Ara
Gümüşhane
Az bulutlu
0°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,0580 %0.04
50,3953 %0.18
6.129,99 % -0,48
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Üçüncüzade Eğitim ve Kültür Vakfı, tarihi mirası pullarla ölümsüzleştirdi

Üçüncüzade Eğitim ve Kültür Vakfı, tarihi mirası pullarla ölümsüzleştirdi

Üçüncüzade Eğitim ve Kültür Vakfı, asırlara meydan okuyan Üçüncüoğlu sülalesinin mirasını Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT) marifetiyle bastırılan 3 özel hatıra pulu ile taçlandırdı. Tarihi Güzelhisar Kalesi'nden merhum Adnan Güngör Üçüncüoğlu'nun portresine kadar derin anlamlar taşıyan pullar, hem koleksiyonlardaki hem de vakıf müzesindeki yerini aldı.

1625
Gösterim
4 Dakika
Okunma Süresi

Gümüşhane’nin ve Karadeniz bölgesinin köklü ailelerinden Üçüncüoğlu sülalesinin kültürel birikimini korumak amacıyla faaliyet gösteren Üçüncüzade Eğitim ve Kültür Vakfı, önemli bir projeye imza attı. 

Üçüncüzade Eğitim ve Kültür Vakfı, geçmişten geleceğe bir kültür köprüsü kurarak, tarihe not düşmek adına 3 adet hatıra pulunu ciddi bir çalışma ve emek neticesinde 15 Aralık 2025 tarihinde PTT Genel Müdürlüğü marifetiyle bastırarak kayda geçirdi.

Baskısı yapılan ve Vakıf binasında hazırlanan özel köşesinde yerini alan pullar, vakıf üyeleri tarafından posta pulu olarak kullanmaya başlarken Üçüncüoğlu sülalesini simgeleyen bu pullarda derin anlam içeren figürler yer alıyor.

İlk pulun sol kısmında Üçüncüzade Ömer Paşaya ait olan Güzelhisar Kalesi ve Osmanlıca ‘Üçüncüzade Sarayı’ ibaresi, sağ kısımda ise 1700’lü yıllarda Ömer Paşa’ya yazılmış olan Osmanlıca Emir Belgesi ve ‘Üçüncüzade Ömer Paşa ibaresi yer almakta. Ömer Paşa’nın Harşit vadisinden yol yaptırdığı, doğduğu yer olan Manastır (Demirkapı) köyünde Cenevizliler’den kalma kalede medrese kurduğu, Sivas’ta köprü yaptırdığı, Görele kalesi ve Elegü iskelesinde hayratları bulunduğu, Trabzon’da ise güzel bir saray (Güzelhisar Kalesi) ile Yeni Cuma mahallesindeki Sultan Mehmed Camii’nin yanında bir medrese ve Uzunsokak’ta bir çeşme yaptırdığı bilinmekte.

İkinci pulda ise 2021 yılında küllerinden yeniden doğan Üçüncüzade Eğitim ve Kültür Vakfı Logosu yer almakta. ‘Ü’harfi, kökleri yüzyıllar öncesinde dayanan Üçüncüzade Sülalesini temsil etmekte, Ü harfleri üzerinde yer alan insan figürü ise eğitim, kültür ve sanat alnındaki gelişimi ve insanın olgunlaşma sürecini sembolize etmekte. Üçüncüoğlu Sülalesi günümüzde de sayısız bilim insanı, bürokrat, politikacı, eğitimci, yazar, akademisyen, sanatkâr yetiştirmiş ve her biri, aziz vatanımızın dört bir köşesinde hizmet etmeye devam etmekte. Puldaki logoda yer alan 1740 tarihi ise Üçüncüzade Ömer Paşa Vakfının kuruluş yılına atıfta bulunmak üzere kullanıldı

Üçüncü pulda ise Üçüncüzade Eğitim ve Kültür Vakfının kurucusu Araştırmacı Gazeteci Yazar merhum Adnan Güngör Üçüncüoğlu’nun portresi ve onun vakıf adına tescilletirmek için çokça mücadele ettiği Üçüncüzade Ömer Paşa’ya ait Güzelhisar Kalesi yer almakta. Hayatını ilim ve iyilik yoluna vakfeden, 56’sı basılı olmak üzere toplam 88 eseri bulunan araştırmacı, gazeteci yazar merhum Adnan Güngör Üçüncüoğlu, 18.08.2024 tarihinde Torul’da vefat etmişti.

Vakıf Genel Koordinatörü Eğitimci-Yazar Abdulcelil Kahveci, Üçüncüzade Eğitim ve Kültür Vakfı adına bastırılan 3 adet Hatıra Pulunun hazırlanmasında ve baskısında büyük emekleri olan Sanat Tasarımcısı Abidin Öztürk’e, Prof. Dr. Uğur Üçüncü’ye, Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Behzat Üçüncüoğlu’na, tasarımdaki katkıları için Kemal Üçüncü ve Mehmet Üçüncü’ye, Üçüncüoğlu ailesine, PTT Artvin Başmüdürü Gönül Kocaman’a, PTT İşletme Müdürü Eray Adnan Köksal ve PTT Genel Müdürlüğüne teşekkür etti.

Üçüncüzade Eğitim ve Kültür Vakfı olarak tarihe not düşmek, Üçüncüzade Ömer Paşa'nın bundan tam 285 yıl önce 1740 yılında kurduğu Üçüncüzade Ömer Paşa Vakfına atıfta bulunarak onun vakıf malı olan Trabzon'daki Güzelhisar Kalesinin Üçüncü oğullarına ait olduğunu bir kez de hazırlanan pullarla tescillemek amacıyla projenin hayata geçirildiğini belirten Kahveci, pulların tasarım aşamasının yaklaşık 1 ay sürdüğünü söyledi.

Olayın hem sanatsal boyutunu hem tarihi gerçeklik hem de baskı aşamasında gerekli izinlerin tamamlandığını kaydeden Kahveci, pulların basımı için Artvin PTT Başmüdürlüğü ve PTT Genel Müdürlüğüyle 5 yazışma yapıldığını ve 2025 yılının son günlerinde 2025 baskı tarihli her bir puldan 50’şer adet pul basımı yapıldığını ifade etti.

Pulların bir miktarının vakıf üyelerine takdim edildiğini kaydeden Kahveci, pulların Üçüncüzade Eğitim ve Kültür Vakfı hizmet binasında (Araştırmacı Gazeteci Yazar merhum Adnan Güngör Üçüncüoğlu Kütüphanesinde) sergilendiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *