Gümüşhane
Kapalı
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,4899 %0.22
56,3586 %-0.25
6.898,85 %-0.74
Gümüşhane Haberleri Spor "Koşamaz" Denilerek Klasmanı Düşürülmüştü: 15 Ayda 29 Dereceyle İntikam Gibi Veda

"Koşamaz" Denilerek Klasmanı Düşürülmüştü: 15 Ayda 29 Dereceyle İntikam Gibi Veda

Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde 15 yıl hakemlik yaptıktan sonra haksız iddialarla klasmanı düşürülen Gümüşhaneli milli atlet Ayşe Demir, 15 aylık profesyonel atletizm kariyerine 2 Türkiye rekoru, 2 Balkan şampiyonluğu ve 2 Avrupa ikinciliği sığdırarak pistlere veda etti.

287
Gösterim
4 Dakika
Okunma Süresi
"Koşamaz" Denilerek Klasmanı Düşürülmüştü: 15 Ayda 29 Dereceyle İntikam Gibi Veda

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) çatısı altında 15 yıl boyunca başarıyla hakemlik yapan, saha içi yönetimi ve 2021 yılında kazandığı "Uluslararası En Başarılı Kadın Hakem" ödülüyle tanınan Gümüşhaneli beden eğitimi öğretmeni Ayşe Demir, aktif atletizm kariyerine rekorlarla veda etti.

Kökleri Gümüşhane'nin Şiran ilçesine bağlı Akbulak köyüne uzanan ve İzmir’in Karaburun ilçesindeki Atatürk Ortaokulu’nda görev yapan milli sporcu, hedeflerine sınır konulmak istenmesine boyun eğmeyerek Türk spor tarihine geçen bir azim örneği sergiledi.

Masada Elinden Alınanların Yanıtını Pistte Verdi

Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından atletik yeterlilik testinde "koşamadı" iddiasıyla klasmanı il hakemliğine düşürülen deneyimli hakem, kendisine sunulan bu pozisyonu kabul etmeyerek istifa dilekçesini verdi. 15 yıllık hakemlik görevini kendi iradesiyle bitiren Demir, iddiaların gerçek dışı olduğunu kanıtlamak amacıyla çivili ayakkabılarını giyerek atletizm pistlerine çıktı. Masada elinden alınan unvanların yanıtını kronometrelerin tuttuğu sürelerle verdi.

15 Ayda 30 Madalya ve İki Türkiye Rekoru İmzalandı

Hakemliği bıraktıktan sonra profesyonel atletizme adım atan Ayşe Demir, 15 aylık yarış dönemine büyük başarılar sığdırdı. Yurt içindeki şampiyonalarda 12 birincilik, 3 ikincilik ve 1 üçüncülük elde eden sporcu; uluslararası organizasyonlarda ay-yıldızlı formayla 6 birincilik, 5 ikincilik ve 2 üçüncülüğe imza attı. Toplamda 29 kez ilk üç kürsüsüne çıkan Demir, Balkan Şampiyonası sırasında Hırvatistan kafilesinin takdim ettiği Dostluk Madalyası ile toplam madalya sayısını 30’a yükseltti.

Takımıyla birlikte 4×200 metre karışık bayrak yarışında 1.53.99’luk dereceye ulaşarak ilk Türkiye rekorunu kıran milli atlet, ikinci ulusal rekorunu 3000 metre salon yürüyüşü branşında elde etti. 2026 Balkan Masterler Salon Atletizm Şampiyonası’nda 200 metre ile 3000 metre yürüyüş yarışlarında iki Balkan şampiyonluğu kazandı. Ardından düzenlenen Avrupa Masterler Salon Atletizm Şampiyonası’nda ise 3000 metre yürüyüş ile 5 kilometre yol yürüyüşü disiplinlerinde iki kez Avrupa ikincisi olarak gümüş madalya kazandı.

"Hakemliği Koşamadığım İçin Değil, Sisteme Güvenim Kalmadığı İçin Bıraktım"

Pistlerde elde ettiği uluslararası başarılara rağmen hakemlik döneminde yaşadığı haksızlığı unutmadığını belirten Ayşe Demir, Türk futbolundaki hakemlik müessesesine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Haklı çıkmak insanı her zaman mutlu etmiyor. Keşke koşabildiğimi, başarılı olduğumu ve hak ettiğimi bu kadar ağır bedeller ödeyip pistlere çıkarak kanıtlamak zorunda kalmasaydım. Ben hakemliği koşamadığım için bırakmadım; verilen sözler tutulmadığı ve sisteme olan güvenim zedelendiği için kendi isteğimle bitirdim. Benim en güçlü yanlarımdan biri saha içi iletişimimdi. Futbolcularla, kulüplerle ve saha görevlileriyle profesyonel bir saygı iklimi kurmuştum. 15 yıllık emeğimin tek bir tartışmalı kararla yok sayılmasını kabul edemezdim. Bugün Türk futbolunda her hafta hakemlerin konuşulması tesadüf değildir. Sorun sahadaki bireysel hatalardan ziyade sistemin kendisindedir. Genç hakemlerin önünün açılmasına kesinlikle karşı değilim; bir öğretmen ve antrenör olarak bunu desteklerim. Ancak mesele liyakattir. Yıllarını sahada vermiş tecrübeli hakemlere yeni gerekçeler üretilerek sistem dışına itilirlerse bunun bedelini tüm futbol öder. Cüneyt Çakır gibi dünya çapında bir değerimizin başka ülkelerin hakem aklını yönetmesi ama bizim kendi ligimizde güven ortamı kuramamamız bu tablonun acı bir özetidir. Hakemi seçen, yetiştiren ve yükselten mekanizma sorgulanmadıkça adalet sağlanamaz."

"Skor Tabelası En Tarafsız Mahkemedir"

Spor kariyerini mağlup olarak değil, misyonunu tamamlamış bir sporcu huzuruyla sonlandırdığını aktaran Ayşe Demir, adalet arayışının saha sonuçlarıyla bittiğini ifade etti: "Bana bir dönem 'koşamaz' ya da 'yetersiz' dediler. Ben bu iddialara polemiklerle değil, kronometreyle yanıt verdim. 60 metrede çıkış takozuna girdim, 5000 metre yürüyüşte Avrupa ikinciliği kürsüsüne çıktım. İki Türkiye rekoru, iki Balkan şampiyonluğu ve Avrupa’da kazandığım dereceler, insanın kendisine başkaları tarafından biçilen role mahkûm olmadığını gösterdi. Çünkü skor tabelası en tarafsız mahkemedir. Torpil tanımaz, bahane dinlemez, kimin kiminle yakın olduğuna bakmaz; süre neyse onu yazar. Ben cevabımı o tabelaya kazıdım. Bütün bu başarıları 35 yaşından sonra ve öğretmenlik mesleğimi sürdürürken elde etmek benim için ayrı bir gurur kaynağıdır. Artık çivili ayakkabılarımı asıyorum ama sporu bırakmıyorum. Bundan sonraki hedefim; birikimlerimi çocuklarımıza ve genç sporcularımıza aktarmaktır. Özellikle kız çocuklarımızın kendi içlerindeki potansiyeli keşfetmelerine rehberlik etmek istiyorum. Bir öğrencim benim hikayeme bakıp 'O başardıysa ben de yapabilirim' diyebiliyorsa, kazandığım en büyük madalya budur."

Gümüşhane’nin Akbulak köyünden çıkarak Avrupa masterler kürsülerine uzanan rekor yürüyüşünü tamamlayan Ayşe Demir, "Ben kazandığım için güçlü olmadım; vazgeçmediğim için kazandım" diyerek spora veda etti.

Haber: Burak Buğra Üzüm

Son Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız