Ara
Gümüşhane
Kapalı
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5702 %0.07
49,6323 %0.06
5.748,91 % 0,05
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Yalçın’dan Kelkit Vadisi Platformu değerlendirmesi

Yalçın’dan Kelkit Vadisi Platformu değerlendirmesi

Gümüşhane Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜSİAD) Genel Başkanı ve İKÜ Öğretim Görevlisi Dr. Yüksel Yalçın, geçtiğimiz günlerde Şiran, Alucra, Çamoluk, Şebinkarahisar, Gölova STK’larının bölgesel kalkınma ve iş birliği adına bir araya gelerek oluşturduğu “Kelkit Vadisi Platformu”na dair değerlendirmelerde bulundu.

1480
Gösterim
4 Dakika
Okunma Süresi

Kelkit Vadisi’nin Doğu Karadeniz ve kısmen de İç Anadolu bölgesinin doğal kaynakları başta olmak üzere yeraltı kaynakları, tarım, hayvancılık, tarihi ve turizm değerleri itibarı ile en değerli coğrafi alanlarından birisi olduğunu kaydeden Yalçın, Kelkit Vadisi’nin antik çağlardan beri bölgede yerleşik medeniyetler, eski devletler ve Türklerin Anadolu'ya girişi sonrasında Anadolu Selçukluları, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti döneminde de her zaman göz önünde olduğunu söyledi.

Bölge için devlet yatırım programlarında da Kelkit Vadisi adıyla tanımlı onlarca yatırım planlandığını ifade eden Yalçın, “1990 yılları sonrasında dijital kaynaklardan takip edildiğinde görülecektir ki, bilim insanlarının bölgeye dönük organik tarım, hayvancılık, bazı bölgeler için madencilik olmak üzere ekonomik varlıkları itibarı ile değerli görülmüştür. Kelkit Vadisi; coğrafi sınır olarak Kelkit Irmağının doğduğu Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinden başlayarak sırasıyla Erzincan, Giresun, Sivas ve Tokat olmak üzere beş il ile Köse, Şiran, Refahiye, Çamoluk, Gölova, Alucra, Akıncılar, Şebinkarahisar, Suşehri, Koyulhisar, Reşadiye, Almus, Niksar, Erbaa olmak üzere de on beş ilçe sınırlarını içine alan bir vadidir. Bu bölgenin gelişimi için son 25 yıldır da önemli girişimler yapılmakta, bu girişimler zaman zaman da STK çalışmaları ile desteklenmektedir. Bunlardan en kapsamlılarından biri de, ÇEKÜL Vakfı tarafından 24.12.2003 tarihinde gerçekleştirilen, Gümüşhane Valimiz Sn.Hasan Basri Güzeloğlu'nun da katıldığı Kelkit Vadisi Sempozyumu etkinliğidir. Prof. Dr. Uçkun Geray, Prof. Dr. Selçuk Erez, Prof. Dr. Melih Boydak, Prof. Dr. Oktay Belli, Prof. Dr. Nüzhet Kahraman, Prof. Dr. Mithat Melen gibi bilim insanlarının akademik çalışmaları ve sunuları yapılmış dönemin belediye başkanları ve valileri de görüşlerini paylaşmışlardır. Toplantıda ana hatları ile 3 başlık ele alınmış; Havza yönetimi mantığında protokol yapma, Proje Birliği Sağlama, Havza Yönetim Otoritesi oluşturulması amaçlanmıştır. Kelkit Vadisi Platformu oluşumu ile Havza boyutunda ortak sorumluluk, Mevcut yetkilerle planlama ve koordinasyon, Yerel dinamiklerin eş güdüm içinde sürdürülmesi, koordine edilmesi; önceliklerin ortak akılla belirlenmesi, çevre ve kültür konusunda yerel insiyatiflerin harekete geçmesi, Kalkınmada çeşitlilik, Değerlerin, geleneklerin ekonomiye kazandırılması, Katılımcılığın desteklenmesi, Açıklık ve şeffaflık Belediye sınırlarının ekonomik ve ticari anlamda genişletilmesi, sınırlar içindeki yerel yetkilerin eşgüdümlü kullanılması şeklinde çıktılar beklenmektedir, diye rapor edilmiştir” dedi.

Kelkit Vadisi'nin gelişimi adına 18’i Dergi Park başta olmak üzere onlarca bilimsel makale yer aldığını ve bunlardan istifade edilmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, “Kelkit Çayının doğduğu yerden başladığından adını buradan alan vadi ve buradan beslenen coğrafi alanların gelişimi adına önemli adımlardan biri de Köse İlçemize yapılan Gümüşhane-Bayburt Havaalanıdır. Tabii ki havaalanı bölgeyi tek başına geliştirmek için yetmeyecektir. Başta tarım olmak üzere bölgeye sağlanacak özellikli destekler bölgenin gelişimini hızlandıracaktır. Bu kapsamda başta Gümüşhane olmak üzere diğer vilayetlerimizle yapılacak entegre girişimler sürece büyük katkı sağlayacaktır. Bu katkı doğaldır ki sadece devlet ve kamu kuruluşları ile değil STK’lar üzerinden de yürütülmeli, desteklenmelidir. Bu sebeple bu amaçla daha önce kurulmuş pasif yapıda kalmış Kelkit Vadisinin kalkınmasını destekleyecek sivil girişimler son derece kıymetli olacaktır. Vadinin havzası içinde kalan Şiran, Kelkit, Köse ilçelerimiz başta olmak üzere bu girişimlerin merkezinde olmalı ve toplam motivasyonu desteklemelidirler. Bugün için bazı başlıklarını süresi dolsa da, bakanlık desteği ve Gümüşhane Valiliğinin hamiliğinde DOKA tarafından hazırlanmış "Yatırım Destek ve Tanıtım Stratejisi Gümüşhane" yayınında da Kelkit Vadisinin gelişimine dönük birçok başlıkta destek paketi yer almaktadır ki, bu ve benzer içerikte sürekli yeni destekler çıkmaktadır. Bu destekler aynı zamanda proje paketleri niteliğinde olup muhatapları ticari kuruluşlar, girişimler, kooperatifler, bazı başlıklarda STK lara açık olanları da vardır” diye konuştu.

Yalçın, bölgenin gelişimini destekleyecek bu başlıklarda açılmış proje çağrılarına destek vererek STK’ların somut çıktıları olacak girişimlerde bulunmasının temel beklenti olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Hatta bölgenin gelişimi için tarımda, gıdada, enerjide ve dolayısı ile ekonomik sürdürülebilirlik açısından uluslararası proje çağrılarından da havzadaki diğer eşlenik yapılarla entegre bir şekilde istifade edilebilmelidir. Bu sebeple uzun zamandır bu pasif kalan Kelkit Vadisi Platformu bünyesine bölgedeki üniversitelerimizi, iş insanlarını, girişimcileri de alarak daha da aktifleştirilmeli, güçlenmelidir. Bilimsel, teknik ve aynı zamanda devlet programlarına dönüşmüş bölgesel girişimlere katkı sağlamayı amaçlayan, geçtiğimiz günlerde komşu illerin temsilcileriyle birlikte yeniden ayağa kalkmış Kelkit Vadisi Platformu bu sebeple çok değerlidir, desteklenmelidir. Bu kapsamda girişimde bulunmuş arkadaşlarımızı, komşu il temsilcilerinin tamamını tebrik ediyorum.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *