Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından bu hafta sonu gerçekleştirilecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde Gümüşhane Sınav Koordinasyon Kurulu, Gümüşhane Üniversitesi ev sahipliğinde bir araya gelerek sürece ilişkin hazırlık çalışmalarını masaya yatırdı.
Rektör Prof. Dr. Oktay Yıldız’ın başkanlığında Rektörlük toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Dr. Serhat Doğan, İl Emniyet Müdürü İsmail Karasakal, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Bilal Sarıdoğan, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü İsmail Türk ve İl Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan katıldı.
Oturumlara Göre Aday ve Bina Sayıları Netleşti
Gümüşhane Üniversitesi kampüsünde ve kent merkezindeki sınav binalarında gerçekleştirilecek olan zorlu maratonun sayısal verileri kamuoyuyla paylaşıldı. Yapılan resmi açıklamaya göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 9 binada toplam 2 bin 907 adayın katılımıyla gerçekleştirilecek. İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) 6 binada 1 bin 735 adayın katılımıyla, son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise 2 binada 107 adayın katılımıyla tamamlanacak. Kurul, sınav binalarındaki fiziki ve teknik hazırlıkların eksiksiz hale getirildiğini bildirdi.
Sınav Öncesinde, Sınav Günü ve Sınav Sonrasında Yapılacak Çalışmalar
"Sınav Öncesinde, Sınav Günü ve Sınav Sonrasında Yapılacak Çalışmalar" başlıkları altında ele alınan toplantıda, sınavların kurallara uygun ve tam bir güven içerisinde gerçekleştirilebilmesi amacıyla alınabilecek tedbirler ve yapılacak düzenlemeler geniş kapsamlı olarak değerlendirildi. Sınav günü adayların konsantrasyonunu olumsuz etkileyebilecek tüm dış unsurların ortadan kaldırılması amacıyla bir dizi sert tedbir üzerinde tam mutabakata varıldı.
Sınav Binalarının Çevresinde Gürültülü Faaliyetlere İzin Verilmeyecek
Adayların sessiz ve huzurlu bir ortamda sorulara odaklanabilmesi adına Gümüşhane genelinde koruyucu önlemler uygulanacak. Bu kapsamda sınav binalarının çevresinde gürültülü inşaat, hafriyat ve yıkım faaliyetlerine kesinlikle izin verilmeyeceği açıklandı. Sınav saatlerinde araç trafiğinin kolluk kuvvetlerince yönlendirileceği, klakson kullanımının asgari seviyeye indirilmesi için denetimler yapılacağı ve acil durumlar dışında sesli uyarı sistemlerinin hiçbir şekilde devreye alınmayacağı öngörüldü. Söz konusu düzenlemelerin sahada harfiyen hayata geçirilmesi ve kurumlar arası eşgüdümün sağlanması görevinin İl Emniyet Müdürlüğü ile Gümüşhane Belediye Başkanlığı tarafından üstlenilmesi kararlaştırıldı. Kurul üyeleri, tüm paydaşların önümüzdeki günlerde sahadaki uygulamaları yakından takip edeceğini vurgulayarak koordinasyon çalışmalarını tamamladı.
Prof. Dr. Oktay Yıldız: "Adaylarımızın Sağlıklı ve Güvenli Bir Ortamda Sınava Katılması İçin Titizlikle Çalışıyoruz"
Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oktay Yıldız, Sınav Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından sürece ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Kentteki tüm kurumların sınav için seferber olduğunu belirten Prof. Dr. Oktay Yıldız, şu ifadeleri kullandı: "Şehrimizin tüm paydaşlarıyla bir araya gelerek, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girecek adaylarımızın sağlıklı, güvenli ve huzurlu bir ortamda sınava katılabilmeleri için titizlikle çalışıyoruz. Sınavın başından sonuna kadar tüm aşamalara yönelik gerekli tedbirleri belirledik. Adaylarımızın, sınava giriş belgelerinde yer alan bina ve salon bilgilerini dikkatle incelemeleri ve sınav binalarına belirtilen saatlerde gelmeleri büyük önem taşıyor. Adaylarımızın sınava odaklanabilmeleri için, özellikle sınav saatlerinde çevrede gürültü oluşmaması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini tüm hemşerilerimizden rica ediyoruz. Sınav günü trafik yoğunluğunun önüne geçilmesi amacıyla ilgili kurumlarımızla birlikte gerekli tüm tedbirleri aldık. Bununla birlikte, adaylarımızın sınav merkezlerine zamanında ve sorunsuz ulaşabilmeleri açısından, mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini ve sınav saatinden önce yola çıkarak kendilerine yeterli zaman ayırmalarını tavsiye ediyoruz. Gençlerimizin geleceği açısından önemli bir dönemeç olan bu sınavın, belirlenen kurallar çerçevesinde sorunsuz şekilde tamamlanacağına inanıyoruz. Sınava girecek tüm aday gençlerimize şimdiden başarılar diliyorum."

