EĞİTİME GÖNÜL VERENLER VE YILDIZ ESKİCİOĞLU

“Yurdu savunmanın en ucuz yolu eğitimdir.”
Buckel

Gümüşhane hemen her alanda örnek bir şehir olmasının ötesinde yetiştirdiği ve eğittiği insan profilleri ile nam salmıştır. Bilhassa eğitim alanında kaleme aldığım Gümüşhane Eğitim Tarihi kitabımda yer verdiğim birçok güzel eğitimci ismi ve başarılı hayat hikâyelerini okuyabilirsiniz.

Gümüşhane’de eğitim alanında bu şehre en önemli izi bırakan Fahri Akagün’den sonra ilk akla gelen isimlerden bir diğeri de Yıldız Eskicioğlu’dur şüphesiz. Ve onun başarılarla dopdolu olan hayat hikâyesini yine kendisinin kaleme aldığı muhteşem eseri Özlenen Yıllar adlı kitabından okuyabilirsiniz.

Yıldız Hanım şehrin önemli ve yerli ailelerinden Özdenoğullarındandır. Babası Eski Hâkim Hikmet Özdenoğlu, annesi Asiye Hanım’dır. Ağabeyi Şinasi Özdenoğlu bugün Macaristan Milli Marşı’nın sözlerini yazan ünlü bir şairimiz, siyaset ve devlet adamımız olan Şinasi Özdenoğlu’dur.

Doğduğu, büyüdüğü, okula gittiği konak bugün Gümüşhane Valiliği tarafından turizme kazandırılan Özdenoğlu Konağıdır. Yıldız Hanım ağabeyi Şinasi, ablası Melek Neyyire ile birlikte başarılı bir ilk, orta eğitim sonrası çok sevdiği öğretmenliğe giden yolun kilometre taşı olan İstanbul Çapa Kız Öğretmen Okulu’nu birincilikle bitirerek yurdumuzun değişik yerlerinde görev aldıktan sonra Gümüşhane Tekke ve Değirmenbahçe’den sonra şehrin en önemli eğitim yuvası Gazipaşa İlkokulu’na atanır. Burada uzun süre başarılı bir şekilde başta Gümüşhane Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı İsmail Akçay olmak üzere vatana memlekete yararlı pırıl pırıl öğrenciler yetiştirir.   

Gümüşhane’nin önemli simalarından ve avukatlarından Hüseyin Fevzi Eskicioğlu ile evlenerek mutlu bir yuvanın temellerini atar. Sonrasında emekli olarak Ankara’ya yerleşir ve hayatına devam eder. Çocukları Namık Kemal Gümüşhane’de başarılı bir sporculuk hayatının yanında okuyarak eczacı olur. Kızı Belkıs Ünsal (Eskicioğlu) başarılı bir eğitim hayatı sonrasında bugün Prof Dr olarak İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapmaktadır.     

Ve Yıldız Eskicioğlu’nu farklı kılan bir güzel özelliği de hemen her yaz Gümüşhane’ye gelerek konağında hayatını idame ettirmesi, öğrencileriyle, eş ve dostlarıyla hasbıhal etmesidir.

Ve daha da önemli olanı ise eğitim ve öğretim davası ve sevdasına hayatını vakfeden, bu alanda birikimini yine bu şehrin eğitim hayatına bağışlayan o asil davranışıdır ki bu birçok Gümüşhaneli hemşerimize örnek olması gereken bir kutlu adımdır. Aydın Doğan, Işıl Sema Doğan, Aysın ve Rafet Ataç, Halit Zarbun, Yusuf Çiftçioğlu’ndan sonra Gümüşhane Merkez’de verdiği katkılarla Yeni Mahalle’de yaptırılan Yıldız Eskicioğlu Anaokulu ile adını ölümsüzler listesine yazdırmıştır. Okulumuzun açılışı Yıldız Hanım'ında katılımıyla 5 Ekim'de yapılacaktır.  

Bu güzide okulumuzda okuyan her öğrencimizin ileride doktor, öğretmen, mimar, mühendis ve daha birçok meslek dalında iş ve aş bulmasına vesile olmuş ve bu çocukların ve ailelerinin hayır duaları ile inanın belki de cennetini kazanmış olacaktır.

Gümüşhane’nin güzel ve asil değeri, hepimizin çok kıymetli öğretmeni Yıldız Hanım. Dün bize kara tahta başında verdiğin erdem, ahlak, güzellik, paylaşmak, doğruluk ve insanlık derslerini bu son verdiğin dersle öyle bir pekiştirdin ki artık bizim, Gümüşhanelilerin, senin adınla ölümsüzleşen Yıldız Eskicioğlu Anaokulunda okuyacak tüm minik yüreklerin, ailelerinin kalplerinde sarsılmaz bir yer yaptınız. Size de zaten bu yakışırdı. Bizi yetiştiren o mübarek ellerinizden hasretle öpüyorum. 
YORUM EKLE