‘Gümüşhane pestil ve köme ile dünyaya açılıyor’

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) tarafından hazırlanan ‘Gümüşhane Pestil ve Köme ile Dünyaya Açılıyor’ UR-GE Projesi kapsamında, projeye dahil olan firmaların ihtiyaç ve sorunlarını tespit etmek amacıyla ihtiyaç analizi toplantısı yapıldı.

‘Gümüşhane pestil ve köme ile dünyaya açılıyor’
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) tarafından hazırlanan ‘Gümüşhane Pestil ve Köme ile Dünyaya Açılıyor’ UR-GE Projesi kapsamında, projeye dahil olan firmaların ihtiyaç ve sorunlarını tespit etmek amacıyla ihtiyaç analizi toplantısı yapıldı.

Ekonomi Bakanlığı tarafından Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) tebliği kapsamında yürütülen proje Pestil-Köme sektöründe rekabetçiliğin artırılması ve güç birliğinin sağlanması amacıyla gerçekleştiriliyor.

GTSO’da gerçekleştirilen toplantı ile Gümüşhane’de pestil köme sektöründe üretim yapan firmaların ihtiyaç analizlerinin çıkarılmasına yönelik çalışmalara başlanırken aynı zamanda firmalar tek tek ziyaret edilerek sektörün ihracat alanları değerlendirildi.

Firmalardan gelecek talep ve ihtiyaçlara yönelik sektörü geliştirecek yararlı ve sağlıklı kararlar vermek amacıyla proje dahilinde bu tür toplantıların aralıklarla yapılacağını söyleyen GTSO Genel Sekreteri Lütfi Kılıç, firmaların bu tür projelerde aktif bir şekilde yer alması gerektiğini söyledi.

Firmaların yapılan bu tür projelere sahip çıkarak  ‘Firma olarak neler yapabiliriz, Firmamızı ve sektörümüzü nasıl daha üst seviyelere taşıyabiliriz’ arayışı içinde olması gerektiğini belirten Kılıç, bu arayış mücadelesi içerisinde olan tüm firmalara da GTSO olarak gerekli desteğin fazlasıyla verileceğini belirtti.

“EKSİKLERİMİZİ VE İHTİYAÇLARIMIZI İYİ ANALİZ ETMELİYİZ”

Projenin yazılmasında ve yürütülmesinde yer alan danışmanlık firma yetkilisi Fatma Palabıyık, projenin bakanlık tarafından kabul edilmesiyle birlikte firmalarla bir araya gelerek ilk olarak firma bilgileri ve faaliyet alanlarının tespiti, firmaların eksiklerinin belirlenmesi ve bu eksiklikler dahilinde oluşturulacak plan doğrultusunda çalışmaların aşamalı olarak yürütülmesinin son derece önemli olduğunu söyledi. Bu toplantılar sayesinde firmaların ihtiyaçları belirlenerek daha sağlıklı ve yararlı kararlar verilebileceğini belirten Palabıyık, bu toplantı sonucunda hazırlanacak plan doğrultusunda da gerekli eğitimlerinde verileceğini çalışmaların yapılacağını söyledi.

PROJEDE YER ALAN FİRMALAR ZİYARET EDİLECEK

Firmaların ihtiyaç analizlerin çıkarılması kapsamında projeye dahil olan firmalara ihtiyaç analizinin önemi ve hakkında sunum yapan Strateko Firma yetkilisi Dr. Yasemin Demirdağ ise projenin işleyiş süreci hakkında katılımcı firmalara sunum yaptı. Projeye dahil olan firmalara ihtiyaç analizinin aşamaları ve bu aşamalarda bakanlık tarafından verilen destekler hakkında ayrıntılı bilgi veren Demirdağ, proje kapsamında projeye dahil olan firmaları tek tek ziyaret ederek İhtiyaç Analizi çalışması yürütüleceğini belirtti.

“FİRMALAR BİR ARAYA GELEREK İŞBİRLİĞİ YAPMALI”

Firmalar arasında yapılacak işbirliği ile aktif bir yol haritası oluşturulabileceğini söyleyen Dr. Yasemin Demirdağ, “Firmalarımız bir araya gelerek sektörleri ile ilgili kümeler oluşturabilir ve bakanlık tarafında verilen desteklerden daha aktif bir şekilde yararlanabilir. Aynı sektörde yer alan en az 10 firmanın bir araya gelmesiyle oluşturacakları Küme ile ortak vizyon, ortak yol haritası ile stratejik hedeflere yönelik etkin çalışmalar yürütülebilir. Ülke olarak kaynatılmış tatlılar sektöründe son 5 yılda 59.953.979 milyon dolar ihracat yaptık. Ülkemiz pekmez ihracatında ise  %15,23 lük yüksek bir oranla dünyadaki ihracatçı ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor. Pestil- Köme ihracatında ise ülke olarak 9. Sırada yer alıyoruz. Firmalarımızın bir raya gelerek yapmış oldukları çalışmalarla daha kolay ve sistemli bir ihracat ağı oluşturulabilir” dedi.

Proje kapsamında olan firmaların ihtiyaç ve taleplerinin tespitine yönelik ikili görüşmelere başlandı.
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2016, 19:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER