Gümüşhane Üniversitesi, 2026 Dönemi Erasmus+ KA171 başvuru sonuçlarında 9 farklı ülkeyle iş birliği kurarak uluslararasılaşma ağını önemli ölçüde genişletti ve 74 bin 105 avro tutarında kurumsal hibe almaya hak kazandı.
Gümüşhane Üniversitesi Avrupa dışındaki dünya ülkelerinde hibe desteğiyle eğitim almaya veya staj yapmaya olanak tanıyan küresel bir Erasmus programı olan Erasmus+ KA171 başvuru sonucunda kabul edilen 74 bin 105 avro tutarındaki toplam kurumsal hibesiyle Türkiye genelindeki yükseköğretim kurumları arasında dikkat çeken bir konuma yükseldi.
2008 Sonrası Kurulan Üniversiteler Arasında İlk %20’lik Dilimdeyiz
Açıklanan resmî sonuçlara göre üniversite, 2008 yılı ve sonrasında kurulan 66 üniversite arasında 12. sırada yer alarak emsal yükseköğretim kurumları arasındaki güçlü performansını kanıtladı. Türkiye genelinde kurumsal proje sunan 154 üniversite arasında ise 39. sıraya yerleşerek uluslararasılaşma vizyonunu üst sıralara taşıdı.
Süreç İvme Kazandı: Dört Yıllık Gelişim Süreci
Üniversite KA171 sürecindeki gelişimi 2022 ve 2023 yıllarında herhangi bir kabul edilmiş proje bulunmaksızın başladı.
2024 yılında Mısır ile kurulan ortaklıkla ilk adım atıldı; 4 bin 9 avroluk hibe ve tek ülkeyle sınırlı olan bu süreç, sonraki yıllarda ivme kazandı. 2025 yılında Hindistan, Filistin ve Mısır ile kurulan ortaklıklarla hibe tutarı 11 bin 305 avroya, iş birliği yapılan ülke sayısı 3’e, bölge sayısı ise 2’ye yükseldi.
2026 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 555,5 oranında artış sağlanarak 74 bin 105 avroluk hibe desteğine ulaşıldı. Bu tutar 2025 yılının yaklaşık 6,6 katına, 2024 yılının ise yaklaşık 18,5 katına karşılık geliyor. Böylece 2024-2026 döneminde kabul edilen toplam 89 bin 419 avroluk KA171 hibesinin yüzde 82,9’u yalnızca 2026 yılında sağlanmış oldu.
Uluslararası İş Birliği Ağının Genişlemesi
2026 yılında Üniversitemizin uluslararasılaşma ağı hem bütçesel hem de coğrafi açıdan önemli ölçüde genişledi. Üniversite; Hindistan, Arnavutluk, Kosova, Azerbaycan, Gürcistan, Filistin, Mısır, Güney Afrika ve Morityus’tan yükseköğretim kurumlarıyla iş birliği gerçekleştirdi. Yürütülen çalışma kapsamında kurulan ortaklıklar; Batı Balkanlar, Doğu Ortaklığı, Güney Akdeniz, Asya ve Sahra-Altı Afrika olmak üzere 5 farklı KA171 bölgesine yayıldı. Dengeli bir bütçe dağılımına sahip olan bu küresel ağ sayesinde, kurumumuzun uluslararası erişim kapasitesi niteliksel ve niceliksel olarak yeni bir eşiğe taşındı.
Rektörümüz Prof. Dr. Oktay Yıldız: “Gelişimimiz ve Geldiğimiz Nokta Somut Bir Biçimde Ortada”
Gümüşhane Üniversitesinin son yıllarda uluslararasılaşma alanında istikrarlı bir yol izlediğini belirten Rektör Prof. Dr. Oktay Yıldız, elde edilen başarıya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “2026 yılı itibarıyla Erasmus+ KA171 Programında elde ettiğimiz sonuçlar, yalnızca daha yüksek hibe desteği almamız anlamına gelmiyor; aynı zamanda üniversitemizin uluslararası iş birliği ağının ve erişim alanının ne ölçüde genişlediğini de ortaya koyuyor. Dört yıl önce herhangi bir kabul edilmiş projemiz bulunmazken, bugün 9 ülkeden ve 5 farklı coğrafyadan üniversitelerle iş birliği içindeyiz. Özellikle 2008 yılı ve sonrasında kurulan üniversiteler arasında yaptığımız kuruluş yılı esaslı değerlendirmede 12. sırada yer almamız, benzer nitelikteki kurumlar arasında geldiğimiz noktayı somut biçimde gösteriyor. Aynı anda 9 ülke ve 5 farklı coğrafi bölgeye yayılan proje portföyümüz, kurumsal erişim alanımızın ve iş birliği çeşitliliğimizin önceki yıllara göre belirgin biçimde arttığının bir göstergesi. Öğrencilerimizi ve akademisyenlerimizi dünyanın farklı bölgelerindeki üniversitelerle buluşturmaya, uluslararası görünürlüğümüzü daha da güçlendirmeye kararlılıkla devam edeceğiz. Bu vesileyle elde edilen başarıda emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize teşekkür ediyorum.”
