Ara
Gümüşhane
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,5851 %-0.32
45,6681 %-0.99
4.328,32 % 1,03
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Gazi Mustafa Ataman'ın hayatı kitap oldu

Gazi Mustafa Ataman'ın hayatı kitap oldu

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Çaltılı (Reksene) köyünden Gazi Mustafa Ataman’ın hayatını anlatan kitap çıktı.

534
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi

“Muhacirlikte ve Batı Cephesinde Babam (Gümüşhane Reksene’li) Mustafa Ataman (1897-1998)” adlı kitap araştırmacı Adem Ezber’in editörlüğünde oğlu Turan Ataman tarafından hazırlandı.

1897 yılında Çaltılı Köyünde doğan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine şahitlik eden Ataman, Rus işgalini görmüş, muhacir olmuş, çileli günlerin şahidi olmuştu.

Rusların çekilmesinden sonra, muhacir olarak gittikleri Çorum’dan Gümüşhane’ye geri dönen Ataman, Milli Mücadeleye katılarak, Gazili unvanını aldı. Kendisine verilen İstiklal Madalyasını göğsüne takarak Cumhuriyet döneminde gururla hayatına devam etti.

Cumhuriyetin ilanından sonra Gümüşhane’nin ilk memurları arasında yer alan Ataman, Orman Muhafaza memurluğu görevini yaptı. Osmanlı Döneminde dini eğitimi alan Ataman, her daim aydın fikirleri, medeniyetin getirilerini benimsemiş, eğitime önem vermiş ve yol gösteren bir kişilik olmuştu.

Gazi Mustafa Ataman’ın oğlu Eczacı Turan Ataman babasının hayatını yıllar önce kayıt altına aldığını belirterek, “Babamın biriktirdiği hatıraları, evrakları, fotoğrafları bütünleştirerek bir kitap haline getirdik. İlerleyen yaşına rağmen parlak bir hafızanın anlatıları, şahit olduğu anılarının yer aldığı ve editörlüğünü Adem Ezber’in yaptığı “Muhacirlikte ve Batı Cephesinde Babam (Gümüşhane Reksene’li) MUSTAFA ATAMAN (1897-1998)” isimli bir kitap olarak okuyucularla buluşturduk” dedi.

Cumhuriyetin ilk döneminde Gümüşhane’deki sosyal yaşamı, işgal günlerinin gerçeklerini, eşkıya devrini, Dumlupınar Meydan Savaşında yaşananları, Gümüşhane’nin gururu İstiklal Madalyalı bir çınarın hayatını merak edenler için eser eşsiz bir kaynak.

90’lı yıllarda Gazipaşa ilkokuluna çıkan rampa üzerinde bulunan evinin kapısında oturarak gelen geçeni izleyen Gazi Ormancı Mustafa Ataman’ın hatıralarını tarihin tozlu raflarında bırakmayıp, günümüze taşıdığı için oğlu Turan Ataman’a teşekkür ediyoruz.

Kitaba ulaşmak isteyenler Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneğinden (GÜSİAD) edinebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *