, toprak yapısı kumlu-tınlı olan Harşit çayı havzası ; ve Kelkit çayı havzası karasal iklimine sahiptir.İlimizin toplam alanı  657.500 hektardır.Bunun yaklaşık yüzde 33'ü çayır mera, yüzde 25'i ormanlık yüzde 25'i faydalanılamayan alan ve yüzde 17'si ise işlemeli tarım arazisidir.

        Yukarıdaki rakamlara bakıldığında şimdiki hali ise içler açısı bir tablodur. Köylü emeğinin karşılığını alamamaktadır.İlimizde havaların  soğuk olması  nedeniyle  ceviz, dut, kayısı, erik, kiraz, vişne,  üzüm zarar görmüştür.Donan meyvelerin ve sebzelerin zararının karşılanmasını istiyoruz.Ayrıca arılar soğuktan zarar gördüler.Çiçeklere çıkamadılar.Yavrular çıkamadığı için Arıların mevcudunun çoğalmasını sağlayamadılar.

        Tespit yapılarak üreticinin  zararın karşılanmasını istiyoruz.Tekke Beldesinde üretici Kemal ALKAN ile görüştüm.Kemal amca gelsin halimize baksınlar benim ilk önce bahçemi görsünler.Ne kadar  zarar ziyanım oldu ve feryat ederek ekliyor.Giresun'da geçmiş yıllarda fındıklar dondu .Rize'de sel felaketi olmuştu, güneydoğu ve İç Anadolu'da kuraklık olmuştu.Devlet yardım etti.Ve bana dönüyor diyor ki yoksa bizim sesimiz mi  duyulmuyor.Bende diyorum ki doğrudur Kemal Amca bizim sesimiz duyulmuyor.Trabzon olsaydı şimdi yaygarayı koparmıştı.

        Arıların hava soğuk olması nedeniyle gerilemiştir..Örneğin  8 çerçeve olan arı 7 ve 6 çerçeveye düşmüştür.Arıcılar Birliğine üye olan arıcılar devlet 15 ytl ana arı desteği veriyordu.2008 yılında kaldırıldı.Verilen 5 ytl destek gülünç bir rakamdır.Eğer devlet arıcılara destek verecekse kovan başı destek ve bunları da tespit etmelidir. 1 kovan Bahar ve güz bakımı 50 ytl'dir. Devletin verdiği destek gülünç bir rakamdır.

        Sevgili Okurlar ,  Donan tarım alanlarının ve sönen arıların  durumunu Tarım ve Köy işleri Bakanlığa bildirilmesi gerekir.Akabinde donan meyve sebze kaç tondur.Zarar gören arı üreticisi hali perişandır. Bunun bir tespiti yapılmalıdır.Gümüşhane,  kıt kanaat geçinen üreticinin sesini duyun. İklim şartları nedeniyle Karadeniz bölgesinde don olayı oldu. Bu da bazı yerlerde sebze ,meyvelerin donmasına ve arı üreticisine darbe vurdu. Bu konuda devletin bir çalışması var mı? Zarar  gören üreticiye destek sağlanacak mı?

        Bu konuda tüm İlimizde ekilen alanlar ve arı üreticilerinin zararları belirlenmelidir.

        İlimizde 45 bin dolayında arı kovanı mevcut bulunmakla olup, yıllık bir tona yakın bal üretimi gerçekleşmektedir.

        Arıların bal aldığı çiçekler bile donmuştur. Havaların soğukluğu nedeniyle  arı mevcudu çoğalamadı. Açılım yapan yavru üşümesi yaptı.Buda hastalıkların başlangıcı demektir.Havanın dengesiz olduğundan dolayı dışarıya çıkan arını yüzde 40-50'si geriye dönmedi.Buda kovandaki arı sayısında büyük düşüş olmuştur. Gümüşhane'den Kelkit, Köse, Şiran,Torul ve  Kürtün' e   kadar bu yerlerde donma  olmuştur.Bu don dalgalı bir şekilde mi oldu.Nasıl oldu .İlimizde   donma oranı  nedir bunun tespitinin  yapılmasını istiyoruz. Tabi ki köylünün, ve dar gelirli halkımızın  ürünü ve arısı  kökünden yok olmamıştır, ama belli bir şerit dahilinde olmadığından tespitlerini yapmakta zorluk çekilebilir. Zararın karşılanması konusunda yetkililerden yardım talep ediyoruz.

        Öncelikle donun etkisi nedir bunun tespitini yapılmalıdır.Bu konu Tarım Bakanlığına bilgilendirilmelidir.Tarım Bakanlığı' da  zarar  dondaki zarar  görme oranının derecesine göre konuyla hassasiyetle ilgileneceğini umuyoruz.Don  olayıyla ürün ve arı yok olmuş değildir.Ancak;  tespitler yapıldıktan sonra  hiç ürün alamayacak durumda olan varsa onun  değerlendirmesi yapılmalıdır.
Oyu Puanı: 32 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 16 (0 Kayıtlı Üye 16 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.32559 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu