Gümüşhane
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,0282 %0.02
52,8346 %0.04
6.771,83 % -0,63
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Prof. Dr. Zafer Ulutaş Süt Sektöründeki Tehlikeye Dikkat Çekti: "Üretim Tasfiye Ediliyor"

Prof. Dr. Zafer Ulutaş Süt Sektöründeki Tehlikeye Dikkat Çekti: "Üretim Tasfiye Ediliyor"

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş, çiğ süt maliyetlerinin 28 TL’yi aşmasına rağmen tavsiye fiyatının 22,22 TL’de sabit bırakılmasının üreticiyi "kontrollü bir tasfiyeye" sürüklediğini açıkladı.

84
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi
Prof. Dr. Zafer Ulutaş Süt Sektöründeki Tehlikeye Dikkat Çekti: "Üretim Tasfiye Ediliyor"

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı hemşehrimiz Prof. Dr. Zafer Ulutaş, sektörün içinde bulunduğu durumu "politikasızlığın bedeli" olarak nitelendirdi. Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) Ocak 2026’da belirlediği 22,22 TL’lik çiğ süt tavsiye fiyatının, artan maliyetler karşısında üreticiyi iflasın eşiğine getirdiği ifade edildi.

Maliyetler Artarken Fiyatlar Sabit Kaldı

Prof. Dr. Zafer Ulutaş, saha verilerine dayanarak yaptığı açıklamada, çiğ süt üretim maliyetinin litre başına 26,00 ile 28,00 TL bandına çıktığını vurguladı. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) verilerine göre ise bu rakamın 28 TL’nin üzerine çıktığı kaydedildi. Devletin açıkladığı fiyat ile reel maliyet arasındaki fark nedeniyle üreticinin her litrede 4 ila 6 TL doğrudan zarar ettiği saptandı. Küresel enerji fiyatlarındaki artışın; yem hammaddesi taşımacılığından soğutma zincirine kadar her aşamada baskı oluşturduğu belirtildi.

Anaç Hayvanlar Kesime Gidiyor

Zarar eden küçük aile işletmelerinin üretimden çekilmek zorunda kaldığına dikkat çeken Ulutaş, süt ineklerinin kesime gönderilmesinin sadece süt arzını değil, 10 yıllık üretim kapasitesini de yok ettiğini bildirdi. Bu durumun kırmızı et üretimini de sekteye uğratarak, besilik hayvan ithalatını artıracağı uyarısında bulunuldu.

İthalat Çıkmazı ve Süt Tozu Baskısı

Üretimdeki açığın kapatılması için 2025 yılında 1.159 ton süt tozu ithalatına 2,3 milyon dolar ödendiği, 2026’nın ilk iki ayında ise bu rakama 611 bin dolar daha eklendiği açıklandı. İthal edilen ve iç piyasaya sürülen süt tozunun, yerli çiğ süt fiyatları üzerinde suni bir baskı oluşturduğu ve milli üretimi tasfiye ettiği ifade edildi. Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) piyasayı dengelemek yerine kendi ithalat mekanizmasına odaklandığı savunuldu.

Çözüm İçin 3 Acil Adım

Süt sektöründeki bu yıkımı durdurmak için Prof. Dr. Zafer Ulutaş şu çözüm önerilerini sıraladı:
1.    Ulusal Süt Konseyi tavsiye fiyatı, reel maliyetler ve refah payı gözetilerek derhal güncellenmelidir.
2.    Yem sübvansiyonları doğrudan üreticiye aktarılarak girdi maliyetleri düşürülmelidir.
3.    Süt tozu, iç piyasada üreticiyi baskılama aracı olarak kullanılmaktan çıkarılmalıdır.

Son Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız