Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Altan EKMEN->KURBAN(IN) OLAYIM ! [ Arama ]

KURBAN(IN) OLAYIM !
Başlık KURBAN(IN) OLAYIM !
Açıklama 17 Aralık 2008 tarihli Demokrat Gümüşhane Gazetesindeki yazısı
Siteye Ekleyen Recep Ergin
        Tan yeri ağarmadan gecenin loş karanlığında, büyüklerin “ Kurban, kalkın bayram namazına geç kalıyoruz”emri sonrasında; yarı heyecan, yarı uyku hasreti ile yataktan doğrulur doğrulmaz, şeker toplamak için yanı başımızda bekleyen naylon poşete bir göz atıp, hemen sonrasında soğuk suyla alınan abdest ve  ailenin büyükleri ile Bayram Namazı için yollara düşmek.Yol boyunca günün en soğuk saatlerinin çene kemiğimizi inadına üşüten esintisini genzimize çekerek yol almak. Günün o saatlerindeki bol oksijen ve gece çiğ damlarlına sinen ozon kokusunu nefes nefes içimize çekmek.  Ne yazık ki doyumsuz ve kısa  süren bu yolculuklar yılda iki kez olurdu. Bayram geçtikten sonra babam artık sabah bizi uyandırmaya kıyamazdı.   

        Anadolu'da  özellikle taşrada en çok kullanılan sözcüklerin başındadır; “kurban olmak”. Sevdiğimiz ve bizden küçükleri severken “kurban” deriz. “Kurban nasılsın, kurban şunu verir misin?” şeklinde ki sevgi ifadelerini işte bu kurban sözcüğü ile  dile getiririz.Kısacası, sevgimizin yegane nişanesidir karşımızdakine kurban olmak.      

        Batı toplumları bir çikolatasını dahi paylaşmaktan imtina ederken, bizler sevdiğimizin uğruna, vatanımızın uğruna, bayrağımızın uğruna, kutsal değerlerimizin uğruna kendi canımızı kurban etmekten çekinmeyiz. İşte bu gönüldür  bu sözcüğü dudaklarımızdan  dışa vuran.

        “Kurban olmak” deyimi hem edebiyatımızın, hem de  musikimizin kullandığı önemli bir enstrümandır. Halk aşığı,memleket özlemini türkülerde: “Kurban olam toprağına taşına” diye dile getirirken, şair, Bayrağımız için İstiklal Marşında: “Çatma kurban olayım çehreni ey nazlı hilal” diyerek Bayrağa olan muhabbetini böyle ifade eder.

        Hz İbrahim, oğlu İsmail'i  Allah'a kurban ederken, onun Hak'a karşı duyduğu sevgi ve muhabbet,  yüzyıllar boyu hiç eksilmeden bu sözcüklerle  günümüze gelmiş, halk  bu sevgiyi kıskanırcasına ve  birbirleri ile yarış edercesine savaşta, barışta dışa vurmaktan çekinmemiştir. Hak'ın Hz İbrahim'in oğlunun yerine kurban edilmek üzere gönderdiği koç, bu toplumlara bahşedilen en büyük hediye kabul edilmiştir ki; bu ihsana duyulan minnet ve şükrandır  işte bu sözcükler…

        Muhabbeti davranışa dönüştürmek zor mudur yoksa meşakkatli midir bilinmez;bazen söylediklerimizle yaşantımız arasında küçük büyük farklar oluşabiliyor.İnsan içinden geçtiği biçimde   davranmak istese de, zoru veya güçlükleri görünce  işin kolayına kaçmak sureti ile güzel eserler vücuda  getirmek arzusunda başarısız olabiliyor.

        Kurban kesmede daha dikkatli olsak  ve onu sosyal hayatın bir  derdine derman olarak görsek; kendi özünde saklı gerçek manasına uygun olarak icra etsek…Büyük kentlerde kurbanların birbirlerine yakın yerlerde kesilmesinden oluşan olumsuz   görüntünün tv kanallarında abartılarak verilmesinden duyulan hoşnutsuzluğu yaşamasak.

        İspanyada her  yıl yapılan boğa güreşlerinde ve ayrıca boğaların sokak ortasında insanları kovalaması ile meydana gelen insan ölümlerini  özenti duyarak, abartarak veren basın yayın organları,Kurban Bayramında  kaçan bir boğanın yakalanışını acite ederek halkı kültür değerlerinden soğutan bir görüntü içerisinde sunması, bu bayramlarda görüp duymak istemediğimiz   tek olumsuzluk olsa gerek.

        Çocuklarımıza kültürümüzü aktarırken dikkatli olmalıyız.Olaylara eleştirel gözle yaklaşmak bahanesi ile değerlerimizi kötülemek gayesinde olanların oyunlarına gelmemek gerekir;ancak bir hayvanı “Kurban” etmede daha dikkatli olmalı, onu incitmemeliyiz.

        Koçu neden kurban ediyoruz unutmayalım.
Oyu Puanı: 5 - Ortalama:

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 10 (0 Kayıtlı Üye 10 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.31707 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu