Gümüşhane Valiliği, şehrin tarımsal üretimini katma değeri yüksek sanayi mamullerine dönüştürmek için bilimsel bir projeyi hayata geçirdi. Valilik tarafından hazırlanan ve DOKA desteğiyle uygulanacak proje kapsamında, karabuğday ve glutensiz ürün pazarının röntgeni çekilerek yatırımcılara rehber olacak bir rapor hazırlanacak.
Gümüşhane Valiliği Proje Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan proje, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) "2025 Yılı Katma Değerli Üretim Teknik Destek Programı" kapsamında kabul edildi.
Şehrin tarımsal kalkınma hamlesine yön verecek olan “Karabuğday ve Glutensiz Ürünlerde Katma Değer Zinciri Analizi ve Yatırım Öncelikleri Raporu” projesinin sözleşmesi, Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen törenle Gümüşhane Valisi Aydın Baruş ve DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar tarafından imzalandı.
İmza töreninde konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Kelkit ilçesinde özel sektör tarafından sürdürülen karabuğday üretiminin önemine dikkat çekti. Kelkit’teki girişimin büyüyerek Türkiye pazarına açıldığını hatırlatan Vali Baruş, bu başarının tekil kalmaması ve il geneline yayılması gerektiğini vurguladı.
Kelkit’te karabuğday üretimi konusunda yapılan başarılı girişimlerin önemine dikkat çekerek, ürün çeşitliliğinin artırılması ve katma değerin yükseltilmesi için bu çalışmanın kritik olduğunu belirten Vali Baruş, hazırlanacak raporun hem mevcut üreticilere hem de glutensiz ürünler geliştirmek isteyen girişimcilere yol göstereceğini ifade ederek DOKA’nın verdiği destek için teşekkür etti.
Mevcut firmanın ürün gamını geliştirmesi için desteklerin sürdüğünü belirten Vali Baruş, "İlimizde ekonomiye kazandırılması gereken değerlerin desteklenmesi ve üretilen ürünlerin katma değerinin yükseltilmesi konusunda hassasiyetle duruyoruz" dedi.
İmzalanan sözleşmenin gelecekteki sanayi yatırımlarının temelini oluşturacak bir "fizibilite ve strateji çalışması" olduğunu belirten Vali Baruş, projenin amacını şu sözlerle özetledi: “İlimizin ekonomik değerlerini yükseltmek için verilerle hareket ediyoruz. Karabuğdayın sadece hammadde olarak kalmayıp, glutensiz un, bisküvi, makarna gibi katma değeri yüksek ürünlere nasıl dönüştürülebileceğini araştıracağız. Hazırlayacağımız bu rapor, hem mevcut üreticilerimize ürün çeşitliliği konusunda fikir verecek hem de glutensiz gıda pazarına girmek isteyen yeni girişimcilere sağlam bir bilgi altyapısı sunacak” dedi.
Vali Baruş, "Temel amacımız, sahip olduğumuz değerleri en iyi şekilde işleyerek ekonomimizi daha hareketli hale getirmek ve vatandaşlarımızın gelir seviyesini artırmaktır" ifadelerini kullandı.


