Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Ertürk YAKUT->SÜLEYMANİYE KAYAK MERKEZİ PROJESİNİN GÜMÜŞHANE'YE EKONOMİK KATKILARI II [ Arama ]

SÜLEYMANİYE KAYAK MERKEZİ PROJESİNİN GÜMÜŞHANE'YE EKONOMİK KATKILARI II
Başlık SÜLEYMANİYE KAYAK MERKEZİ PROJESİNİN GÜMÜŞHANE'YE EKONOMİK KATKILARI II
Açıklama -
Siteye Ekleyen Recep Ergin
Kış turizmi; kayak sporunun merkezinde bulunduğu ve buna uygun karlı ve eğimli alanlara yapılan seyahatler, konaklama ve diğer hizmetlerden oluşan faaliyet ve ilişkilerin bütünü olarak tanımlanabilir.

Kış Turizminin Bölge Ekonomisine Etkileri.

 Turizm sektörünün turist kabul eden bölgede yarattığı istihdam miktarı, turist gönderen bölgede yaratılan istihdam miktarına oranla oldukça yüksektir. Bunun nedeni ise, hizmetin büyük bir kısmının bu bölgede veriliyor olması, turistin seyahati süresince o bölgede olması ile temel ve diğer gereksinimlerini bu bölgede karşılamak zorunda kalmasıdır.  Böyle bir özellik, sonuçta mevcut kapasitenin artırılmasını ve yeni iş alanlarının açılmasını gerekli kılmaktadır. Turistik yoğunlaşma nedeniyle bölgede turizme dolaylı olarak hizmet veren işletmelere olan gereksinme de artış gösterecektir. Dolayısıyla, bu işletmeler bir yandan bölge halkının talebine, diğer yandan turistlerin talebine  karşılık verebilmek için yeni bir organizasyona giderek  yüksek sezonda personel sayısını arttırmak durumunda kalacaktır.

Turizm sektöründe artan üç tip istihdam çeşidi vardır diyebiliriz.

Bunlardan birincisi, Otel, motel, restoran, kafe gibi turizm sektöründe yer alan tesislerdeki turist harcamaları nedeni ile bu tesislerde yaratılan doğrudan istihdam.

İkincisi turizm sektörünün arz bölümünde yer alıp, turistik harcamalar sonucu oluşmayan, fakat turizm ile ilgili, sektöre girdi veren diğer sektörlerde oluşan dolaylı istihdam,

Üçüncüsü ise bölge halkının turizmden kazandığı gelirin yeniden harcanması sayesinde ve bir bakıma turizm çarpanının  etkileri sonucu ortaya çıkan ek
istihdamdır.

Turizmin gelişmesi, bazı bölgelerde alt yapının geliştirilmesi açısından uyarıcı etki sağlayabilir.
Bu, giderek ekonomik yapının çeşitlenmesine ve bölgede diğer endüstrilerin gelişmesine bir temel oluşturabilir ve  uygun bir ortam hazırlanabilir.

Turizm işletmeleri, bazı mal ve hizmetlere talep yaratarak bölgesel endüstrilerin doğmasına ve gelişmesine yol açacaklardır. Bunlar, turizm tesislerini yaşatmak, malzemelerini karşılamak ve doğrudan turistin isteklerini yerine getirmek üzere mal ve hizmet üreten sınırlı kapasiteye sahip ve genellikle bölgesel hammadde ve malzemelere dayalı endüstrilerdir. Fakat tüm bunların ötesinde gelişmiş bir altyapı, yeni ve turizme doğrudan bağlılığı bulunmayan endüstriler açısından da bölgenin çekiciliğini daha da arttırır.

Avrupa'da özellikle İsviçre ve Avusturya'nın Alp dağlarında yoğun bir şekilde kış turizmi olanaklarını değerlendirmeleri sonucu bu ülkeler döviz girdilerini önemli ölçüde artırmışladır.

   Pratik bir kural olarak, turizmde (gecelemeli, gecelemesiz) turizm harcamalarının yaklaşık yüzde 50'sinin bölge halkına gelir olarak yansıdığı farz edilmektedir.

İsviçre'nin iktisaden gelişmiş ve gelişmemiş bölgeleri arasındaki dengesizliği ortadan kaldırmaya yönelik, bölgesel politika hedeflerine ulaşmada oldukça önemli katkılar sağlamaktadır. Toplam İsviçre turizm hareketlerinin yüzde 60'dan fazlası, iktisaden daha geri şartları bulunan Voralpinen ve Alpinen bölgesinde yoğunlaşmıştır. İsviçre dağlık yörelerinin bütününde, istihdamın sektörel dağılımına bakıldığında, çalışan her üç kişiden birinin turizm alanında olduğu tespit edilmiştir. 

             Bütün bunların sonucunda, bölgesel teşviklerden yararlanan yerlerde turizmin gelişmesi sonucu, bu bölgeler göç vermekten kurtulmuş, tersine göç alan, nüfusu artan yöreler konumuna gelmiştir.

            Turistik bölge ve mahallerin sahip oldukları özelliklerin tespiti, bilimsel metotlarla değerlendirilmesi ve daha sonra gerektiğinde ülkesel veya bölgesel turizm politikaları içinde dikkate alınması, doğru ve bilimsel yaklaşımın doğal bir gereğidir.   

Turizm Bakanlığı kış sporları merkezlerinin her yönü ile uluslararası standarda kavuşturulmasını sağlamalı, özellikle dış turizm içerisindeki payının artırılması ve kitle turizmi niteliğine yöneltilmesini hedeflenmelidir.

Bütün bu bilgiler ışığında Süleymaniye Kayak Merkezi projesinin Gümüşhane'ye neler kazandırabileceğine bir göz atalım;

ÖZETLE

-Trabzon havaalanı ve Gümüşhane arasında yolcu taşımacılığı hızlı bir ivme kazanacak.

-Durma noktasına gelen taksicilik yeni düzenlemelerle yoğun ilgi görecek.

-Şehrin meşhuru pestil ve köme üretim kapasiteleri artırılmak durumunda kalacak.

-İşsiz gençlerimiz daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşayarak oluşturulacak kapasite artırımı programları ile yeni istihdam olanaklarından faydalanacaklardır.

-İş adamlarımız, esnafımız, müteşebbisçilerimiz de yapmakta oldukları işlere göre çok daha nitelikli meslekleri öğrenecek ve kendilerine yeni ve kazançlı fırsatlar yaratacaklardır.

-Yenilenen alanın getireceği artı değerden, hem mülk sahipleri kazançlı çıkacak, hem de Gümüşhane olumlu olarak etkilenecektir.

-Gümüşhane'miz, Türkiye'nin yıllık 25 milyon turist ve 18,5 milyar Dolarlık turizm geliri pastasından pay alacak ve Süleymaniye Mahallesinin nüfusunun 60 bin olduğu o refah dolu günlerine, "bacasız sanayi" sayesinde geri dönecektir.

-Bölgede ki otel kafe hizmet için iç piyasadan alış veriş yapacak.

-Profesyonel rehberlik hizmetleri ihtiyaç haline gelecek.

-Tur firmalarına ihtiyaç duyulacak ve yeni istihdam alanları oluşacak.

-Otel, kafe, kayak odası, kayak hocaları, mekanik tesis gibi zorunlu personel ihtiyacı doğacak bu ihtiyaçlarda yaklaşık olarak 250-400 arasında istihdam kapısı açılacak.

-Süleymaniye'nin şehre yakın olması nedeniyle gelen turistler şehir merkezine girecek ve esnaf kazanç sağlayacak.

-Kış aylarında durgun olan Gümüşhane'ye yerli yabancı turist akışı olacak.

-Eski Gümüşhane'den kalıntı olarak Tarihi değeri olan koruma ve yenileme bekleyen Kiliseler, camiler, hamamlar, okullar, türbeler, minareler, çeşmeler ve konaklar (eski Gümüşhane evleri ) ve tarihi değeri olmayan oturulabilir durumda (çoğu tek katlı eski ve yarı harap)  47 ev halen mahallede bulunmaktadır. Bu evlerin yenilenmesiyle Süleymaniye mahallesinde pansiyonculuk gelişecek ve bölge halkı kazanç elde edecek.

-Bölge halkı yöresel ürünlerini bölgede satıp gelir elde edecek.

-Güvenli, sağlıklı, yaşanabilir ve şehir merkezi ile bütünleşmiş bir yerleşim kültür ve turizm merkezini GÜMÜŞHANE'YE kazandırmak.

-Süleymaniye Mahallesini yenilerek mevcut bakımsızlığı ve çöküşü durdurmak.

-Kış aylarında kabuğuna çekilen Gümüşhane'ye zamanla yerli ve yabancı turist akışı ile birlikte kış aylarında durgun olan iç piyasanın canlanması gerçekleşecek

   Kısaca bölgede yapılacak olan Kayak Merkezi Projesi Gümüşhane'nin geleceği açısından inanılmaz bir önem arz etmektedir.

 

BU BAĞLAMDA;

GÜMÜŞHANE VALİLİĞİ

GÜMÜŞHANE BELEDİYESİ

İL ÖZEL İDARESİ

KAMU KURUM VE KURULUŞLARI

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ

SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLİKLERİ VE

GÜMÜŞHANE HALKI

ELİNDEN GELEN BÜTÜN ÇABAYI SARFETMELİDİR
Oyu Puanı: 20 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 11 (0 Kayıtlı Üye 11 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.37037 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu