Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Mevlüt ERGİN->CEMRELER DÜŞERKEN ! [ Arama ]

CEMRELER DÜŞERKEN !
Başlık CEMRELER DÜŞERKEN !
Açıklama 23 Şubat 2011 tarihli Demokrat Gümüşhane Gazetesindeki yazısı
email mevlut29@mynet.com
Siteye Ekleyen Recep Ergin
    Cemre, Türk dünyasının gerek kültürüne, gerek hava bilimlerine ve gerekse de edebiyatına ilham olmuş ve her yıl Şubat-Mart aylarında “düşse de ısınsak” diye beklenilen bir hava olayıdır.  'Kor halindeki ateş' anlamına da gelir. İlkbahar başlamadan önce birer hafta aralıklarla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır. Havaların ısınmaya başladığının ve kışın soğuk günlerini arkada bırakmak üzere olduğumuzun müjdecisidir.

    Aslında cemrenin asıl önemi, folklorik bir inanış olması ve kültürel bir değer taşımasıdır. Nitekim Türk dünyasının kültürel yaşamında çok önemli bir yer tutmuş ve bunu divan şairleri, önemli kişiler için yazdıkları övgü şiirlerine "Cemreviye"  adı vererek bizlere göstermiştir.

     Cemre ve dönemleri hakkında değişik kaynaklara göre değişik rivayetlerden söz edilir. Şöyle ki; Araplar kışın çok soğuk dönemlerinde mağaralara girerler ve kendileriyle birlikte koyun, inek, öküz vb. hayvanları da yanlarına alıp ateş yakarlardı. Soğuğun azaldığını hissettikleri zaman ateşleri sıra ile söndürürlerdi. Buna da  "sukut-u cemre" derlerdi.

    Bir başka rivayete göre Çin zenginlerinden bazıları soğuğun şiddetli zamanlarında evlerinde üç soba ve ocak yakarlar, soğuk kırıldıkça sobaları birer birer söndürürlerdi. Buna da sukutu cemerat denilirmiş. Bazı eserlerde de belirtildiği üzere cemre üç yıldızdan ibaretmiş. Bunlar sıra ile tarf, hen'a ve cephe yönündedir.  

    Cemreyle ilgili bilimsel açıklama ise şöyledir. “Açık bir günde, atmosferin alt tabakasından geçen güneş enerjisi, yer yüzeyi tarafından yutulur. Dolayısıyla yer yüzeyi ısınır. Yüzeydeki hava ısındıkça, yüksektekinden daha az yoğun hale gelir. Isınan hava yükselir ve daha soğuk olan ise çöker. Yükselen hava genişler ve soğur. Su buharı, bulut damlacıkları şeklinde yoğunlaşarak, hal değişim ısısından dolayı, havanın ısınmasını sağlar.”  

    Değerli okurlar, bugün 23 Şubat Çarşamba. Cemrenin ilki geçtiğimiz günlerde havaya düştü,  diğerleri de yolda. Güzel Gümüşhane'mizde ilkbahar,  geçmiş yıllarda alışık olduğumuz yoğun kış günlerinin ardından değil de yumuşak ve fazla üşütmeyen günlerden sonra geliyor.  

    Aslında baharın nasıl geldiği de önemli değil. Biz yetişkinler, güneşli güzel günleri özledik. Kışın oynamalarına izin verilmeyen çocuklar da artık baharı koklamak, hoplamak, zıplamak, kaymak, sallanmak için can atıyorlar.

    Şu güzel sözle devam edelim. Cemre ile kara kışların ardından, soğuk beyazların arasından, pembeli, yeşilli baharlar gözümüz önüne serilir. Kupkuru dallara yaprak yaprak can, suyu çekilmiş ırmaklara gürül gürül heyecan verir…  

      Evet, cemreler bir bir düşüyor! Havaya… Suya… Toprağa…

      Dilerim bir de sevgisizliğin ve hoşgörüsüzlüğün tam ortasına düşer. SAYGILAR
Oyu Puanı: 21 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 18 (0 Kayıtlı Üye 18 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.81858 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu