Gümüşhane’de 2026 yılının ilk Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Toplantısı Vali Aydın Baruş başkanlığında gerçekleştirildi.
Valilik Toplantı Salonu’nda kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen 2026 yılının ilk İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme toplantısında, kadına yönelik şiddetle mücadele ve aile içi huzurun tesisi için atılacak adımlar masaya yatırıldı.
Toplantıda Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürlüğü tarafından il genelinde yürütülen çalışmalar hakkında sunum yapıldı, mevcut durum değerlendirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Aydın Baruş, bu toplantıların temel amacının kadına yönelik şiddetle mücadelede yürütülen ulusal ve yerel eylem planlarını değerlendirmek ve yeni yol haritaları oluşturmak olduğunu ifade etti.
Toplumsal farkındalığın önemine dikkat çeken Vali Baruş, kadına ve aile içi şiddetin önlenmesinde bilinçlenmenin belirleyici rol oynadığını vurgulayarak toplumun her kesimine yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
“Şiddetin ailenin köküne kibrit suyu dökmesine izin veremeyiz”
Vali Baruş, kadına yönelik şiddetin sadece bireysel bir sorun değil, toplumsal bir güvenlik meselesi olduğunun altını çizdi. Farkındalık çalışmalarının okullardan ve üniversitelerden başlaması gerektiğini belirten Vali Baruş, "Şiddet, binbir zahmetle kurulan yuvaları dağıtıyor, toplumda güven duygusunu zedeliyor. Aile içinde saygı ve sevgi iklimini yeniden hakim kılmalıyız. Şiddetin ailenin köküne kibrit suyu dökmesine izin veremeyiz" dedi.
Şiddetin aile yapısını ve toplumsal huzuru tehdit ettiğini belirten Vali Baruş, şiddetin yaygınlaşmasının toplum güvenliğini doğrudan etkilediğini, vatandaşların ve özellikle kadınların kendilerini güvende hissetmelerinin temel bir kamu sorumluluğu olduğunu ifade etti.
Toplantıda ayrıca Türkiye’nin 2030 yılına kadar uygulayacağı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele V. Ulusal Eylem Planı ile bu plan doğrultusunda Gümüşhane’de hazırlanmakta olan il faaliyet planı ele alındı, kurumlar arası iş birliğinin güçlendirilmesi yönünde görüş alışverişinde bulunuldu.