Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Mehmet Selim ULUTAŞ->TORUL HİDROELEKTRİK SANTRALI [ Arama ]

TORUL HİDROELEKTRİK SANTRALI
Başlık TORUL HİDROELEKTRİK SANTRALI
Açıklama 28 Ocak 2009 tarihli Demokrat Gümüşhane Gazetesindeki yazısı
Siteye Ekleyen Recep Ergin
        Yapımına 2000 yılında başlanılan Torul Hidroelektrik Santralı 17 Ocak Cumartesi günü yapılan resmi törenle  hizmete girmiş bulunmaktadır.
    
        4 bin 173 kilometre karelik bir alanı kapsayan Harşit projesi kapsamında 17 adet baraj, 15 adet hidroelektrik tesisi ve 3 adet regülatör planlanmış olup, Torul barajının tamamlanması ile birlikte bu projenin yüzde 31 lik bir kısmının hayata geçmiş olduğu ifade edilmektedir.  
    
    Harşit projesi kapsamındaki yatırımların çoğunluğu ilimiz sınırları dahilinde olup, birkaçı komşu illerin sınırlarında kalmaktadır.İlimiz sınırları dahilinde Devletimizce yapılan  Kürtün HES ve Torul HES , özel sektörce inşa edilen AKKÖY 1 HES devreye alınmış olup yine özel sektörce yap-işlet modeliyle inşa edilmekte olan  AKKÖY 2 HES 'in inşaat çalışmaları  devam etmektedir.
    
    Harşit projesi kapsamında bugüne kadar 318 Megawatt kurulu güç ile 1 milyar 175 milyon kilowattsaat/yıl enerji üretimi gerçekleştirilmektedir. Projelerin tümü hayata geçtiğinde 880 Megawatt kurulu güç ile yıllık 2 milyar 955 milyon kilowattsaat enerji üretilerek ülke hidroelektrik potansiyelinin yüzde 2,6 sı hayata geçirilmiş olacaktır.
    
    Torul barajının  teknik özellikleri aşağıdaki gibidir;
 
-Gövde hacmi            : 4,6 milyon metreküp
-Temelden yüksekliği        : 142 metre
-Gövde tipi                : Beton kaplı kaya dolgu
-Su Hacmi                : 168 milyon metreküp
-Cebri Boru uzunluğu        : 600 metre
-Sağlanan düşü            : 288 metre
-Türbin sayısı            : 2 adet
-Kurulu gücü            : 103 Megawatt
-Yıllık enerji üretimi        : 322 GWh      

    İlimizde yapılmakta olan HES baraj gölleri; tatlı su balıkçılığının yanı sıra su sporlarının yapılmasına da ortam sağlamaktadırlar. Yine bu barajların yöremiz iklimi üzerinde de etkileri olmaktadır.
    
    Torul barajı ilimize sağlayacağı faydalar yanında ve en önemlisi ülke enerji ihtiyacının giderilmesine önemli bir katkı sağlayacaktır. Torul Barajı Baytur-Özdemir ve Rus Energomachexport ortak girişimi tarafından  Dünya Bankası kredisiyle yapılmış olup  maliyeti  175 milyon ABD Doları civarında olmuştur.
    
    Ülkemizde mevcut olan toprak, taş, çimento, demir vs malzeme kullanılmak suretiyle Türk mühendis ve işçileriyle inşa edilen barajın yapımında  dış kaynaklı ve devlet garantili  ABD Doları kredi kullanılması barajın maliyetini artırdığı gibi ülkemiz dış borç stokunu da artırmıştır. Dış kaynaklı kredi maliyetli para anlamına gelmekte olup, borç olarak alınan bu dövizlerin büyük bir kısmının karşılıksız olarak basılarak üçüncü dünya ülkelerine dağıtıldığı da  göz ardı edilmemelidir.Bu nedenle dışarıdan faizli döviz kredisi almak yerine öz kaynaklar kullanılması halinde hem ülkemiz faizli borç altına girmeyecek ve hem de milli değerlerimiz ve alın terimiz dolaylı olarak dışarıya transfer olmayacaktır.    
    
    Not: Geçtiğimiz hafta sonu Zigana dağında çığ düşmesi sonucu 10 dağcımızın hayatını kaybetmeleri bizleri derin bir üzüntüye sürüklemiştir. Ölen dağcılarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine,yakınlarına ve sevenlerine  başsağlığı ve sabır diliyorum.    
    
         SAYGILARIMLA….
Oyu Puanı: 24 - Ortalama:

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 19 (0 Kayıtlı Üye 19 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.85994 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu