Ara
Gümüşhane
Kapalı
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5354 %0.07
49,5729 %-0.06
5.746,23 % -0,12
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Kale’den Ramazan’da doğru beslenme önerileri

Kale’den Ramazan’da doğru beslenme önerileri

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Esra Kale, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğününün atlanmaması gerektiğini söyledi.

386
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi

Ramazan ayında beslenme hakkında bilgi veren Diyetisyen Kara, sahur yapılmamasının ortalama 20 saat açlık demek olduğunu belirterek bu durumun da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine yol açacağından günün daha verimsiz geçmesine, yorgun ve halsiz hissetme, soluk ten, terleme, titreme gibi durumlar yaşanmasına sebep olabileceğini belirtti.

“Sahurda lif oranı yüksek besinler tüketilmelidir”

Mutlaka suretle sahura kalkılması gerektiğinin altını çizen Kara, sahurda doğru beslenmenin nasıl olması gerektiğini şöyle cevaplandırdı: “Gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı artar dolayısıyla kilo alma riski de artar. Bu sebeple sahurda ağır, tuzlu ve yağlı yemekler tercih edilmemelidir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanlarda midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren, doygunluk hissi sağlayan lif oranı yüksek besinler tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler, zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilebilir. Protein kalitesi en yüksek besin yumurtadır, proteinleri %100 oranında vücutta kullanıldığı bilinmektedir. Bu sebeple sahurda mutlaka yumurta tüketilmesine özen gösterilmelidir. Süt, yoğurt, kefir, taze sıkılmış meyve suları, yumurta, zeytin, peynir, tam tahıllı ekmeklerden oluşan hafif bir kahvaltı tercih edilebilir. Çorba, zeytinyağlı yemek, yoğurt, tam tahıllı ekmeklerden oluşan hafif bir öğün de tercih edilebilir.”

“İftarda yapılan en büyük yanlışlardan birisi çok kısa sürede çok miktarda besin tüketmek”

Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken diğer bir hususun da iftar yemekleri olduğunu dile getiren Kale, iftarda yapılan en büyük yanlışlardan birisinin çok kısa sürede çok miktarda besin tüketmek olduğunu belirterek, “Beyin doyma emrini ancak 15-20 dakika sonra verir. Bu sürede yenilen fazla miktarda besin, sağlığımız için risk oluşturmakla birlikte kilo almamıza sebep olabilir. Ayrıca uzun süreli açlıktan sonra kan şekerini hızlı yükselten besinler tüketildiğinde iftardan sonra uyku haline, yorgun hissetmeye neden olmaktadır. İftara çorba ile başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği, salatayla devam edebilirsiniz” diye konuştu.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *