Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->İsmail HAYAL->GÜMÜŞHANE'DE KÜLTÜR [ Arama ]

GÜMÜŞHANE'DE KÜLTÜR
Başlık GÜMÜŞHANE'DE KÜLTÜR
Açıklama -
Siteye Ekleyen AdamGibi
İnsanların konuşmayı öğrenmesi için iki seneye, susmayı öğrenmesi için elli yıla ihtiyacı vardır.

(ERNEST HEMMİNGWAY)

        Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütününe kültür diyoruz. Sosyolojik olarak, bir topluma veya halk topluluğuna özgü düşünce ve sanat eserlerinin bütünü o toplumun kültürüdür.

        Bireyler için ise yargılama, zevk ve eleştirme yeteneklerinin öğrenme ve tecrübeler yoluyla geliştirilmiş olan biçimine o kişinin kültürü denir. Bireyin edindiği bilgileri anlatmak için de kültür sözcüğü kullanılır.


        O halde; mahrum bir şehrin tutunacağı tek bir dalı olan kültür, toplumları muasır medeniyet seviyesine ulaştıran, halkın kaynaşmasını sağlayan, insanların sosyal yönden gelişimini sağlayan kavramdır. Öz kültürünü, folklorunu ve müziğini, tarihini ve geleneğini bilemeyen toplumlar tarihsel süreç içerisinde yok olmuşlardır. 


        Son yıllarda Gümüşhane'de kültür ve sanat adına o kadar güzel şeyle oluyor ki bu şehir adına, bu şehirde yaşayanlar adına, şahsım adına, çocuklarımız ve özellikle kadınlarımız adına sebep olanlara en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Sinema olarak dizayn edilen ve bir müddet hizmet veren Atatürk Kültür Merkezi bugünlerde öylesine şen, öylesine cıvıl cıvıl ki. Gümüşhane Üniversitesi'nin kurulma ve açılma aşamasındaki bu şehirde dört dörtlük bir sinema ve tiyatroya ihtiyaç vardır. Sivil tiyatroculuk teşvik edilmeli ve hatta belediye içerisinde koro oluşturulmalıdır. Başkanımız Mustafa Canlı'nın bu konuda ne kadar hassas olduğunu şahsen bilmekteyim. Özellikle son yıllarda Mustafa Canlı'nın Gümüşhaneli şair ve yazarlara kucak açması, kitaplarını yayınlatması bunun göstergesidir. Bu hafta Gümüşhane'nin değerli şairi Ali Coşkun Hirik'in Gümüşhane'nin en önemli şairi ve siyaset adamı Nurettin Özdemir'i anlattığı "Hisarda Bir Burç Nurettin Özdemir" adlı eseri Gümüşhanelilerle buluştu. Burada Gümüşhane Belediyesinin çalışkan Kültür ve Sosyal İşler  Müdürü Baddal Bayar'ı tebrik etmemek haksızlık olur.


        Ve son olarak kendini Gümüşhane kültüründe tek kalem görenlere inatla tarafımdan yazılan "Gümüşhane Fıkra ve Hatıraları" 250 sayfa olarak Gümüşhane Belediyesi yayınlarından en kısa zamanda sizlere ulaşacaktır.    


        Dünya çocuklarının tek bayramı olma özelliğini taşıyan ve Ulu Önder Atatürk'ün armağanı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Şehir Stadyumunda son yıllarda en görkemli etkinliğe dönüşürken, halkımızın katılımı ve coşkusuna diyecek yoktu.


        İlkin Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün tertip ettiği ve Mastra Koza Altın İşletmeleri Şirketinin sponsorluğunu yaptığı Tatlı Prens
adlı  çocuk oyunu 24 Nisan 2008 günü dört seans olarak Gümüşhane çocuklarına hitap etti. Çocuklarımızın neşe ve coşkusu mükemmeldi.   

        Ardından GÜYDER (Gümüşhane Kültür ve Gönüllüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği)'in katkılarıyla Ankara Sanat Evi'nin   Eşrefpaşalılar adlı oyunu Gümüşhanelilerle buluştu. Torullu sanatçımız Ömer Pekin ve ekibinin sahnelediği oyun yer yer Gümüşhanelileri kahkahalara boğarken, yer yer bir iç muhasebesine götürdü. GÜYDER düzenlemiş olduğu kermes ve kültürel etkinliklerle haklı bir gurur içerisinde. Tiyatro sonunda Ömer Pekin kitabını imzaladı. Gümüşhaneliler her alanda olduğu gibi tiyatro alanında da yetiştirdiği bu genç hemşerisini bağrına bastı. Ancak yeri gelmişken şu konuya da değinmeden geçemeyeceğim. Tiyatro izleme kültürü maalesef bizlere has bir özellik değil. Neden mi oyun başladıktan sonra salonun muhtelif yerlerinden gelen bağıra bağıra konuşmalar, telefon melodileri ve ardından çalan telefonu kapatacağına (Ne deysen, hee, tiyatrodayam, eyle komik ki sende gel) repliklerine ister istemez takılıyor kulaklarım. Ee doğuştan sanatçıyız kardeş. 


        Ve ardından Murathan Mungan Kadından Kentler kitabının tanıtım etkinliği kapsamında Gümüşhaneli okuyucularla buluştu. İlgi o kadar düşüktü ki bunda Gümüşhane'nin kitap okuma oranında Türkiye sonuncusu olmasının ve % 4 gibi bir komik istatistiğinin ayan beyan hali zaten.


        Gümüşhane Belediyesi Trabzon Akçaabat Sanat Müziği Korosu ve Halkoyunları Ekibini Gümüşhane'ye getirdi. 26 Nisan 2008 Cumartesi Atatürk Kültür Merkezi Salonunda salonu dolduran Gümüşhanelilere neşeli dakikalar yaşattı. Birbirinden güzel sanat eserlerine ses olan Akçaabat Korosu izleyicilerden bol bol alkış aldı. Koro şefinin mikrofonu uzattığı Gümüşhane Belediyesi'nin sekreteri Arife Eleman Hanım mükemmel yorumu ile korodakileri bile kıskandırdı. Salonda bulunan Emekli öğretmen Şahin Çelik ve hanımı kızlarını gururla seyrettiler.   


        Bu mükemmel organizasyonları tertipleyerek sanat ve kültür mahrumu bu şehre getirdiğiniz güzelliklerden dolayı sebep olanlara bir kere daha ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. 


        Başta kültür dostu Sayın Valimiz Enver Salihoğlu'na, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı'ya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın'a, Koza Altın Şirketi Müdürü Dr Vedat OYGUR'A, GÜYDER'E, Dünya Radyo Perişan FM kadrosuna ve hemşerimiz Ömer Pekin'e çok çok teşekkür ediyoruz.


        Bu şehrin kurtuluşu ve kaderi; işleyemediğimiz altın ve gümüş madenlerinin yanı sıra, son yıllarda büyük bir aşama kaydeden pestil, köme ve kuşburnu sektörü ile ivme kazanacak, Karaca, Akçakale, İmera, Santa, Satala, Tomara, Kadırga, Güvende, Süleymaniye ile turizm açısından coşacak ve tüm bunlar bu şehrin olmazsa olmazı eğitim ve kültür ile birleşmesiyle olacaktır.


        İşte bu yüzden tekrar söylüyorum. Bu şehrin kaderi bu şehre aşık birkaç kişinin omuzlarına bırakılamaz. Bu şehrin yetiştirdiği değerleri bu şehre hizmete davet ediyoruz. Yüzün üzerinde profesör ve doçentimiz var. Onları Gümüşhane Üniversitesine sahip çıkmaya, Türkiye genelinde başarılardan başarılara koşan sanayici ve iş adamlarımızı da ata yurtlarına sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Oyu Puanı: 5 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 17 (0 Kayıtlı Üye 17 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.44119 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu