Ara
Gümüşhane
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,5851 %-0.32
45,6681 %-0.99
4.328,32 % 1,03
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Covid-19’da son durum nedir? 

Covid-19’da son durum nedir? 

Gümüşhane Üniversitesi Şiran Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından “Covid-19’da Son Durum Nedir, Pandemi Sona Mı Eriyor?” başlıklı söyleşi düzenlendi.

1337
Gösterim
4 Dakika
Okunma Süresi

Şiran SHMYO Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Merve Bektaş moderatörlüğünde düzenlenen söyleşiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve eski Gümüşhane Milletvekili Prof. Dr. Kemalettin Aydın konuşmacı olarak katıldı.  

Üniversitenin uzaktan eğitim sistemi üzerinden çevrim içi olarak gerçekleştirilen söyleşide Prof. Dr. Aydın Covid-19’a dair son durumları paylaşarak, hastalık etkenleri hakkında bilgiler verdi. 

Aşıların güvenirliliğinden, Covid-19 sürecinin başlangıcından günümüze kadar ki ilerleyişi ve bu konuda dünyada ve ülkemizdeki gelişmelerden de bahseden Aydın, yaptığı konuşmasında şunları söyledi:  “Bazen küçük canlılar dediğimiz bakteriler, mantarlar, virüsler farklı tanımlamalar yapılsa da mikroskop ile görülebilen ve bizde hastalık yapabilme özelliğine canlılara ya da tek hücreli canlılara mikrop diyoruz. Son olarak 2019 Aralık ayında hayatımıza giren ve halen devam etmekte olan Covid-19’da bunlardan bir tanesidir. Geçtiğimiz bir yıl boyunca tartışmalara neden olan bu virüsün hayatımıza etkenliğinde poşetten, marketten ya da elbiseden ayakkabıdan geçme meselesidir. Şimdi bu virüsün yaşayabilmesi için mutlaka canlı bir hücreye ihtiyaç var. Doğal olarak da insanda da bir hücre içerisinde olmadığı sürede yaşamını devam ettirme şansı yoktur. Onun için iki metre mesafe açın diyoruz. Bu nedenle de bu virüs ile olan mücadelemizde virüsün yaşam hakkını ona tanımayacak şekilde bir başka canlı hücresi yani insan hücresiyle temas etmediği sürece virüs hayatını devam ettiremiyor. Şu an mutasyon halde olan virüs daha hızlı bulaşıyor. Mutasyon olarak bizim hayatımızdan çekilecekse çekilecek. Ya da hastalık yapma özelliği azalacak. Yeni yayımlanan makalede BioNTech mutant suşlarda (Bir bakteri veya virüsun farklı alttürlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan grupları) yüzde 90, AstraZeneca da yüzde 75-80 etkili olduğudur. Şu ana kadarki veriler bu eldeki mutantlara karşı aşıların da yeterli olduğu yazılıyor.”

İlerleyen dönemlerde Covid-19 ile mücadelenin kolaylaşacağı ve aşılanmayla bağışıklık kazanılacağı konularına da değinen Prof. Dr. Aydın, “Covid-19 aşısı oldu, hasta oldu diye Çok söylenen bir şey var. Bu yanlış bir tanımdır. Çünkü biz Covid-19 aşısıyla bir insanı hasta etme şansına sahip değiliz. Bu nerede olur? Canlı virüs aşıları vardır. Orada aşıyla verdiğiniz bir virüsün hasta etme riski olabilir. Ama burada Covid-19 aşısında ölü virüsü veriyorsunuz. Ölü virüsün de hasta etme şansı yok. Ama hastalığın kuluçka süresi dediğimiz 2 ila 14 günlük süresi vardır. Biz öncesinde bir şekilde bu virüsü kaptıktan sonra aşı olduğumuzda o zaman aşı oldu hasta oldu deniliyor. Ama aslında değildir. Aşı olmadan önce virüsü almış demektir. Bir de ikinci aşıyı yaptıktan 15 gün sonra koruyucu oluyor. Aşı oldum, artık korundum bana daha da hastalık yapmaz gibi boşluğa düşmemek lazım. Buradan da sorunun öz cevabı olarak aşı hasta etmez diyebiliriz. Çünkü canlı değil aşılarımız.” sözlerine yer verdi.

Söyleşinin sonlarına doğru katılımcılardan gelen soruları cevaplayan Prof. Dr. Aydın, “Bu evrende biz olduğumuz gibi Allah’ın yarattığı birçok canlı var. Virüsler imkân bulduğu sürece salgınlar yaşanmaya devam edecektir. Bu doğal bir süreçtir. Bizlerin her zaman bunlar olacakmış gibi hazırlığımızı yapmamız gerekiyor. Örneğin salgının birinci dönemi biterken İstanbul’da 1008 yataklı iki tane pandemi hastanesi yapılırken de ben o zamanda onu söylüyordum. Bunu yapacaksın ve oraya koyacaksın. Belki salgın bitecek ama bitmez ve geri gelirse elinde bu altyapının imkanları olması lazım.” dedi. 

Programa katılım gösteren Prof. Dr. Kemalettin Aydın’a teşekkürlerini ileten Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, düzenlenen program hakkında şunları söyledi: “Hastalıklar üzerine yaptığımız açıklamalarda sürekli şunu söyleriz. ‘Hastalık öldürmez, bilgisizlik ve yanlış bilgi insanı öldürür.’ Covid-19 salgını ortaya çıktığından bu yana gerek ülkemiz ve gerekse de tüm dünya gündemini yoğun bir şekilde meşgul etmeye devam ediyor. Salgının kendisi olduğu kadar salgınla beraber yayılan yalan yanlış kirli bilgilerde insanlarımızı bu süreçte tehlikeye atmaktadır. Bu gibi bilgilerin önüne geçmek için de ilk elden konunun uzmanları tarafından insanlarımızın aydınlatılması gerekmektedir. Bundan dolayı Şiran Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz tarafından düzenlenen bu programda anlatılan bilgilerin büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum. Değerli bilgileriyle programa katılıp bizleri bilgilendiren Prof. Dr. Kemalettin Aydın hocamıza da çok teşekkür ediyorum. Lütfen salgına karşı aşı sıramız geldiğinde aşılarımızı olalım. Sağlıklı ve mutlu günlere tekrar kavuşalım.” 

Üniversitenin youtube kanalı üzerinde de canlı olarak yayımlanan programa aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=ygopiO4CNQU&ab_channel=G%C3%9CM%C3%9C%C5%9EHANE%C3%9CN%C4%B0VERS%C4%B0TES%C4%B0

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *