Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Altan EKMEN->MÜZİĞİN KEMAL SUNAL'I, BAY; NURETTİN BAY [ Arama ]

MÜZİĞİN KEMAL SUNAL'I, BAY; NURETTİN BAY
Başlık MÜZİĞİN KEMAL SUNAL'I, BAY; NURETTİN BAY
Açıklama 28 Ocak 2009 tarihli Demokrat Gümüşhane Gazetesindeki yazısı
Siteye Ekleyen Recep Ergin
       Müzikte yeni bir ses yeni bir yüz ortaya çıkmış ki, herkesin dinlemesini tavsiye ediyorum. Öyle sempatik bir yüz bir tek Kemal Sunal'da vardı. Gülümsemesinden bakışlarına hatta dişleri bile insanın içini ısıtan cinsten. En güzel yanı ise: Şebinkarahisar'lı olması ve bütün türkülerinde Gümüşhane, Şiran, Kelkit,Alucra, Bayburt Sivas ve Giresun'u zikrediyor olmasıdır.Bizim horon türkülerini yorumluyor ve onu dinlemeye doyum olmuyor.

      Aslında bütün fark gülümsemekte gizli. Kemal Sunal'ın çok sevilmesi de bu yüzdendi. Gözler ve dişlerin de gülümseme ile eşgüdümünü sağlayabilenler, iletişimde halkı büyülüyorlar. Nurettin Bay'da bu özellikleri iyi kullanabilen bir mahalli sanatçı. Aslında bunları hesaplayarak yapmıyor. Doğal ve yaradılıştan gelen birtakım yetenekler bunların hepsi.

      Ses tınısı da kendine özgü; gırtlak ile geniz karışımı hafif hırıltılı bir sese sahip olan Nurettin Bay, “y” ve  “ğ” sesleri yerine geniz “n” si' ni çıkarıyor. Kekliyi derken” Kenkligi”diyor. “Ettiği” demek isterken “Enttigi” diyebiliyor. Bütün bu söyleyiş tarzı ve yöresel sözcükleri iyi seçmesi, onu halka sevdirmiş olmalı.

         Türkü sözlerinde zaman zaman 7 heceli manilerere benzeyen yarı komik, yarı öğreti içeren dörtlüklerle karşılaşıyoruz:“Gelsene değirmene/ Dene döversin dene/ Gelmezsen değirmene/ Ne yiyecen bu sene”gibi.  Bazende 8 veya 11 heceli Anadolu Halk Türkü'leri ile karşılaşıyorsunuz ki, bu türküler en az 8 dörtlükten oluşmuş, zengin kafiye ve uyum içerisinde baştan sona lezzetli... Oğul türküsünün birkaç dörtlüğü şöyle:

 “Sana nasihat edeyim/Kaşlarını çatma oğul
Biz babadan böyle gördük/Hiç yabana atma oğul”
“Ömür oldu bende yarı/Geçti ömrümün baharı
 Kazandığın ehdibarı/Üç kuruşa satma oğul”
“Çalışmaya varsa ferin/Bırak aksın alın terin
Geçimden olsun haberin/Yan gelipte yatma oğul”
“Tenezzül etme aşına/ Yedirir kakar başına
Gerekirse kardaşına / Kula kulluk etme oğul”

       Türkülerin çoğunda enstrüman olarak saz ve kemanı birlikte kullanıyor;birde org eşliğinde sade ve kulağa çok hoş gelen elektro saz sesinde horon tepiliyor.Fakat bu horon bizim bölge horonu ve sahilde oynanan tek düze horondan farklı.Aslına bakılırsa,sanatçımız biraz da işin kolayına kaçarak,horon havalarına güzel sözler yazmış diyebiliriz. Böyle olsa bile türkülerin melodisi kulağa çok hoş geliyor. Farklı bir ses ve çok sempatik bir yüzden süzülen nağmeleri halk kitleleri sevmiş ve onu “Kelkit vadisinin parlayan yıldızı”olarak gururla dinliyorlar. Soyadının “Bay” olmasını da bir silah gibi ustalıkla kullanan sanatçımız,  dörtlüklerin son mısralarının sonunda “yay, ay, tay, çay ve bay” kafiyelerini kullanıyor. “Çayınız orda Bay'ınız burada” sözünü sık kullanıp dinleyenlerin dikkatini toplayabiliyor.

          Onu ilimizde yapılan çeşitli organizasyonlarda halk ile buluşturabilirsek, bölgemizin tanıtımına üst düzey katkı sağlayan bu kültür elçimize bir lütuf olur. Son olarak TRT'de yapılan bir müzik yarışmasında ilimizi başarı ile temsil eden Onur kardeşimize başarılar dileyip, Nurettin Bay türkülerinde geçen sevimli iki dörtlük ile sohbeti noktalayalım. Biliyorum gülümsediniz!

 Olurmusun yar bana                                        Değirmende dayı var  
 Kollarını sar bana                                            Kahvesi var çayı var
 Sana kurban olurum                                        Bu Kelkit vadisinin
 Yeter ki sen var bana                                      Bay Nurettin Bay'ı var
Oyu Puanı: 5 - Ortalama:

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 23 (0 Kayıtlı Üye 23 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.87168 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu