GÜLAÇAR DERESİ REFERENDUMU İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİMİZ

Merkez Dörtkonak( Edire) köyüne bağlı iken 1950 yılında referandum ile ayrılan merkez Aksu ve Karamustafa köylerinin bugün ki konumları gereği sahip oldukları olanaklar ayrılmadan önce daha iyimi idi sorusunu cevaplayarak konumuzu işlemeye çalışalım.

Bayburt 1980 li yılların sonunda Gümüşhane'den ayrılarak il olmuştu. Böylece Bayburtluların uzun süreli il olma hayalleri gerçek oldu.

Bayburt'un il olmasıyla Gümüşhane'nin nüfus azalmasının yanında başka bir kaybı olmamıştır. Hatta birçok yönden kazanımlarının olduğu söylenebilir.

Ardından yapılan yeniden yapılanma ile Kelkit'ten ayrılan Köse nahiyesi ile Torul dan ayrılan Uluköy Kürtün Adıyla ilçe olmuşlardı.

Bu coğrafi ve idari ayrımlardan hiç bir kayıp olmamış, büyük ölçüde kazanımlar sağlanmıştır.

Köse ilçesinde Köse barajı hizmete girmiş Köse ilçemiz yanında Kelkit ilçemizin bir bölümü de bu barajdan fayda sağlamıştır. Kürtün'ün ilçe olmasıyla Kürtün Barajı ardından Torul Kirazlık Barajı hizmete açılmış ayrıca her iki ilçemize de özellikle eğitim ve sağlık yönünden geniş imkanlar sağlanmıştır.

Bugünlerde Gülaçar deresinde bulunan irili ufaklı 10 köyün Gümüşhane'ye bağlanması gündemde yer almaktadır. Bu köylerin büyük bir kısmı eski canlılığını yitirmiş, göç kaderinden nasibini de almış durumdalar. Gülaçar eski adıyla Nivene deresi doğası ile florası ile güzel bir yöremiz. İlimizde bulunan doğal alabalık tesislerinin büyük bir kısmı da bu yörede yer almaktadır.

Önceki valilerimizden  eski Köy İşleri Bakanı Münir Raif Güney in 1980'li yılların başında Gümüşhane'yi ziyaretlerinde yöreye duyduğu özlemi dile getirerek  öğle yemeğinde de  Gülaçar deresinde bulunacağım demişti.  Bu gün de Gülaçar deresi Köylüleri Gümüşhane'ye bağlanma  arzu ve isteğindeler. 

Gümüşhane'ye takribi 30-35 km uzaklıkta bulunan bu köylülerin büyük bir kısmı Gümüşhane'de ikamet etmekte, ticari ve iktisadi ilişkilerini Gümüşhane ile sürdürmektedirler. Gümüşhane'ye bağlanmaktaki  arzu ve isteklerini yakinen bildiğim bu köylülerimizin referandum ile ilgili hür iradelerine ipotek konulmamasını temenni ediyorum.

YORUM EKLE