Gümüşhane Üniversitesi tarafından Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında düzenlenen özel programa, Türkiye’nin sevilen yazarlarından ve televizyon programcılarından Senai Demirci konuk oldu.
Dr. Mustafa Çalık Kongre ve Kültür Merkezi Karaca Salon’da gerçekleştirilen "Ramazan’a Dair" başlıklı söyleşi; akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda Gümüşhaneli vatandaşı bir araya getirdi.
"Gönül Hekimi Ruhumuza Derman Oldu"
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Oktay Yıldız, Senai Demirci’yi ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Demirci’nin asıl mesleğinin hekimlik olduğunu hatırlatan Rektör Yıldız, “Bugün Ramazan’ın uhrevi ortamında Senai hocamla sizleri buluşturmayı özellikle arzu ettik. O; aslında bir hekim, insanın beden hekimi; ancak bugün burada bir 'gönül hekimi' olarak aramızda. Ramazan, insanların hemhal olduğu, dertlerini döktüğü bir fırsattır. Biz de bu gece Senai hocamıza içimizi döktük, onun da ruhumuza derman olmasını istedik” ifadelerini kullandı.
Hz. İbrahim’in Kuşları: Ölü İlişkiden Diri İlişkiye
Daha sonra kürsüye çıkan Demirci, Bakara Suresi 260’ıncı ayetinde geçen Hz. İbrahim ve dört kuş kıssasını, salonda bulunan öğrencilerle yaptığı diyalog üzerinden günümüz psikolojisine uyarladı.
Demirci, dört duvar arasında mecburen bakıcısına gelen kuşun ilişkisini “ölü ilişki” olarak tanımlayarak, “Eğer bir kuş, ormana gidip özgür kalabilecekken tekrar sizin omzunuza konuyorsa, işte bu ‘diri ilişki’dir. Bu, iman etmenin ötesinde bir ‘itminan’ (kalp huzuru) halidir” dedi.
Orucun insana mülkiyet iddiasından vazgeçmeyi öğrettiğini belirten Demirci, “Parasını verdiğimiz suyun, ekmeğin sahibi olduğumuzu sanıyoruz. Oruç tutarken bu nesneler özneleşir ve bize ‘Ben senin malın değilim!’ der. Sadece ekmekle değil; dudağımızla, dilimizle, bedenimizle aramızdaki ilişki de mülkiyetten kurtulup diri bir ilişkiye dönüşür” diye konuştu.
Söyleşisinde orucu yalnızca bir ibadet olarak değil, bilinçli bir yoksunluk ve mahrumiyete razı olma pratiği olarak ele alan Senai Demirci, Ramazan’ın insanın kendisiyle ve çevresiyle ilişkisini yeniden inşa eden bir imkân sunduğunu ifade etti.
Kur’an-ı Kerim’de İbrahim Suresi’nin 260’ıncı ayetinde yer alan “dört kuş” kıssası üzerinden yaptığı değerlendirmede, insanın alışan ve unutan bir varlık olduğuna dikkat çeken Demirci, sürekli erişilebilir olan nimetlerin zamanla sıradanlaştığını ancak onlardan mahrum kalındığında gerçek kıymetlerinin fark edildiğini belirtti. Demirci, orucun bu alışkanlık zincirini kırarak suyun, ekmeğin ve hatta bedenimizin bile yeniden bir “özne” olarak idrak edilmesini sağladığını dile getirdi.
“İnsan” kelimesinin kökünde yer alan nisyan ve ünsiyet kavramlarına da değinen Demirci, orucun insanın unutkan yönünü terbiye ettiğini ve alışılan nimetleri yeniden fark etmeyi sağladığını belirtti, Japon kültüründeki “naikan” yani içe bakış pratiğinden örnekler vererek, en küçük nimetin dahi bilinçli bir mahrumiyetle ne kadar değerli hale geldiğinin anlaşılabileceğini ifade etti.
Söyleşi etkinliğinin son bölümünde öğrencilerle soru cevap eşliğinde sohbet eden Senai Demirci’ye Rektör Yıldız tarafından günün anısına hediye takdimi yapıldı.