Ara
Gümüşhane
Az bulutlu
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5390 %0.06
49,5897 %-0.08
5.754,12 % 0,02
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Gümüşhane’de 5 Aralık Programı: Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir

Gümüşhane’de 5 Aralık Programı: Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir

Gümüşhane’de Türk Kadınlar Birliği tarafından düzenlenen 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü programında, Cumhuriyet’in kadınlara tanıdığı haklar ve kadına yönelik şiddetle mücadele yolları masaya yatırıldı. Hukukçuların ve sivil toplum temsilcilerinin bir araya geldiği etkinlikte, "Kadınların toplumsal yaşamdaki varlığı, ülkenin gelişimi için vazgeçilmezdir" mesajı verildi.

135
Gösterim
4 Dakika
Okunma Süresi
MUHABİR: Yaprak LÖTEK

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 91. yıl dönümü ve 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, Gümüşhane’de anlamlı bir etkinlikle kutlandı.

Türk Kadınlar Birliği (TKB) Gümüşhane Şubesi tarafından Gümüşhane Belediyesi Binasında dernek salonunda gerçekleştirilen programa ilgi yoğun oldu.

Etkinlikte sadece geçmişin kazanımları değil, günümüzün en yakıcı sorunu olan kadına yönelik şiddet ve bu şiddetle mücadeledeki yasal kalkanlar detaylıca ele alındı.

Cumhuriyet’in kadınlara armağanı: 5 Aralık

Türk Kadınlar Birliği Başkanı Nermin Dabağ, Cumhuriyetin kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanımasının yıl dönümünde, 5 Aralık’ın yalnızca bir tarih olmadığını, Türkiye’de kadınların iradesinin, emeğinin ve kararlılığının toplumsal hafızamıza altın harflerle yazıldığı bir gün olduğunu vurguladı.

Dabağ, “Türk Kadınlar Birliği olarak yalnızca bir gün değil, yılın her günü kadınların haklarını, özgürlüklerini ve onurunu savunmaya devam edeceğiz. Her bir kadının sesinin duyulduğu, her bir kız çocuğunun hayallerine kavuştuğu bir Türkiye mümkün ve bu mümkünlüğü birlikte büyüteceğiz” ifadelerini kullandı.

Geçmişin mücadeleci kadınlarına minnetini sunan Dabağ, emek veren tüm kadınlara da teşekkür ederek, “Kadın güçlenirse toplum güçlenir, kadın ilerlerse ülke ilerler” dedi.

“Benim için çok duygusal bir an”

Etkinlikte konuşan Gümüşhane Barosu Başkan Yardımcısı Av. Burcu Altınok Dabağ, programın kendisi için özel bir anlam taşıdığını söyledi. 5 Aralık 1934’te Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanındığını hatırlatan Dabağ, bu tarihi günün toplumun demokratikleşme ve çağdaşlaşma yolunda önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde gerçekleştirilen reformun, Türk kadınının toplumsal yaşamın her alanında etkin bir rol üstlenmesinin önünü açtığını belirten Dabağ, Atatürk’ün “Kadınlarını geri bırakan toplumlar, geride kalmaya mahkûmdur” sözünü hatırlatarak, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal yaşamdaki varlığının toplumların gelişimi için vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede yasal düzenlemeler anlatıldı

Avukat Burcu Altınok Dabağ, konuşmasının devamında kadına yönelik şiddetle mücadelede Türkiye’de yürürlükte olan yasal mekanizmaları detaylandırdı.

Şiddete Karşı Yasal Kalkan: 6284 ve Hukuki Haklar

Avukat Burcu Altınok Dabağ, konuşmasının teknik bölümünde ise kadına yönelik şiddetle mücadelede hayati önem taşıyan yasal düzenlemeleri katılımcılara aktardı. Özellikle 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un sağladığı geniş koruma tedbirlerine değinen Dabağ, şu kritik bilgileri paylaştı:

•    Ücretsiz Avukat Desteği: Şiddet mağduru kadınlar talep etmeleri halinde Baro tarafından atanan avukatlarla hukuki süreci ücretsiz yürütebiliyor.
•    Tutuklama Nedeni: Kadına karşı işlenen kasten yaralama suçları, tutuklama nedeni sayılan 'katalog suçlar' kapsamına alındı.
•    Elektronik Kelepçe: Yüksek riskli vakalarda failin takibi ve mağdurun can güvenliği için elektronik kelepçe uygulaması etkin şekilde kullanılıyor.

Hayat Kurtaran Uygulama: KADES

Programda dijital güvenlik önlemlerine dikkat çeken Gümüşhane Barosu Sekreteri Avukat Neslihan Gedik ise İçişleri Bakanlığı’nın Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında bilgilendirme yaptı. KADES’in acil durumlarda saniyeler içinde güvenlik güçlerine konum bilgisi gönderdiğini belirten Gedik, "Bu uygulama binlerce kadının hayatında kritik bir rol oynamıştır. Her kadının telefonunda mutlaka yüklü olması gereken hayati bir butondur" uyarısında bulundu.

Etkinlik boyunca kadınların hukuki hakları, sosyal destek mekanizmaları, şiddet durumunda başvurulacak yollar, baronun sağladığı hizmetler ve TKB’nin çalışmalarına dair detaylı bilgiler paylaşıldı.

Etkinliğin sonunda avukatlar ve TKB yöneticileri, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi için sivil toplumun, hukuki mekanizmaların ve toplumsal bilincin birlikte hareket etmesinin önemini bir kez daha vurguladı.

Soru-cevap bölümüyle interaktif bir şekilde devam eden programda, katılımcılara Türk kahvesi ikram edilerek "5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü" de unutulmadı. Etkinlik, kadın hakları mücadelesinin kararlılıkla sürdürüleceği mesajıyla sona erdi.

Haber: Yaprak LÖTEK

Gümüşhane’de 5 Aralık Programı: Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir 1
1 / 11
Gümüşhane’de 5 Aralık Programı: Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir 2
2 / 11
Gümüşhane’de 5 Aralık Programı: Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir 3
3 / 11
Gümüşhane’de 5 Aralık Programı: Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir 4
4 / 11
Gümüşhane’de 5 Aralık Programı: Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir 5
5 / 11
Gümüşhane’de 5 Aralık Programı: Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir 6
6 / 11
Gümüşhane’de 5 Aralık Programı: Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir 7
7 / 11
Gümüşhane’de 5 Aralık Programı: Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir 8
8 / 11
Gümüşhane’de 5 Aralık Programı: Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir 9
9 / 11
Gümüşhane’de 5 Aralık Programı: Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir 10
10 / 11
Gümüşhane’de 5 Aralık Programı: Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir 11
11 / 11
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *