Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Prof. Dr. Coşkun BAYRAK->SECIMLERE YAKLASIRKEN [ Arama ]

SECIMLERE YAKLASIRKEN
Başlık SECIMLERE YAKLASIRKEN
Açıklama -
Siteye Ekleyen Recep Ergin
      Yerel secimler yaklasirken kulaga gelen gelismeler insani ister istemez dusunmeye; dusundukcede birtakim seyler karalamaya yoneltiyor. Hic olmasa bu sekilde, kalemlede olsa, gelismeleri degerlendirme firsati elde ediliyor. Degerlendirmeler sonucta birseyler yapmak icin dusunulen girisimlere ve bu girisimlerin sorumlularini gundeme getiriyor.  Ozet olarak hizmet etmek icin kollari sivayanlara ve hizmetteki hedeflerine  is gelip dayaniyor.  Hizmet, hepimizin kabul ettigi gibi, kutsal bir gorevdir. Her ne hikmetse bu kutsallik is basinda idrak edilemiyor. Ah, su kutsalligi bir idrak edebilsek cok seyler degisecek ve  temel sorunlarimizin ustesinden gelmis olacagimiz gibi onemli adimlarda atmis  olacagiz. Bugun oyle bir durumla karsi karsiyayizki kisiler hizmet icin degilde menfaatler icin destekleniyor ve seciliyor. Bu kutsal gorevler bu kadar ucuza gitmemesi gerekir. Bu vatan o kadar ucuz kazanilmadi. Atalarimiz kaniyla ve caniyla bedelini odedi.

          Hani derler ya “ isi ehline birakacaksin”.  Birakalim uzmana birakmayi, tezat olustururcasina kalifiye olmayana teslimiyet var. Bir baska hususta hizmette zaman dilimi veya yeri olmaz. Ne olur? Karsiliksiz oz veri olur! Hizmet verecek kisiyi kalifiye kilacak ozellikler onemlidir. Bu ozelliklere, icerisinde egitimi basta temel esas almak sartiyla, toplumdaki konumu, halkla mesafesi, oz gecmisi, toplumuna gecmiste verdikleri, halkla iliskileri, dogrulugu, adalet anlayisi, hizmet anlayisi, temsil ettigi topluma karsi sorumluklari, ve gelecekte ki vizyonu eklenebilir. Bu ozellikler uzerinde bireyler degerlendirilir ve desteklenir. Gel gorki boyle bir felsefeye toplumumuzda rastlamak hemen hemen imkansiz gibi.  Buda herhalde partizanlik kabugunu henuz cikarip atamamis olduygumuzdandir.  Kisinin sahsi dusuncesi, hizmet anlayisini pekistiren ozelliklerin ustesinde tutulmamalidir. Toplumu yonlendiren kisilerde ilk aranmasi gereken ozelliklerden en onemli iki tanesi egitim ve halkcilik ilkesi olmalidir. Bunun neden boyle oldugunu aciklamak icin birkac gun once elime gecen bir kaynakta acik bir sekilde belgelendirilmektedir. Sozu gecen kaynak toplumumuzda  ki hizmet anlayisini veya hizmete talip kisilerdeki ozellikler butun idari birimleri kapsayacak sekilde dusunulmussede, bir birim icin fazla bir yaptirimi yok.

       Toplumuzda hizmet anlasiyi cogu kurumda bilimsel temeler uzerine oturtulmustur. Ornegin kaymakam ,  vali, doktor, mühendis, öğretmen, polis vb, ne olunacaksa, hangi işi yapmak istiyorsa birisi onun eğitimini alıyor. Fakat her nedense halkin secimle is basina getirdigi ve bütün bir beldenin, ilçenin, veya şehrin yönetiminde onemli rolu olan bir belediye baskanligina talip olanların  ne eğitim nede sabıka geçmişine bakılıyor? (Not: Bugun Turkiye gerceginde bir adam hapse düşse, cezasını çekip dışarı çıktiginda yapabileceği, eğitim, sabıka, yetenek vb gerektirmeyen bir kaç iş vardir. Bu isler sirasiyla sunlardir: müteahhitlik, emlakcilik, galericilik, yikama yaglama gibi arac bakimciligi, ve belediye baskanligi.)

       “Acaba hizmet icin aday gosterilen bir lider veya temsilcide ne gibi şartlar aramalidir?” sorusuna cevabi farkli medeniyetlerde farkli sekillerde gorebiliriz. Fakat burada kaynak olarak kullanilacak olanlarin etkili olduklari zaman birimini goz onunde bulundurursak daha saglikli bir yaklasim yapmis oluruz. Onun icin fazla uzaga gitmeden, genis bir alanda uzun yillar hakimiyet kuran Osmanli doneminden baslayabiliriz. Kaynak,  iki defa İttihat ve Terakki'den milletvekili seçilen, sonra da Hürriyet ve İhtilaf Parti'sini kuran, Damat Ferit hükümeti döneminde Ayan Üyeliği'ne atanan Mehmet Zeynelabidin Efendinin kaleme aldigi ve, "Meşrık-ı İrfan Gazetesi"nde milletvekili olma kriterlerini adi altinda yayinladigi bir yazida açıklamıştir. (Bu yazıyı Konya Yusuf Ağa Kütüphanesi katalogunda 9521/2' sayıyla kayıtlı "İslamiyet ve Meşrutiyet" isimli eserde bulmak mümkün). (Note:Bu kaynak Basbakanlik Osmanli Arsivi Uzmani Muhammet Safi tarafindan saglanmistir. Not: Milletvekili terimi genel anlamda toplumu temsil edenler icin kullandigi dusunulmektedir. Dolayisiyla yonetimin butun kademelerini icermektedir.)

      Yörede mahalli bir gazetede çalışan gazeteci Ali Akgül'ün derlediği 100 yıl önce Konya'daki milletvekili olma kriterleri şöyle:

     1.    Milletvekili adayı, aday olacağı şehirde uzun süreli oturmuş, yaşamış olmalı, halkın mizacını iyi bilmeli. Bir şehirde oturmamış veya çıkıp gideli uzun zaman olmuş adamların bir kere iyi olup olmadığı bilinemez.

     2.    Şehre yarayacak her türlü kanunu ve o şehir halkının saadetini icap edecek şeyleri düşünüp beğenmeye ve böyle bir arayan toplamaya muktedir olmalıdır.  (Not: Bunun olcumu ise bugune kadar icinde yasadigi topluma hizmet amacli olarak neler verdigi  ve toplumdaki konumuda goz onunde bulundurulmalidir.)

      3.    Devletin şan ve şerefini düşünmeyecek kadar cahil olmamakla birlikte, sefih de olmamalıdır. Çünkü kendi malı kendine teslim edilemeyen sefih bir adama bu gibi vazife verilemez.

     4.    Hükümetin kanunsuz ve haksız işlerini yüzüne beraber söylemek hususunda kimseden korkup çekinmez ve ölmekten bile kaçınmaz, dünya için kimseye müdane etmez olmalıdır. ( Not: Sahsi cikarlar yerini milli cikarlarin on planda tutulmasi)

     5.    Parayı görünce her şeye boyun eğecek kadar bağrı yufkalardan ve parayı çok sevenlerden olmamalıdır. Yoksa milletin menfaati zayii olmak ihtimali ziyadeleşir ve memleketi açık açık uçuruma sürekler.

     6.    Memuriyetini muhafaza etmek ve başka bir menfaatini korumak için şuna buna yüzsuyu dökmüş (ağlamış), kendisine haksızlık edenlere göz kırpmış, kendisi haksızlık etmiş olmamalıdır.

    7.    Rüşvet almış, para ile onun bunun hakkını satmış, mahvetmişlerden de olmamalıdır.

     8.    Halk içerisinde zulmü, işkencesi olanlardan olmamalıdır. ( Not: Adaletiyle uzlastirici ve halkci olmalidir)

     9.    İki sözlü, ikiyüzlü adamlar da milletvekili olamaz. ( Not: Toplumdaki  itibari , sayginligi, ve sevecenligi yukdsek olmalidir)

      10.    Şunun bunun ayıbını arayan, daima iki kişi arasındaki gizli sırları anlamaya çalışan, hiç yoktan tertip türetenler de aday gösterilmemelidir.

     11.    Milletvekilliği bittikten sonra kendini idare edecek bir işi veya zenginliği olmayanlar da aday gösterilmemeli. Çünkü bu özellikleri olmayan kişiler hükümetin ayıbını örtüp boyun eğmeye mecbur kalırlar.

      Yukarida ki maddeler dogrultusunda ve UALR-Cebeli Yaz Okulu projesi cercevesinde bir analiz yapacak olursam, hizmet anlayisindaki gercekleri ve hizmete soyunmus olanlarin konumlarini gormus olurum diye dusunuyorum.

         Sagduyulu olmaya tesvik etmek aciyla derlenen bu yazi uslubunde hata edilmisse simdiden ozur diliyor, yeni yilin ulkeme guzellikler getirmesini istiyorum. Besinci yaz okulunda bulusmak dileklerimle hersey gonlunuzce olsun.
Oyu Puanı: 27 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 18 (0 Kayıtlı Üye 18 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.30604 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu