Gümüşhane
Kapalı
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,4657 %0.28
51,2451 %-0.03
6.308,26 % 0,98
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Yüksek mimarlığı bıraktı, sadekârlıkla yeni bir hayat kurdu

Yüksek mimarlığı bıraktı, sadekârlıkla yeni bir hayat kurdu

İstanbul’da 14 yıl boyunca yüksek mimarlık yapan Ayşe Işık, radikal bir kararla kariyerini bırakıp memleketi Gümüşhane’ye dönerek sadekârlık (kuyumculuk zanaatı) atölyesi kurdu. Geleneksel sanatla mimari bakış açısını harmanlayan Işık, MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli için tasarladığı özel yüzükle dikkatleri üzerine çekti.

1083
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi
MUHABİR: Uğur AYDIN
MUHABİR: Yaprak LÖTEK

Gümüşhane’de yaşayan 38 yaşındaki yüksek mimar Ayşe Işık, İstanbul’daki 14 yıllık kariyerini noktalayarak baba ocağına döndü.

Çocukluk hayallerinin peşinden giden Işık, kuyumculuğun en zorlu dallarından biri olan ve değerli metallerin el işçiliğiyle şekillendirilmesi esasına dayanan sadekârlık mesleğine adım attı. Gümüşhane’de kendi atölyesini kuran Işık, hem toplumsal önyargıları kırıyor hem de mimari birikimini milimetrik takı tasarımlarına yansıtıyor.

Önyargıları Çekiç Sesleriyle Kırdı

Geleneksel olarak erkek egemen bir alan olarak bilinen kuyumcu tezgahına oturan Ayşe Işık, ilk başlarda yadırgansa da ortaya koyduğu eserlerle takdir topluyor.

Atölyesinde altın, gümüş ve platin gibi değerli madenleri ateş ve çekiçle şekillendiren Işık, üretim sürecinde yaşadığı zorlukları şu sözlerle aktarıyor: "İnsanlar o tezgahta erkek usta görmeye alışık olduğu için beni görünce şaşırıyorlar. Eli titreyerek yüzüğünü bırakanlar oldu ancak sonucun zarafetini görünce teşekkür ederek ayrılıyorlar."

Devlet Bahçeli’ye Özel Tasarım: "Türk Mavisi ve Göktürk Alfabesi"

Ayşe Işık’ın sanat yolculuğundaki en önemli duraklardan biri de Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli için hazırladığı özel tasarım yüzük oldu. Milliyetçi Hareket Partisi Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük’ün talebiyle harekete geçen Işık, Türk kültürünün kadim izlerini takıya nakşetti. Tasarımda Türk mavisi renginde sıcak mine tekniği kullanılırken, yüzüğün üzerine Göktürk alfabesiyle Devlet Bahçeli’nin ismi işlendi.

Mimari Disiplin Takı Ölçeğine İndi

Yüksek mimarlık eğitimi ve tecrübesinin tasarımlarına büyük bir derinlik kattığını belirten Işık, sadekârlıkla mimarlığın özünde aynı olduğunu savunuyor. Binalar yerine artık hikayesi olan takılar tasarladığını ifade eden girişimci kadın, Gümüşhane’de kurduğu bu yeni hayatın kendisine büyük bir manevi tatmin sağladığını belirtiyor.

Yüksek mimarlığı bıraktı, sadekârlıkla yeni bir hayat kurdu 1
1 / 12
Yüksek mimarlığı bıraktı, sadekârlıkla yeni bir hayat kurdu 2
2 / 12
Yüksek mimarlığı bıraktı, sadekârlıkla yeni bir hayat kurdu 3
3 / 12
Yüksek mimarlığı bıraktı, sadekârlıkla yeni bir hayat kurdu 4
4 / 12
Yüksek mimarlığı bıraktı, sadekârlıkla yeni bir hayat kurdu 5
5 / 12
Yüksek mimarlığı bıraktı, sadekârlıkla yeni bir hayat kurdu 6
6 / 12
Yüksek mimarlığı bıraktı, sadekârlıkla yeni bir hayat kurdu 7
7 / 12
Yüksek mimarlığı bıraktı, sadekârlıkla yeni bir hayat kurdu 8
8 / 12
Yüksek mimarlığı bıraktı, sadekârlıkla yeni bir hayat kurdu 9
9 / 12
Yüksek mimarlığı bıraktı, sadekârlıkla yeni bir hayat kurdu 10
10 / 12
Yüksek mimarlığı bıraktı, sadekârlıkla yeni bir hayat kurdu 11
11 / 12
Yüksek mimarlığı bıraktı, sadekârlıkla yeni bir hayat kurdu 12
12 / 12
Son Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız