Ara
Gümüşhane
Kapalı
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,5851 %-0.32
45,6681 %-0.99
4.328,32 % 1,03
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Zigana Kayak Merkezi’nin hikayesi kitap haline getirildi

Zigana Kayak Merkezi’nin hikayesi kitap haline getirildi

Gümüşhane’nin, bölgenin ve Türkiye’nin önemli turizm değerlerinden biri olan Zigana Kayak Merkezinin hikayesinin anlatıldığı “Dünyada ve Türkiye’de Kış Turizmi ve Geçmişten Günümüze Zigana Kayak Merkezi” adlı kitap Gümüşhane Üniversitesi tarafından yayımlandı. 

199
Gösterim
3 Dakika
Okunma Süresi

Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ile Turizm Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Savaş Evren ve Dr. Öğr. Üyesi Sedat Taş’ın birkaç yıldır üzerinde çalıştıkları eserde ulaşılan belge ve bulgular, destinasyon paydaşlarıyla yapılan görüşmeler ışığında Zigana’nın geçmişi, bugünü ve geleceğine dair önemli bilgiler ortaya konuldu.

Kış Turizminin Gelişimi ve Zigana’nın Potansiyeli

Kitabın ilk bölümünde, dünyada ve Türkiye’de kış turizminin ortaya çıkışı ve gelişimi ele alınırken, kayak olgusunun bir eğlence ve turizm aracına dönüşümü incelendi, Türkiye’nin kış turizmi destinasyonlarının güncel durumu da bölgesel bazda değerlendirildi. İkinci bölümde, Zigana’nın coğrafi, tarihi ve turistik özellikleri kapsamlı bir şekilde irdelenirken üçüncü bölümde ise Zigana Kayak Merkezi üzerine yapılan saha çalışmasının yöntemi ve bulguları paylaşıldı. 

“Bölgesel Kalkınmaya Katkı Sağlayacak Bir Eser”

Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, kitabın bölgesel kalkınma ve turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması açısından büyük önem taşıdığını belirterek şunları söyledi: “Gümüşhane Üniversitesi, her ile bir üniversite projesinin başta gelen örneklerinden biridir. Her ile bir üniversite projesi sayesinde öğrenciler kendi illerinde öğrenim görme imkânına kavuşmuş, farklı illerden gelen gençlerimizin üniversitenin bulunduğu ilde kültürel kaynaşmasına vesile olmuştur. Bunların yanı sıra projenin en önemli akademik sonuçlarından biri de üniversite akademisyenlerinin üniversitenin bulunduğu yörelerin potansiyellerini, kültürünü, imkânları ile tüm değerlerini ortaya çıkarma ve yaşatma fırsatı bulmuş olmalarıdır. Adı geçen eser, böyle bir misyonu da desteklemektedir. Zigana Kayak Merkezi’nin geçmişini, bugününü ve geleceğini detaylı bir şekilde ele alan bu kapsamlı çalışma, bölgenin turizm potansiyelini ortaya çıkarmak açısından büyük bir öneme sahiptir. Zigana Kayak Merkezi’nin turizm potansiyelini akademik bir bakışla ele alan bu çalışma, bölgesel kalkınmaya ve turizm sektörüne önemli katkılar sunmayı hedefliyor. Bu tür akademik çalışmaların turizm sektörüne rehberlik etmesini, bölgesel kalkınmayı desteklemesini ve Gümüşhane’nin turizm potansiyelini daha da ileriye taşımasını ümit ediyoruz.”

“Zigana’nın Gelişim Sürecine Işık Tutuyor”

Doç. Dr. Savaş Evren ise kitabın, sahip olduğu büyük potansiyele rağmen halen bir mikro destinasyon olma özelliğini koruyan Zigana’nın tarihindeki kırılma noktalarını ve geleceğine dair önerileri içerdiğini vurgulayarak, “Okurlar, bu eserde hem kış turizmi hakkında önemli bilgiler bulacak hem de Zigana’nın gelişim sürecine dair detaylı bir analizle karşılaşacak” ifadelerini kullandı.

“Akademisyenler ve Paydaşlar İçin Önemli Bir Kaynak”

Dr. Öğr. Üyesi Sedat Taş da kitabın Zigana Kayak Merkezi’nin kış turizmi potansiyelini ortaya koymanın yanı sıra, dünyadan ve Türkiye’den öne çıkan kış turizmi destinasyonlarına dair örnekler sunduğunu belirterek, “Bu eser hem akademisyenler hem de kış turizmiyle ilgilenen paydaşlar için önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır” dedi.

Yorumlar
Y
Yusuf SADIk eğitimci yazar.gazeteci Eleştirmen. GGC onursal başkanı. 2 ay önce
Zigane dağı hakkında kaleme alınan kitap henüz elimize geçmedi. Söz edilen “ Ulaşılan belge ve bulgular” ın neler olduğunu okuyup öğreneceğiz. Ancak Zigana Dağının Kayak ve Turizm merkezi olma çalışmaları yeni değil geçmişİ taa 1968 yılına kadar dayanmaktadır. O tarihte Vali Münir Raif GÜNEY( 12 Eylül 1980 sonrası Köy İşleri Bak. Olmuştu) zamanında Benimde görev aldığım düzenlediğimiz “Gümüş Kayak Festivali” İle başlar. 1972 yılında Vali Olan Sabahattin Çakmak döneminde doruk noktasına ulaşır. Ne var ki şehrin canlı tarihlerine ulaşıldığını sanmıyorum. Ulaşılmış olsa idiler. Mutlaka benim gibi ( Gazeteci yazar Yusuf SADIK) birkaç kişinin görüşü alımmış olurdu. Bu yapılmadı..Şahsen (1972 -1982) yılları arasında Gümüşhane- Beden Terbiyesi Bölge Müdürü olarak Adı geçen dağda Ağustos ve kış aylarında 25 yıl geriye dönük meteorolojik verilerine ulaşarak dağda etüd yaparak Dağin Yaz ve Kış aylarında gerek turizm ve gerekse Kış sporları yapılabileceği hakkında raporlara imza attık. El an Kullanılan Otel in yapımını gerçekleştirdik. ve 6000 m2 hazine arazisini istimlak ederek kuruma kazandırma başarısını gösterdik. Kabinli taşıyıcı malzemeleri gelmişti ancak bir gecede Uludağ a transfer edilişinin öyküsü de ne acıdır ki gerçekleştirilmiştir. Cumhuriyetin 50. yılında (1 973) yayımlanan İL yıllığında spor konusu tarafımdan gerçekçi olarak kaleme alınmıştır. Bunlara ait zamanı durduran fotoğraf ve belgeler arşivimde mevcuttur. Üstelik Üniversite bünyesindeki Meslek Yüksek Olulunun kurucu ve 6 yıllık müdürü Gümüşkayak İhtisas kulübü başkanı olarak kimse benden bild gi sormadı. Ama bendeniz soruyorum. Bu nasıl belge ve bulgular ki yaşayan canlı tarihlerden yararlanma gereği duyulmamıştır.. Bu şehrin yaşayan hafızası olarak Dostumuz Gü. Rektörü sayın ZEYBEK bu bağlamdaki sitemimizi mazur görsün. Bizleri görmezden gelen akademisyenleri lütfen uyarsın .Bilim gerçeklere ulaşmayı emreder. Sayı yazarlar akdemiysen olabilir. Bizde kendi alanımızın Ordinaryüs profesörü olduğumuzu hatırlatırım. Bu şehri geleceğe taşıyacak olan belgeler olmalıdır. Emek verenlere saygımız vardır . Umarım arz ettiğim hususlar kitapta yer almış olur. Aksi halde acımasız bir eleştiri yapmak kaçınılma z olur.
BEĞENME
0
CEVAPLA
İlker Bayram Öğretmek 2 ay önce
Ben Gençlik ve spor il Müdürlüğü, EYS Kayak antrenörüyüm. Zigananın kayak potensiyeli tartışılabilir, fakat bizim asıl konu bu değildir. Güzellikler yanı başınızda sizi beklerken, uzaklarda aramanın hiçbir anlamı yok. Bizim Süleymaniye gibi henüz hakkında yapım hareketine geçilmemiş tarihi bir kayak merkezimiz var. Ulaşım Gümüşhane merkezden araçla 15 dakika. Ayrıca yağan kar daha uzun süre erimeden zemin üzerinde kakalbilmekte. Süleymaniyenin tarihi görüntüsü ise ona ayrı bir değer veriyor. Tüm Gümüşhaneliler olarak buraya ağırlık vermeliyiz. En başta milletvekillerimiz. Burası Gümüşhane in bacasız fabrikası olacaktır.
BEĞENME
0
CEVAPLA