Erasmus programı kapsamında Gümüşhane’ye gelen İtalyan öğrenciler, kentin coğrafi işaretli stratejik ürünü pestil ve köme yapımını yerinde deneyimledi. Cenova’dan Gümüşhane’ye uzanan kültür köprüsünde, İtalyan misafirlerin pestil serme ve köme batırma anları renkli görüntüler oluşturdu.
Gümüşhane Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi, eğitimde uluslararası iş birliğini güçlendirmek amacıyla yürüttüğü Erasmus+ projesi kapsamında önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
İtalya’nın Cenova (Genova) kentinden şehre gelen 12 öğrenci ve 2 öğretmen, bir hafta sürecek program dahilinde Gümüşhane’nin kültürel ve gastronomik zenginliklerini keşfe çıktı. Programın en dikkat çeken durağı ise Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesi’ndeki pestil ve köme üretim tesisi oldu.
Teoriden Pratiğe: İtalyanlar Pestil Ustası Oldu
Kültür gezilerinin yanı sıra üretim süreçlerinin de tanıtıldığı programda, İtalyan heyet Gümüşhane’nin dünyaca ünlü lezzetlerinin mutfağına girdi. Bezlere serilmesinden, cevizlerin ipe dizilmesine, kurutma aşamasına kadar tüm süreçleri dikkatle inceleyen öğrenciler, sadece izlemekle kalmayıp üretime bizzat katıldı.
Ellerine "serme" aparatlarını alan İtalyan öğrenciler, usta öğreticilerin gözetiminde pestil serdi, köme yaptı. Öğrencilerin üretim sırasındaki heyecanı ve başarısı, tesis çalışanlarından tam not aldı.
“Kültürümüzü tanıyıp çok özel deneyimler kazanıyorlar”
Projenin öncülüğünü yapan Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi İngilizce öğretmeni Funda Kuvvet Yılmaz, “Aslında biz bu projeye eTwinning projesi olarak başladık. Hocamız İtalya’dan bulunan bir okuldan ortağımızdı. Sonrasında kendileri yurtdışında gidecek okul aradıklarını söylediler ve biz de buraya davet ettik. Bir hafta Gümüşhane’de bizimle olacaklar, 12 İtalyan öğrenci ve 2 öğretmen ile birlikte hem eğitim öğretim hem de kültürel faaliyetlerle birlikte güzel bir hafta geçireceğiz. Türk kültürü deyince aklımıza yemek kültürü geliyor. Gümüşhane’de de tabi ki pestil-köme tatlılarımız var. Biz bunları tanıtmak istedik. Atölye aşamasını, tadını ve nasıl yapıldığını görmeleri için farklı bir etkinlik olsun istedik. Sadece okul için değil okul dışında da bir çalışma yapmak istedik. Bence gayet iyi üstesinden geliyorlar. Dün de geleneksel Türk okçuluğunu denediler orada da çok iyiydiler. Kültürümüzü tanıyıp güzel deneyimler kazanıyorlar” dedi.
Proje ortaklarından İtalyan öğretmen Silvia Gaggero da, “Biz daha önce Funda hoca ile birlikte bir projede çalıştık 2 yıl önce. Burada olmaktan çok mutluyum. İnsanlar çok cana yakın, arkadaş canlısı, güzel vakit geçiriyoruz. Ben yaparken biraz zorlandım ama öğrencilerim gayet iyiydi” diye konuştu.
“Süreç biraz karışık ama yapımı kolaydı”
Türkiye’ye ve Gümüşhane’ye gelmekten duydukları memnuniyeti dile getiren İtalyan öğretmen Chiara Saracco, “Bu biraz keşfetmekle alakalı bir durum. Bu ürünleri gelip burada tecrübe etmek çok farklı, tatmak ayrı güzeldi. Süreç biraz karışık ancak buradaki yapım aşaması kolaydı” ifadelerini kullandı.
İtalyan öğrenci Margherita Ferraro ise, “Genelde tatlıdan çok hoşlanmıyorum ama bu tatlı çok hoşuma gitti çok sevdim. İlk önce malzemeyi içerisine koyduk ve katladık” ifadelerini kullandı.
Anna Paola Maffei, “Buraya pestillerin nasıl yapıldığını görmeye geldim. İçeriğinin ne olduğunu bilmiyorum ama nasıl yapıldığını öğrendim” dedi.
Aurora Hyseni, “İtalya’nın Cenova kentinden buraya geldim farklı kültürleri keşfetmek amacıyla ve pestil yapmak için buradayım. İtalya’da böyle bir tatlımız yok gerçekten çok güzel ve yapması zor. Türkiye ve Gümüşhane çok güzel. Geldiğim için çok mutluyum” diye konuştu.
Pestil-köme işletmecisi Ahmet Atalay, “Öğrencilerimiz tarihi ve turistik yerleri gezmişken biz de Gümüşhane’nin yöresel lezzetlerini tanısınlar diye fabrikamıza davet ettik. Geldiler, imalat aşamasını gördüler hatta kendileri yaptılar. Margarita bu kısımda çok iyiydi” dedi.