Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Necip SARAÇOĞLU->DOĞUMUNUN 510. YILINDA KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN [ Arama ]

DOĞUMUNUN 510. YILINDA KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN
Başlık DOĞUMUNUN 510. YILINDA KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN
Açıklama 04 Mayıs 2005 tarihli Demokrat Gümüşhane Gazetesinde yayınlanan yazı
Siteye Ekleyen AdamGibi

     Kanuni Sultan Süleyman 1495 yılında Trabzon’da doğdu. Babası Yavuz Sultan Selim, annesi Hafsa Hatun. 1520-1566 yılları arasında padişahlık yapmıştır. 46 yıl gibi uzun ve ihtişamlı bir dönemini Osmanlı İmparatorluğuna büyük hizmetler veren bir padişahtır. Hayatının yarısı savaş meydanlarında at üstünde geçmiştir.
    Öleceğini bildiği halde Zigetvar Savaşı’na  katılmış, ordusunun içinde Otağ-ı Hümâyûnda kalenin fethedilmesinden bir gün önce çadırında ruhunu Allah’a teslim etmiştir. Sarayın hareminde ölmekten ürkmüş, son nefesine kadar devletinin selâmetini ve yüceliğini düşünmüştür.
     Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği, Yavuz Sultan Selim’in Şehzadeliğini yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu tarihi Trabzon Şehri, bu “muhteşem” padişahın hayatını, kişiliğini, askerliğini, adalet anlayışını ve koyduğu kanunları, yaptırdığı muhteşem tarihi eserleri, yaşadığı o ihtişamlı dönemi, eğitime ve sanata verdiği değeri çeşitli toplantılarla, dia gösterileriyle, konferanslarla, adına yazılan tiyatro oyunu ile anmaktadır.
     KANUNÎ SULTAN SÜLEYMAN’IN ŞAHSİYETİ
     Kanûnî Sultan Süleyman, Türk-Osmanlı hükümdarları arasında, diplomasi ve devlet idaresinde gösterdiği dehâ bakımından Fatih’ten, askerlik dehâsı bakımından gene Fatih’den ve babası Yavuz’dan sonra gelir. Askerlik bakımından Kanuni’yi 4.olarak Yıldırım Bayezid, siyasi ve idari bakımdan 3.olarak Yavuz Sultan Selim, 4.olarak II. Mahmud takip eder.
     Kanuni’yi şahsen gören Malta şövalyelerinden Anthoine Geuffroy, onu şöyle tasvir ediyor: “Uzun boylu, zayıf, esmer çehreli, geniş ve yüksek alınlı.” (Briefve Description de la Court du Grand Turc.)
     “Zamanın hiçbir hükümdarı, Yavuz’un tek varisi Kanuni Süleyman’dan daha iyi bir eğitim görmemiş ve büyük bir devleti idare için onun gibi pratik şekilde yetişmemiştir.” (S.N. Fisher, The Middle East, A. History, Newyork, 1959,222)
    “Kanunî, devlet nüfuz ve haysiyetine halel verecek bir şeyde müsamaha etmediği gibi, bu gibi hallere meydan verilmemesini de tavsiye ederdi. Kendisi ile görüşenlerin kapalı sözlerinden, fikirlerinden maksatlarını sezer ve ona göre cevap verirdi.” (UZUNÇARŞILI- Osmanlı Tarihi, II, 408)
    Büyük tarihçi İorga, Kanunî’nin Charles-Quint’den daha büyük bir şahsiyet olduğunu, başında bulunduğu Türk İmparatorluğunu, Avrupanın hiçbir devletinin aynı zaman içindeki gelişmesiyle mukayese dahi edilmeyecek derecede geliştirip halefine teslim ettiğini yazıyor. (Vogageurs Français dans I’Orient, 21)
     Kanuni, edebiyat ve hukuk gibi sahalarda bilgindi. Arapça ve Farsça’dan başka Sırp’çada biliyordu. Şiirlerini, gazellerini topladığı divanı vardır. “Muhibbi” mahlası ile yazıyordu. Şu beyitleri çok meşhurdur;
    Halk içinde mü’teber bir nesne yok devlet gibi
    Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi
    Saltanat dedikleri ancak cihan gavgasıdır
    Olmaya baht-û sa’adet dünyada vahdet gibi.
   Kanuni’nin sevdiği ve değer verdiği ünlü şair Bâki, padişahın ölümüne çok üzülmüş ve onun şahsiyetini, adaletini, kahramanlığını, yardım severliğini öven ünlü mersiye’yi yazmıştır. Ölümüne şu tarihi düşürmüştür:
    Adem iklimine azm eyledi çünkim Süleyman Hân
    İlahi kabrine bir revzen aç Firdev-si âlâdan 
    İşitdim fevtin ol Sultân-ı âli-şânın ey Bâkıy
    Dedim târîhın “azm etdi bakaayâ dâr-ı dünyadan (974=1566)
    Doğumunun 510.yılında ünlü padişahımızı rahmetle anıyorum. Makamı cennet olsun.
Kaynak : Yılmaz ÖZTUNA- Büyük Türkiye Tarihi 4. C. S. 232-233

Oyu Puanı: 31 - Ortalama:

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 23 (0 Kayıtlı Üye 23 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.34062 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu