Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Yusuf SADIK->10 OCAK; GAZETECİLER GÜNÜ [ Arama ]

10 OCAK; GAZETECİLER GÜNÜ
Başlık 10 OCAK; GAZETECİLER GÜNÜ
Açıklama 5 Ocak 2010 tarihli Demokrat Gümüşhane Gazetesindeki yazısı
Siteye Ekleyen Recep Ergin
Bir çok meslek kuruluşunun günleri olduğu gibi gazetecilerde her yıl 10 ocak gününü “GAZETECİLER GÜNÜ” olarak kutlamaktadırlar.

Günün öyküsünü bir alıntı ile aktarmaya çalışalım.

… 1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayet'e kadar bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika'nın öncülüğünde, BASIN adıyla kendi gazetelerini 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar.

O tarihten sonra 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, "Bayram" olmaktan çıkarıldı ve "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başladı.

Basın deyince, gazeteler, televizyonlar, radyolar, dergiler ve yazılı haber bültenleri aklımıza gelir değil mi? Bu yayın organları olmasaydı Edirne'deki veya Kars'taki bir olaydan nasıl haberimiz olabilirdi? Hatta "Dünya Kupası” maçlarını anında izleyebilir miydik? Peki, ülkemizden binlerce kilometre uzakta olan Avustralya'daki veya Almanya'daki bir olaydan hiç haberdar olabilir miydik?

Dünya'da ve ülkemizde yaşanan olaylardan basın-yayın organları aracılığıyla çok kısa bir süre sonra haberdar oluruz.

Gazeteciler Günüyle, basın organlarının yayın yapma ve halka bağımsızca haber verme özelliğine dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır.

Gazetecilik mesleği zannedildiği kadar kolay bir meslek değildir. Kitle iletişim araçlarından birisi olan gazetecilik ve muhabirlik kamuoyunu aydınlatma haberdar etme ve bilgilendirme amacını taşır. Bu alan, toplumda meydana gelen ekonomik, siyasal, kültürel, sportif, adli olaylarla ilgili her türlü haberin yayınlanması etkinliğini içerir. O sebeptendir ki Yasama Yürütme ve Yargıdan sonra dördüncü ERK(kuvvet) olarak bilinen basının gücü tartışılmaz.

20. asrın başında radyonun insan hayatına girmesiyle haber ve bilginin geniş bir alana yayılmış olması, 1950'li yıllardan itibaren de yaygınlaşan televizyon yayıncılığı, 1980'lerden sonra uydu yayıncılığının gelişmesi ile coğrafi ve siyasal sınırlar ortadan kaldırılmış olsa da, gazetelerin gücü asla engellenememiştir. Buna rağmen gazeteler mevcut durumlarını korumayı başarmışlardır. Bu başarı gazetelere karşı duyulan güven duygusunun garantisi olarak her zaman takdir edilmiş, halende edilmektedir. Bu takdir duygusu  ile tüm gazeteci dostların 10 OCAK GAZETECİLER GÜNÜ' nü yürekten kutlar başarı dileklerimizi sunarız.
Oyu Puanı: 31 - Ortalama: 1

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 14 (0 Kayıtlı Üye 14 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.42088 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu