Ara
Gümüşhane
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,0514 %0.03
46,9841 %-0.05
4.240,61 % -0,23
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Organik ürünler kanser riskini ve kimyasal kalıntıları azaltıyor

Organik ürünler kanser riskini ve kimyasal kalıntıları azaltıyor

Gümüşhane Üniversitesi, Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu, Organik Tarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Yolcu, organik ürünlerin kalite bakımından daha üstün olduğunun, yapılan bilimsel çalışmalarla da ortaya konulduğunu ifade etti.

112
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi

İngiltere’de Prof. Dr. Carlo Leifert ve ekibinin yapmış olduğu meta analiz çalışması sonuçlarına göre organik bitkisel ürünler tüketildiğinde antioksidan alımının yüzde 19-69 oranında arttığının belirlendiğini kaydeden Yolcu, antioksidanların ise belirli kanser, kalp damar hastalıkları, parkinson, alzaymır hastalıkları ve yaşlanmaya karşı olumlu etkilerde bulunan bileşenler olduğunu dile getirdi.

Yaptığı açıklamada aynı çalışmaya göre organik olmayan bitkisel ürünler tüketildiğinde 4 kat daha fazla kimyasal ilaç kalıntısıyla karşılaşma ihtimalinin ortaya çıktığını ifade eden Prof.Dr. Yolcu, “Ayrıca organik olmayan bitkisel ürünleri tükettiğimizde yüzde 48 daha fazla zararlı kadmiyum ile karşılaşabiliriz. Yüksek kadmiyum ise karaciğer ve böbreklerde birikerek sorunlara neden olabiliyor. Ayrıca bu çalışmada, organik olmayan bitkisel ürünlerde toplam azot yüzde 10, nitrat yüzde 30 ve nitritin ise yüzde 87 oranında daha yüksek olduğu belirlendi. Yüksek nitrat ve özellikle de nitrit alımı, bazı çalışmalarda belirli kanserlerin (mide kanseri gibi) artan riskine bağlanmış fakat bu konudaki tartışmalar devam etmektedir. Bununla birlikte Nitritin insanlarda Methemoglobinemi ve mide kanseri için risk faktörü olarak tanımlandığı belirtildi” dedi.

Prof. Dr. Yolcu, insan sağlığı bakımından organik ürünlerle beslenmenin önemli olduğunu belirterek, tıbbın babası olarak anılan Hipokrates’in “Gıdanız ilacınız, ilacınız gıdanız olsun” sözleriyle sağlıklı ve kaliteli besinlerle beslenmenin önemini ifade etti.

Kaynak:
Baranski et al. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops; a systematic literature review and meta-analyses, British Journal of Nutrition 2014: 112: 794-811.
 

Yorumlar
K
Kelkitli 5 ay önce
Adamın okulda bölümü yok,öğrencisi yok. Demiyorki bölüm açayımda iki üç öğrenciye hocalık yapayım. Boş işlerle uğraşıyor.
BEĞENME
0
CEVAPLA
k
kendi görüşü 5 ay önce
iyi ki söyledin biz bilmiyorduk bırakın bu işleri kendiniz geliştirin millet her şeyi biliyor
BEĞENME
0
CEVAPLA