Ara
Gümüşhane
Kapalı
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5851 %0.11
49,6972 %0.17
5.760,57 % 0,25
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Gümüşhane’de budama sezonu başladı

Gümüşhane’de budama sezonu başladı

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte Gümüşhane'de meyve bahçelerinde budama işlemi başladı.

1497
Gösterim
3 Dakika
Okunma Süresi

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte Gümüşhane'de meyve bahçelerinde budama işlemi başladı.

Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların ve bahçelerin bakım zamanı geldi. Bakımın en önemli unsuru da budama. Baharın gelişi aynı zamanda Meyve ağaçların ve bahçelerin bakım zamanı anlamına geliyor. Bakımın en önemli ayağını da budama oluşturuyor.

Gümüşhane’de özellikle son yıllarda önem kazanan meyve yetiştiriciliğinde kalite ve verimi artırmak amacıyla kaliteli meyve üretimi iyi bakım beslemenin yanında doğru zaman ve yöntemle yapılan budama sonucunda oluşmakta.

Budamanın meyvecilikte kaliteyi artırmak ve verimi yükseltmek için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerinden biri olduğunu ifade eden Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, İl Müdürlüğü olarak çiftçilere budamanın dışında diğer tarımsal konularda da her türlü teknik desteği sağladıklarını belirterek meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması gerektiğini ifade etti.

Gümüşhane’de 24 bin dönüm alanda toplu meyvelik bahçeleri olduğunu belirten İl Müdürü Birşen, “Budama, özellikle meyve ağaçlarında kök ile gövde dengeyi sağlayabilmek, devamlı ve düzenli ürün alabilmek için ağaç üzerinde tepe alma, uç alma, genişletme işlemlerinin tümüne budama diyoruz. Meyve fidanlarındaki dikim budaması, şekil budaması, verim budaması, gençleştirme budaması gibi türleri vardır. Budama ile ağacın dengesini sağlanabilir ve bu çok önemlidir. Ağacın içine güneş ışınlarının girmesiyle verim, kalite artışı da gerçekleşir. Budama olmazsa ağacın içine güneş girmez ve meyve kalitesinde düşüşler oluyor. Budamanın geç yapılmasıyla erken açmalar önlenir ve bahar donlarının verdiği zarar aza indirgenir. Budama yaparken meyve gözü olan dallar budanmaz ve budama ağacın gövdesine güneş ışınlarını engelleyen dallardan başlanmalıdır” dedi.

Dört çeşit budamanın olduğunu belirten Birşen, budama ile ağaçların direncinin arttığına dikkat çekerek “Bazı hastalıklı dalları kesersek ağaç sağlığına katkı yapmış oluruz. Ağaca yapılan püskürtmeli ilaçlarda daha fazla gövdeye nüfus eder. Budama aletlerinin seçiminde kalite ve temizlik de çok önemli. Aletlerin metali ne kadar kaliteli ise daha hızlı ve keskin kesimler yapılabilir” diye konuştu.

Birşen, bu dönemde meyve ağaçlarında budama, bordo bulamacı, aşılama teknikleri ve zirai mücadele çalışmaları ile ilgili detaylı bilgi almak için üreticileri il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine davet etti.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *