Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Haberler

Haberler->Gümüşhane->KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) ÖLÜMCÜLDÜR   

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) ÖLÜMCÜLDÜR


        Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Topsakal, son günlerde havaların ısınmasıyla yeniden ortaya çıkan kene ısırması sonucu oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının tehlikeli olduğunu belirterek, alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

        KKKA'nın oluşturduğu tehdit ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Müdür Topsakal, "Hayvanlar ve hayvan barınakları kenelere karşı ilaçlanmalı, hayvan barınaklarının duvarları sıvanıp badana yapılmalı, hayvanların kanına ve başka bir vücut sıvısına temas edilmemeli (eldiven kullanmalı) piknik yaparken mümkünse çizme giymeli ve pantolon paçaları çorabın içine konmalı, keneler vücuttan uzaklaştırılırken koparılmamalı bir cımbızla sağa sola oynatılarak çıkarılmalıdır" dedi. Müdür Topsakal, KKKA'nın ölümcül olduğunu belirterek, hastalık bulaştırıcı kenelerin bahar ve yaz aylarında ortaya çıktığını söyledi.

        İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Topsakal, yaptığı yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "İlk olarak Kırım- Kongo'da, şu anda da ilimizde sık görülen virüs dediğimiz  mikropların sebep olduğu,erken tedavi edilmezse ölümcül olabilen bir bulaşıcı hastalıktır.Hastalık; Ateş,ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı,kırıklık,halsizlik ve  belirgin iştahsızlıkla başlar.Bulantı,kusma,karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlerde görülebilir.İlk günlerde yüzde ve göğüste kızarmalar ve gözlerde kanamalar ortaya çıkabilir.Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir ve bu kanamalar daha da büyüyerek vücuda yayılabilir.Hastalık tablosuna burun kanaması,dişeti kanaması,kan tükürme,kanlı dışkı ve kanlı işeme eşlik edebilir. Hastalık insanlara kenelerin ısırması  veya kenelerle temas (kenenin ezilmesi ) temas sonucu,kene ısırığı sonucu hastalanmış hayvan ürünleri ile ve hasta insanlardan  bulaşır.Ancak, hastalık  hayvanlarda belirtisiz seyrederken; insanlarda tedavi edilmezse öldürücüdür. Yabani kemirici hayvanlar,kuşlar ve keneler hastalığın doğadaki saklayıcısı durumundadır.Keneler beslenmek için hastalığı taşıyan hayvanlardan kan emerken ;aldıkları mikrobu insanlara ve diğer hayvanlara bulaştırırlar. Hastalık kene ısırmasının yanı sıra , vücudunda mikrop bulunan hayvanların  kanlarına,vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabildiği gibi bu hastalığa yakalanmış insanların kan ve vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşabilmektedir.

        Yukarıda verilen belirtilerin yanı sıra; kene ısırması veya kene ile temas hikayesi varsa,son iki hafta içerisinde çalı ,çırpı, su kenarları veya gür otların bulunduğu alanlara piknik amaçlı veya diğer bir nedenle gidilmişse ormanlarda çalışan veya avcılıkla uğraşan bir kişi ise hayvan besleyen veya hayvanlarla yakın teması olan bir kişi ise,herhangi bir hayvan kanı veya diğer dokuların yada belirtilerin bulunduğu hastaların kan ve vücut sıvılarına bir temas söz konusu ise Kırım Kongo Kamalı Ateşinden şüphelenilmeli ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.Hastalık bulaştırıcı kenelerin aktif olduğu bahar ve yaz aylarında ortaya çıkmaktadır. Herhangi bir bulaşma sonrası hastalığın ortaya çıkma süresi 1 ile 13 gün arasında değişmektedir. Hastalık özellikle hayvancılığın yapıldığı, orman ve gür otlakların bulunduğu yerler başta olmak üzere ülkemizin her yerinde görülebilecek durumdadır. Yukarıda verilen belirtilerin görülmesi ve hastalıktan kuşkulandıracak bir durum olması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması erken tanı ve teşhis açısından çok önemli olmakla, hastalığın tedavisine biran önce başlanması sağlanmış olur. Hayvanlar ve hayvan barınakları kenelere karşı ilaçlanmalı, hayvan barınaklarının duvarları sıvanıp badana yapılmalı,hayvanların kanına ve başka bir vücut sıvısına temas edilmemeli (eldiven kullanmalı) piknik yaparken mümkünse çizme giymeli ve pantolon paçaları çorabın içine konmalı,keneler vücuttan uzaklaştırılırken koparılmamalı bir cımbızla sağa sola oynatılarak çıkarılmalıdır.Keneler kesinlikle patlatılmamalıdır, vücuttaki kenelerin üstüne kesinlikle herhangi bir kimyasal madde dökülmemeli., çünkü bu maddeler kenenin kusmasına neden olur ve kenenin kusmuğunda bol mikrop vardır, kenelerin bol bulunduğu bölgedeki insanlar böcek kaçırıcı kremler kullanabilirler ve hasta olan kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.Konuyla ilgili vatandaşlarımız tüm sağlık kuruluşlarımızdan bilgi ve broşür alabilirler. Unutmayalım; KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ yaş ve cins ayırımı yapmadan ölümlere sebep olan bulaşıcı çok tehlikeli bir hastalıktır.Mücadele edebilmenin tek yolu mümkün olduğunca korunmak ve en ufak bir şüphede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktır." « Gümüşkoza Gazetesi »



TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK DİL OKULU GÜMÜŞHANE'DE


| More

 Gönderen AdamGibi, Cuma, 25 May 2007 09:28, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2004-2006 mkportal.it
 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.90337 saniyede 9 sorguyla oluşturuldu