Teyzesinin mezarını arıyor

Babası ile birlikte Türkiye’nin birçok ilini dolaşan ve son olarak Mersin iline yerleşen 87 yaşındaki Durhasan Gökçe, 1915 yılında Rus işgalinden Anadolu’nun içlerine göç etmek zorunda kalan ve dedesinin Şiran ilçesine bağlı Selimiye köyünde evlatlık olarak verildiğini söylenen 1,5 yaşındaki teyzesinin mezarını arıyor.

Teyzesinin mezarını arıyor

Babası ile birlikte Türkiye’nin birçok ilini dolaşan ve son olarak Mersin iline yerleşen 87 yaşındaki Durhasan Gökçe, 1915 yılında Rus işgalinden Anadolu’nun içlerine göç etmek zorunda kalan ve dedesinin Şiran ilçesine bağlı Selimiye köyünde evlatlık olarak verildiğini söylenen 1,5 yaşındaki teyzesinin mezarını arıyor.

Gökçe, eski adıyla Kirazmaşat (Selimiye) köyünde dedesinin yaşadığını, Rus işgali sırasında annesinin 6, teyzesinin ise 1,5 yaşında olduğunu belirterek, “Annemin anlattığına göre 1915 yılında Ruslar bu bölgeyi işgal edince göç etmek zorunda kaldılar. Anneme, teyzemin adını sorduğumda unuttuğunu söyledi. Teyzemin adını hatırlayamadı. Sadece Rusların bu bölgeyi işgal ettiğini ve dedemle birlikte göç etmek zorunda kaldıklarını anlattı. 1,5 yaşındaki teyzemi götüremedikleri için de ya Kirazmaşat köyünde ya da göç sırasında uğradıkları herhangi bir yerde evlatlık verildiğini anlattı” dedi.

Şiran’dan aramaya başladı

Kızı Sevgi Avatoğlu ile birlikte Gümüşhane’ye Mersin’den gelen ve gazetemizi ziyaret eden Durhasan Gökçe, annesinin Şiranlı olduğunu bu nedenle Gümüşhane’ye geldiğini ve Rus işgali döneminde buradan dedesi ile birlikte göç ettiklerini anlattı.

Annesinin doğduğu ve 6 yaşına kadar yaşadığı Şiran ilçesinin Selimiye köyünü ziyaret edeceğini belirten Gökçe, “Bulabilirsem teyzemin mezarlığını bulacağım” dedi.

İlk arama olumsuz

Gazetemizi ziyaretinin ardından kızı ile Şiran ilçesine giden Durhasan Gökçe, Şiran ilçesinde köy sakinlerinden tanıştığı Hayrettin Çelepçi ile birlikte Selimiye köyüne gitti. Köy mezarlığında yaptığı ilk aramada teyzesinin mezarını bulamadı. Köy sakinlerinden Hayrettin Çelepçi, “Bizler de amcamıza yardımcı olacağız. Köyümüze kadar gelmesi, annesinin doğup büyüdüğü toprakları ziyaret etmesi bizleri çok memnun etti. İnşallah teyzesinin mezarını da buluruz. Onun gibi bizler de araştıracağız” dedi.

“Bizler de arayacağız”

Selimiye köyü muhtarı Bina Çelepçi de Durhasan Gökçe’ye yardımcı olacaklarını ifade ederek, “İnşallah amcamız teyzesinin mezarını bulur. Kendisiyle yeni tanıştık. Bizler de köylüler olarak arayıp soracağız. Bulabilirsek kendisine haber vereceğiz. Zaten amcamız, bir ay sonra yeniden geleceğini söyledi. Bizler de geçecek olan bu zaman içerisinde gerek kendi köyümüzde gerekse komşu köylerimize sorarak araştıracağız” diye konuştu.

Nüfus Müdürlüğünü Ziyaret

Köy dönüşü kızı Sevgi ile birlikte Şiran Vatandaşlık ve Nüfus Müdürlüğünü de ziyaret eden Durhasan Gökçe, yetkililerle bir süre görüştü. Yetkililere durumu anlatan Gökçe, bu konuda yardım talep etti.

Yaptığı ziyaretler sonrası gazetemize açıklamada bulunan Gökçe, Selimiye köylüleri ve yetkililerden gördüğü yakınlıktan dolayı çok memnun olduğunu ifade ederek, “Teyzemin mezarını bulmak zor gibi görülüyor. Aradan 100 yıldan fazla bir zaman geçti. Teyzem köyde mi evlatlık verildi, yoksa göç sırasında uğranılan yerlerde mi evlatlık verildi, bilemiyoruz. Bir ay sonra tekrar gelip yeniden aramalarımı sürdüreceğim. Eğer burada bulamazsam, göç sırasında takip edilen yolu öğrenip o yol güzergahındaki yerlerde de arama yapacağım” diye konuştu.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER