Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Talat ÜLKER->KINALI KUZULAR [ Arama ]

KINALI KUZULAR
Başlık KINALI KUZULAR
Açıklama 22 Aralık 2006 tarihli Kuşakkaya Gazetesindeki yazısı
Siteye Ekleyen AdamGibi
        Kınalı Kuzular, TRT1'in yeni dizisinin adı. 250 bin Mehmetçiği şehit verdiğimiz o muhteşem harbin, kanla ve imanla kazanılan o müthiş zaferin, hikâyesi bir tv dizisi olarak Salı akşamları 20.30'da evlerimize getiriliyor. Dizi otuz dokuz bölüm olarak tasarlanmış. İlk 13 bölümde Çanakkale, geri kalan 23 bölümde Kurtuluş savaşı anlatılacak. Amerikalıların olmayan tarihlerinden binlerce kovboy ve savaş hikâyesi ürettikleri hatırlanırsa bu dizi hakkında söylenecek tek söz şu olsa gerek: Beş bin yıllık muhteşem bir maziye sahip olan bu milletin radyo ve televizyon kurumu bu tür projeler için geç bile kalmıştır. Gene de böyle bir başlangıç güzel.

        Benim için dizinin özel bir yanı daha var. Meslek Yüksekokulundan tiyatro dersinden öğrencim Turan Bayat, bu dizinin hem set hem de oyuncu ekibi arasında yer alıyor. Emek verdiğiniz bir öğrencinin ürünüyle karşılaşmanın bir hoca için anlamı, bir babanın çocuklarının hayata tutunduklarından emin olmasındaki mutluluğa benzetilerek anlatılabilir ancak.

        Çanakkale'yi anlamak bu ülkenin kaderini anlamaktır aslında. Çanakkale'yi hatırlamak, biz Şarklıların aksine Garplıların hiçbir şeyi unutmadıkları gerçeğini hatırlamaktır. Çanakkale'de savaştıklarımız şimdi yeni yöntem ve silahlarıyla geliyorlar üstümüze. Aslında değişen düşman değil düşmanın kullandığı yöntemdir. Dün, "vahşi ve kâfir" saydıkları Türk toplumuna haddini bildirmek için ölüm kusan kavramlarıyla üzerimize gelenler bugün de aklımızı ve gönlümüzü bulanıklaştıran kavramlarıyla, kanunlarıyla, sosyal sistemleriyle geliyorlar üstümüze. İşin kötü yanı bu yeni kuşatmada düşmanı tanımlamak ve millete göstermek oldukça güç. Çanakkale'yi ya da Milli Mücadele'yi gerçek manasıyla öğretebilseydik eğer bugün bu kadar duyarsız ve tepkisiz olmazdı sessiz çoğunluğumuz.

        İşte size Çanakkale'yi, Milli Mücadeleyi ve bilumum tarihimizi öğretemediğimizi gösteren ibretamiz bir örnek: Yıllar evvel Japon eğitim sistemine ilgi duyan Türk hükümeti, inceleme yapmak üzere pedagoglardan oluşan bir Japon heyetini Türkiye'ye davet eder. Bu heyet ülkemizin çok değişik yerlerinde incelemeler yapar. Tüm bu çalışmaların sonuçlarını sunmak üzere Milli Eğitim Bakanı ile birlikte, Başbakanı ziyaret ederler. Japon heyetinin tespiti kısa ve kesindir: "Sizin gençlerinizde milli bilinç yok!"

        Bu sonuç, Türk yetkililer üzerinde şok etkisi yapar. Biraz şaşkınlık, biraz da hayret içinde sorarlar: "Peki siz Japonlar, gençlerinize milli bilinç verme adına ne yaparsınız? Hangi programı, nasıl uygularsınız?" Bunun üzerine Japonlar oldukça ilginç ve bir o kadar da düşündürücü şu cevabı verirler:

        "Biz sizden aldığımız 'Âmin Alayı' (Osmanlılarda çocuğun yaşı 4 yıl, 4 ay, 4 gün olunca eğitime başlanması töreni) ile eğitime giriş yaparız ve eğitime şok testler uygulayarak başlarız. Bu çocukları uçak kadar hızlı giden trenlere bindiririz. Çok katlı yollardan geçiririz. En üstün teknolojiyle ve robotlarla çalışan dev fabrikalarımızı gezdiririz. Bu baş döndürücü teknoloji karşısında sarsılan ve şok olan çocuklarımıza deriz ki:

        -Gördüğünüz bu hızlı trenleri ve üstün teknolojiyi sizin atalarınız yaptı. Eğer siz daha çok çalışırsanız, daha hızlı giden ulaşım araçları yapar, daha üstün teknoloji meydana getirir, daha gelişmiş ve modern fabrikalar kurarsınız. Daha sonra bu çocukları Hiroşima ve Nagazaki'ye götürüp gezdiririz. II. Dünya Savaşı'nda atom bombasıyla yerle bir edilen bu bölgeleri biz, gelecek nesillere ibret olsun diye aynen koruruz. Atom bombasıyla hiçbir canlının ve bitkinin yaşayamaz hale geldiği bu yerleri çocuklarımız büyük bir dikkatle ve hayretle seyrederler. Gördükleri onların taze hafızalarında hiçbir zaman silinmeyecek derin izler bırakır. Ve yine deriz ki:

        -Eğer siz çalışmazsanız, vatanınızı korumaz, milletinizi sevmezseniz, birlik ve dirlik içinde olmazsanız; işte böyle düşmanlar sizin ülkenizi yine bombalar, yakar, yıkar ve yaşanmaz hale getirir. Ama çalışırsanız, güçlü olursanız düşmanlar size saldırmaya cesaret edemezler. Vatanınız yücelir, milletiniz yükselir. Dünyadaki bütün insanlar size saygı duyarlar. Artık çalışmak ve çalışmamak konusunda kararınızı siz verin...

        Bu ikinci şokla çocuklarımız kendilerine gelerek iyi ve çalışkan bir Japon olmaya doğru ilk adımı atarlar. Böylece milli bilinci de kazanmış olurlar.

        Tam bu sırada orada bulunan yetkililerden biri:

        -İyi de bizim Hiroşima ve Nagazaki'miz yok ki" der ve bunun üzerine şu cevabı alır:

        -Sizin binlerce Hiroşima ve Nagazaki gibi değerleriniz var. Bizimkilerden çok daha etkili tarihi bölgeleriniz var. I. Dünya Savaşı içinde meydana gelen ve bir metrekareye 6 bin merminin düştüğü, 250 bin gencinizin vatanı için can verdiği Çanakkale Zaferi'nin kazanıldığı bölgeler; çocuklarınız ve gençlerinizin şok olması için yeter de artar bile... Dünyanın en gelişmiş ve en güçlü ordularına karşı Türkler, olmazı olduruyor ve bütün dünyayı hayretler içinde bırakan bir zafer kazanıyorlar. İnancın, azmin ve iradenin, tekniği yendiğini ispatlıyorlar. Bütün dünyaya meydan okuyorlar. İşte sadece bu olay, bu bölge ve bu zafer dahi gençlerinizin milli bilinç kazanmalarına yetecek niteliktedir. Bu sebeple gençlerinizi gruplar halinde Çanakkale'ye götürüp gezdirmelisiniz. Her Türk genci, Çanakkale Savaşları'nın olduğu bölgeyi mutlaka gezerek görmeli ve öğrenmelidir. Daha sonra onlara demelisiniz ki:

        -Sizler birlik ve beraberlik içinde çalışmazsanız, güçlü ve kuvvetli olmazsanız, düşmanlar yine Çanakkale'ye gelirler, ülkenizi işgal eder ve öz yurdunuzda hür yaşamayı size çok görürler...

        Kınalı Kuzular dizisi beşinci bölümüyle Salı günü evinizde olacak. Bu güzel yapımları "reyting canavarları"na kurban etmek istemiyorsanız, bu emeği takdir etmek yüreğimizin ödevidir diye düşünüyorsanız, lütfen izleyin, daha da önemlisi çocuklarınıza da izletiniz.
Oyu Puanı: 36 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 7 (0 Kayıtlı Üye 7 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.28383 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu