Ara
Gümüşhane
Kapalı
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8044 %0.17
50,1756 %-0.07
5.972,23 % 0,28
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane 'Ekmeği yiyelim ama israf etmeyelim'

'Ekmeği yiyelim ama israf etmeyelim'

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, sofralardan eksik edilmeyen ekmeğin büyük bir bölümünün çöpe atılarak israf edildiğini söyledi.

210
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi
Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, sofralardan eksik edilmeyen ekmeğin büyük bir bölümünün çöpe atılarak israf edildiğini söyledi.

Yaptığı açıklamada, Türkiye’de 1 yılda çöpe atılan ekmek ile yaklaşık 542 bin ton buğdayın israf edildiğini kaydeden Irkın, çöpe atılan 1 kilogram ekmek ile 4 kilogram yem alınabileceğini belirterek, “Söz konusu israfın önlenmesi ile ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlanacaktır. Ekmek israfı önlenebilirse daha az alanda buğday ekimi yapılacak, bunun yerine başka ürün ekilerek /dikilerek ihtiyacımız olan başka bir ürünün karşılanma oranı artırılabilecektir. Ekmeğin çöpe atılmasındaki faktörler; gereğinden fazla ekmek satın alınması, satın alınan ekmeğin uygun koşullarda saklanmaması ve saklama kalitesinin düşük olması şeklinde sıralanabilir. Ekmek israfında yüzde 70 oranında yemekhaneli işyerleri, hastane, yatılı okul, öğrenci yurdu, otel ve lokantalar ilk sırada yer almaktadır.” dedi.

Irkın, ekmek israfını azaltmak için vatandaşlara şu önerilerde bulundu: “Aile tüketimine uygun gramajda ekmek satın alınmalı. İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı. Ekmek uygun koşullarda; serin, karanlık, kuru ortamda streç filme veya şeffaf poşete konularak hava alması engellenerek saklanmalı. Ekmek sıcak iken poşette bekletilmemeli, soğuyunca poşete konularak saklanmalı. Uzun süreli saklama amaçlanıyorsa derin dondurucuda ve hava almayacak şekilde poşet içerisinde saklanmalı. Ekmek dilimlenerek tüketilmeli.”

‘Ekmeği yiyelim ama israf etmeyelim’ çağrısında bulunan Irkın, il merkezi ve ilçelerin yemek kültürü de dikkate alındığında bayat ekmeklerin değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Irkın, bu kapsamda bayat ekmeklerden galeta unu yapımı, köfte harcı yapımı, fırına vererek kıtır ekmek üretimi, peksimet üretimi,  bayatlamış ekmekleri küflenmeden doğadaki kuşlar ve diğer canlılara vermek gibi çözümler üretilebileceğini dile getirdi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *