Ara
Gümüşhane
Kapalı
-2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8044 %0.17
50,1756 %-0.07
5.972,23 % 0,28
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Sağlık Çalışanlarına İlkyardım Kursu Verildi

Sağlık Çalışanlarına İlkyardım Kursu Verildi

Gümüşhane Sağlık Müdürlüğü fertlerin ve toplumun temel sağlık bilgisinin arttırılması, ilkyardım bilgi ve becerisinin toplumda her bireye öğretilmesi amacıyla sertifikalı ilk yardım kurs programı düzenledi.

1885
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi
Gümüşhane Sağlık Müdürlüğü fertlerin ve toplumun temel sağlık bilgisinin arttırılması, ilkyardım bilgi ve becerisinin toplumda her bireye öğretilmesi amacıyla sertifikalı ilk yardım kurs programı düzenledi.

Sağlık Bakanlığının İlk Yardım Yönetmeliğinde belirtilen hususa göre; tüm kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen her 20 personelden bir kişi, ağır ve tehlikeli işlerde çalışan her 10 personelden bir kişinin “Temel İlk Yardım Eğitimi Sertifikası” almış olması gerektiğini ifade eden İl Müdürü Dr. Emre Boşnak, kursun vatandaşlara, tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki personellere yönelik olduğunu, 2 ve 5 gün süreli olan kursların ücrete tabi ve Sağlık Bakanlığı eğitmen sertifikasına sahip eğitimciler tarafından Başbakanlık 2007/17 Sayılı Genelgesi gereğince verildiğini söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda İl Sağlık Müdürlüğü idari personellerine yönelik Temel İlk Yardımcı eğitimlerinin başladığını ve 27 Aralık 2012 tarihinde sona edeceğini kaydeden Boşnak, ilkyardımın insan hayatının kurtarılmasında büyük önem taşıdığını söyledi. Her vatandaşın ilkyardım konusunda eğitimli olması gerektiğini vurgulayan Boşnak, “Bilinçli müdahaleler hastayı hayata döndürebilir. Bilinçsizce yapılan müdahaleler ise ölüme sebebiyet verebilir.” diye konuştu.

Bu eğitimin yaşı ve sınırının olmadığının altını çizen Boşnak, insanlara hayatın her alanında her zaman gerekli olacak bu eğitimlerin verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kursta, ilkyardımda temel kuralların, yapılması gerekenlerin, ilk müdahale, kurtarma ve taşımayla ilgili konuların anlatılacağını kaydeden Boşnak, “İlkyardım ile amacımız, şahsın hayati tehlikesi varsa onu ortadan kaldırmak, yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirmek ve hastanın daha da kötüleşmesini önlemektir. Zamanında basit ve etkili bir temel ilkyardımla hastanın ya da yaralının hayatı kurtulabilir. Ama ilkyardım uygulamasına başlamadan önce zaman kaybetmeden 112 acil aranarak yardım çağrılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

İş ve trafik kazalarında ilkyardım uygulamasından önce olay yerinin güvenliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Boşnak, “Kaza anında soğukkanlı olun ve kazazedeyi yatıştırmak için elinizden geleni yapın. Hemen 112’yi arayıp yardım isteyin. Sırt ya da bel omurları örselenmiş bir yaralı varsa uzman sağlık personeli gelinceye kadar kesinlikle hareket ettirmeyin. Hareket etmesinde sakınca yoksa yaralıyı rahat edeceği biçimde yatırın ve sıcak tutun. Bu gibi durumlarda ilk yapılacak şey, yaralının solunumunun ve kan dolaşımının kesintiye uğramasını engellemektir.” diye konuştu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *