Arap Turizmi ve Gümüşhane

Gümüşhane’nin kalkınmasının bir ayağının Turizm olduğunu , daha önce yazmıştık.

Uzun zamandır Gümüşhane’nin olmazsa olmazlarının içinde yer alan Süleymaniye Turizm Merkezi için sona gelindi. Hatta Süleymaniye kayak tesisleri için de ilk başlangıç yapıldı. Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz tarafından  kar yağmadan Süleymaniye kayak tesisleri için start verildi. Kayak tesislerinin Demir konsiksiyon çalışmaları da  başladı.

Gümüşhane özellikle kültür Turizmi potansiyeli bakımından bölgedeki önemli şehirlerden biri. Daha önce de belirttiğimiz gibi; Süleymaniye, Karaca, Kırklar Mağarası, Satala Antik Kenti, Krom Vadisi, Santa bunlardan birkaçı. Ancak turistler bunlardan daha çok Karaca ve limni gölünü tercih ediyor bunun sebeplerini hiç düşündük mü?

Arap turistler için Uzungöl gözde mekan. Hafta sonu bir davet üzerine Uzungöl’e gittik. Tesis sahibi bizimle, turizm hakkında birkaç şey paylaştı. Bir tanesini paylaşmak istiyorum. Tesis sahibi, “Uzungöl yine bu sene Arap turizmden payını aldı hatta gelen Arap turisti ağırlayacak yerimizin  olmamasına hayıflandık. Bu senede geçen sene gibi  turistleri ağırlayacak yerimiz yoktu.  Beldeyi ziyaret eden  Arap turistler eskiye rağmen artık daha farklı şeyler arıyorlar. İnsanımız bu bölgede her yıl olduğu gibi yaylalara çıkıyor. Bu sene bu  bölgede yaylaya çıkan insanlarımız yazın çoğu köylerinde oturdu. Çünkü yayladaki evlerini aylık 1500-2000$’a kiraya verdiler. Yayla kentler de dolu. Yani turistler yaylalarda bile 1.500-2.000$ kira ödüyorlar.

Gümüşhane ve civarından yayla kentimiz var mı? Bizim o zaman biran önce Arap turistler için yayla kentler oluşturmalıyız. Gümüşhane Arap turizminden yeterince pay alamadığına göre biran önce bu oluşumu onlara sunmalıyız. Dağın bir tarafında inanılmaz gelir elde eden şehirler varken, dağın diğer yüzünde ise turizmden Gümüşhane’nin yeterince  faydalanamaması araplarla ilgili değil, bizimle alakalı. Onlar gelecek ama biz becerip davet edemiyoruz.

Arap turistler yazın serin ortam istiyor. Arap turizmi için biran önce yayla kentler oluşturulmalı ve bununla beraber köylerimizde ki taş yapılarımızı elden geçirip, turizme kazandırmalıyız. Önümüzde ki yıl Gümüşhane Arap turizminden payını almalıdır. Devletin turizm için sunduğu destekleri de kullanmalıyız. Bölgemiz buna hazır. Bizler eski mekanlarımızı turizme kazandırmakla beraber bir yandan da Arap turistlere yeni mekanlar sunarak Gümüşhane’nin turizmden gerekli payını  bir an önce almasını sağlamalıyız. Hem bölgeye tesis kazandırmak  hem de köylerimizde ve bölgede irili ufaklı yüzlerce mekanda insanımıza iş imkanları oluşturmalıyız. İşe şimdiden koyulmalıyız. Önce bir geçiş Turizm toplantısına ihtiyaç var. Sayın Valimizin bu yönde adım atmasını bekliyoruz.
YORUM EKLE